szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az esztergomi Fidesz előterjesztést nyújtott be korábban, hogy a város 27 óriásplakát-helyét átpasszolják a Meggyes Tamás expolgármester felesége cégének. Akkor a város független polgármestere megvétózta a döntést, amelyről ma újra tárgyaltak, de a fideszesek elhagyták a zárt ülést.

Esztergomban a képviselő-testületi ülés csütörtök esti zárt üléséről kivonult a Fidesz-KDNP frakció, így a testület nem tudott dönteni egy polgármesteri vétó miatt újratárgyalt ügyben, amely óriásplakátok tulajdonjogát érintette - mondta a polgármester. Tétényi Éva (független) elmondta, hogy a zárt tárgyalás miatt az ügyről nem árulhat el több információt, azonban az ismert, hogy a kérdést korábban szintén zárt ülésen tárgyalták.

©

Akkor arról volt szó, hogy a testület jóváhagyásával a városgazdálkodási feladatokat ellátó Strigonium Zrt. több mint két tucat óriásplakátot eladna a Teomo Kft-nek. A Teomo Kft. tulajdonosa a cégnyilvántartás szerint Meggyes Tamás jelenlegi felesége, aki a polgármesteri hivatalban korábban osztályvezető volt. A polgármester akkor megvétózta a dolgot, így a testületnek kötelező volt a kérdést ismét tárgyalnia, azonban most a szavazás előtt maguk az előterjesztők, a Fidesz-KDNP-frakció egy része vonult ki a teremből, így azt többé nem kell napirendre tűzni.

Az MTI-nek a frakció vezetője az ügyet nem kívánta kommentálni. Meggyes Tamás elmondta, a városban 130 óriásplakát van, az ügylet 27-et érintett volna. "A kivonulással a frakció elmenekült a döntés elől" - tette hozzá a volt polgármester.

Egyelőre nincs költségvetés

 Az esztergomi polgármester visszavonta költségvetési előterjesztését a testület csütörtök esti ülésén, mert a Fidesz-KDNP-frakció nem szavazta meg, hogy alkalmanként egymillió forintos keretösszeg felhasználásáról szabadon dönthessen. Tétényi Éva közleménye szerint azért vonta vissza az előterjesztést, mert a Fidesz-KDNP-frakció kérése ellenére fenntartotta álláspontját, hogy egyedül semmiben ne dönthessen.

Steindl Balázs fideszes frakcióvezető azt mondta: kérték a polgármestertől, hogy a pénzügyi és tulajdonosi bizottságnak egyetértési joga legyen a keret felhasználásáról. Korábban megegyeztek Tétényi Évával, hogy a város 1,2 milliárdos kötvényéből felszabaduló pénzt tegyék félre, továbbá minden feladatra jusson forrás, azaz ne legyen nullás sor a költségvetésben.

Steindl Balázs szerint a polgármester az ülésen ultimátumként jelentette be, ha nem kapja meg a keretet, nem szavaztat a költségvetésről. A frakcióvezető úgy vélte: jó kompromisszum lehetett volna a mostani költségvetés, mert az állami adósságátvállalás után a városban négy éve megállt fejlődés indulhatott volna újra.

A polgármester tájékoztatása szerint az ülés lezárását követően kaptak hírt arról, hogy az államkincstár a költségvetés feltöltésének határidejét 10 nappal meghosszabbította, ezért a  törvényes működés érdekében március 13-án rendkívüli testületi ülést tartanak a költségvetés elfogadásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat