szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Munkaügyi pert indítottak pécsi pedagógusok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ellen, mert alacsonyabb fizetésért kell dolgozniuk, mint amennyi szerintük jár – írja a Blikk. Általános iskolai tanárokkal olyan papírt írattak alá, amelyen az állt, hogy főiskolai végzettségért járó bért kapnak, pedig az egyetemi végzettségük alapján kellett volna megállapítani a fizetésüket. Ezzel havonta átlagosan 20 ezer forinttól esnek el a lap szerint.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője azt mondta, hogy náluk nem hamisították meg a bérszerződést, mint ahogy az állítólag Miskolcon történt. Az eltérő bérezést azzal indokolták, hogy amit a pedagógusok végeznek, el lehet látni főiskolai diplomával is. Ez azt jelenti, hogy a Klik szerint nem kell elvégezni a pedagógia szakot – mondta Nagy Erzsébet.

Az érintett tanárok nem mertek nyilvánosság elé állni, féltik az állásukat. Sokan voltak olyanok is, akik már a pereskedést sem vállalják, mert attól tartanak, hogy a következő leépítéskor pont tőlük válik majd meg a Klik, az állami iskolák fenntartója.

A mostani munkaügyi per lényegében próbaper, és ha nyernek, sokan csatlakoznak majd – vélte Nagy Erzsébet, aki úgy gondolja: a pécsi és a miskolci eset összefügghet. A borsodi megyeszékhelyen kicserélték több tucat helyi oktató bérszerződésének előlapját, és ezzel alacsonyabb besorolás alá kerültek.

A Blikk úgy tudja: Miskolcon már körülbelül 15 érintett jelentkezett a rendőrségen a meghamisított szerződések ügyében, a hatóságok több oktatási intézményben is vizsgálódnak.

A Klik a pécsi tanárok ügyében későbbre ígért választ.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait