szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma 16 óráig jelenthetik be a választási bizottságokba delegált tagjaikat a választásokon induló jelöltek és jelölőszervezetek.

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek ma 16 óráig jelenthetik be a választási bizottságokba delegált tagjaikat. Egyelőre mindössze hét jelölőszervezet élt a delegáltküldés lehetőségével. A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.

A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 386 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, illetve részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

A választási szervek korábban attól tartottak, hogy a sok jelölt miatt igen magas lesz a delegáltak száma is, de a számok nem ezt mutatják: alig egy nappal a bejelentési határidő vége előtt mindössze 7590 delegáltat jelentettek be, vagyis egy delegált sem jut statisztikailag egy szavazatszámláló bizottságra.

A legtöbb delegáltat (6405) a Fidesz-KDNP, a második legtöbbet (2291) a baloldali összefogás pártjai jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba. A Jobbik 799-et, a Magyarországi Cigánypárt 88-at, A haza nem eladó mozgalom párt 30-at, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja 13, a Magyar Munkáspárt 9 delegáltat jelentett be.

Az 1554 jelölt ugyanakkor 53 "színben" indul (illetve függetlenként), vagyis elméletileg ennyi jelölőszervezet küldhet delegáltat a választási bizottságokba. Április 6-án 39 független jelölt is indul a voksoláson, ők is küldhetnek delegáltakat a választási bizottságokba.

2010-ben az országgyűlési választáson több mint 25 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és az akkor még működő területi választási bizottságok munkájában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart

A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél