szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kalapács alá kerül szombaton egy Gorbacsovnak szóló levél kézzel írt piszkozata, valamint a központi bizottságnak szóló lemondólevél. A kikiáltási ár összesen 2,7 millió forint lesz.

A budapesti Krisztina antikvárium elárverezi Kádár János két levelét szombaton – írta a Blikk.

Az MSZMP első titkára, illetve későbbi főtitkára az egyik levelet kézzel írta Mihail Gorbacsov szovjet főtitkárnak 1987-ben. A kézirat valójában a levél piszkozata, a benne lévő javításokkal együtt. Ebben Kádár egyebek mellett köszönetet mond azért, hogy feleségét, Tamáska Máriát a szovjet vezető ajándékkal lepte meg a születésnapján.

Földváry Antal, az antikvárium tulajdonosa azt mondta: személyes kapcsolata volt Kádárral, így jutott a ritkasághoz, amelyet 1,2 millió forintos kikiáltási áron kínál.

©

A másik levél – Kádár lemondólevele – 1,5 milliós kikiáltási áron várja új gazdáját. Ez a levél szűk két hónappal a főtitkár halála előtt, 1989. május 10-én kelt. Kádár azt írta benne: "fegyelmezett kommunistaként" elfogadja, hogy leváltják az MSZMP pártelnöki posztjáról, valamint a központi bizottsági tagságából is. A levelet végül nem küldték el, így maradt az utókorra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!