szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szegedi Törvényszéken kedden szakértőket hallgattak meg. A vádlott továbbra is balesetnek nevezi a szándékos gázolást, de érveit a műszaki és az orvos szakértő véleménye is cáfolta. Kenéz Imrét 2012 októberében gázolta halálra az osztrák férfi. A gázoló ügyvédje a Rezesova-ügyben már ismertté vált közlekedési-műszaki szakértő, Melegh Gábor kirendelését kérte.

A Szegedi Törvényszéken meghallgatott közlekedési- és az orvosszakértő is cáfolta annak az osztrák férfinak védekezését, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt.

A vádlott azt állította, részben a kormánymű hibája okozta az általa következetesen balesetként említett gázolást. Másrészt a vele szemben intézkedő másik rendőrjárőr a lehúzott ablakon benyúlva lefújta gázspray-vel, és az irritáló anyagtól elvakulva véletlenül ütötte el az áldozatot.

Júl működött az autó

A bíróság elrendelte a Hummer típusú terepjáró helyreállítását, annak érdekében, hogy a közlekedési-műszaki szakértő elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat. Szőke Zoltán szakértő a gázolást megelőző teljes folyamatot igyekezett rekonstruálni, és megállapította, a terepjáró kormány- és futóműve megfelelően működött. A szakember a keddi meghallgatáson megállapította, a rendőr elgázolásában műszaki hiba nem játszott szerepet.

Buza János ügyvéd – a többek között a Rezesova-ügyben is szakvéleményt adó – Melegh Gábor közlekedési-műszaki szakértő kirendelését kérte a bíróságtól, annak érdekében, hogy a történtekről olyan animáció készüljön, amely a sértett mozgását is ábrázolja.

Rendőrmotorosok Kenéz Imre temetésén
©

A rendőrségnél használ CSR-92 típusú gázspray biztonságai adatlapja szerint belégzés esetén köhögést, szédülést, akár eszméletvesztést, a bőrön és nyálkahártyákon erős irritációt okozhat. A légzési tünetek friss levegőn 30 perc alatt enyhülnek, a bőr vörössége azonban órákon át megmarad.

Nem valószínű a gázspray

Szabó Árpád igazságügyi orvos szakértő szerint nem valószínűsíthető, hogy a vádlottal szemben gázspray-t alkalmaztak, például azért sem, mert az állítása szerint a kontaktlencsét viselő férfinál a tünetek elsősegély nélkül nem szűntek volna meg hirtelen, az őt az esetet követően fél órával megvizsgáló háziorvos észlelte volna azokat.

A bírósági tárgyaláson bemutatták az eseményről – a vádlott útitársai által készített – videofelvételeket. Az első öt és fél perces, jó minőségű film részletesen ábrázolja az eset előzményeit, egyebek között azt is, amint a vádlott megpróbálja terepjárójával leszorítani az egyik motoros rendőrt, maga a gázolás, és az azt megelőző pillanatok azonban – részben a nagy távolság miatt – nem láthatók. Kegyeleti okok miatt a második felvételt zárt tárgyaláson játszotta le a bíróság.

Joó Attila tanácsvezető bíró közölte, a per előreláthatólag június végén folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!