szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat párt jutott be az EP-be: a Fidesz-KDNP 12, a Jobbik 3, az MSZP 2, a Demokratikus Koalíció 2, az Együtt-PM 1, az LMP 1 mandátumot szerzett az európai parlamenti választáson vasárnap. Orbán Viktor szerint a Fidesz nagyon győzött, Vona Gábor örült, hogy másodikként ők lehetnek a Fidesz váltópártja, az MSZP elnöksége testületileg felajánlotta lemondását, ennek az Együtt-PM nagyon örült, Gyurcsány pedig megüzente, meghatározó szerepet akarnak a baloldal kialakításában.

1 2 3 4 5 6 7
15
Sorrend megfordítása

Molnár Csaba elmondta, melyik EP-frakcióba ülnek be

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke energetikai és ipari ügyekkel kíván foglalkozni az Európai Parlamentben. A politikus azt mondta: a korábban meghirdetett 16 pontos programjukat szeretnék képviselni az EP-ben. Ez középtávon, történelmi távlatban az Európai Egyesült Államok, a föderális Európa megalakítását jelenti – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy társával, Niedermüller Péterrel a szocialisták és demokraták progresszív szövetségének frakciójához csatlakoznak az EP-ben.

Itt vannak a választási eredmények megyénként

©

Deutsch: győztünk, nem kicsit, nagyon

Deutsch Tamás EP-képviselő, aki nagyon nagy eredménynek nevezte, hogy legyőzték az európai szocialistákat is. Győztünk, nem kicsit, nagyon – mondta a politikus a magyarországi EP-választás éjszakáján. A részvételi arányt az MTI-nek adott nyilatkozatában átlagosnak minősítette, ami a személyes várakozásaihoz képest ugyanakkor alacsonyabb volt. Tény ezzel együtt, hogy a közép-európai régióban a magyarországi részvételi arány messze a legmagasabb volt – tette hozzá Deutsch Tamás, aki szerint a helyzet nem ad okot különösebb örömre, de csalódottságra sem.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: nagyon nagy győzelmet arattak, ez a harmadik EP-választás és ez a harmadik elsöprő siker. Deutsch Tamás azt is mondta: az unió komoly döntések előtt áll, sok problémája van, de a közös döntéseknek is olyanoknak kell lenniük, ahol a markánsan jelenik meg a magyar emberek érdeke.

Hiába a néppárt eredménye, Schulz még nem mond le az EB-elnökségről

Egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy ki lehet az Európai Bizottság következő elnöke, a pártoknak előbb egyeztetniük kell arról, hogy milyen programban tudnak megállapodni - hangsúlyozta Martin Schulz, az európai szocialisták listavezetője vasárnap éjjel Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

Schulz, az EP eddigi német szociáldemokrata elnöke szerint az előzetes adatokból még nem következik, hogy Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök néppárti listavezetőnek kell vezetnie az uniós végrehajtó testületet.

Schulz szerint az Európa-párti erőknek tárgyalniuk kell egymással nem csupán a személyekről, hanem a programról is. Schulz három fontos szempontot emelt ki, amelyhez szerinte a szocialisták ragaszkodni fognak, amikor meghatározzák az Európai Bizottság tevékenységének prioritásait. Az első a fiatalok munkanélküliségének a visszaszorítása, a második az adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelem, a harmadik pedig a bankok működésének szigorúbb szabályozása és ellenőrzése.

Tévedett az exit poll, mégiscsak második a holland szélsőjobb

Az előrejelzettnél jobban szerepelt Hollandiában Geert Wilders euroszkeptikus, idegengyűlölő szélsőjobboldali Szabadságpártja (PVV) az európai parlamenti választásokon: míg a voksolás után, csütörtök éjjel közzétett exit poll eredmények szerint a párt csak a negyedik helyen szerepelt, az ANP holland hírügynökség vasárnap éjszakai, immár az előzetes eredményeken alapuló összegzése szerint a PVV holtversenyben a második helyen végzett.

A vasárnap éjszakai adatok szerint a kereszténydemokraták végeztek az első helyen, s nekik 5 mandátumuk lesz az Európai Parlamentben. A második helyre viszont Wilders pártja és a baloldali liberális (a kereszténydemokratákhoz hasonlóan szintén Európa-párti) Demokraták 66 kerültek: mindkét szervezetnek 4-4 helye lesz Strasbourgban. A holland választási bizottság a végleges adatokat csak később ismerteti.

Horvátországban is a jobboldal nyert

Jobboldali győzelem született Horvátországban, mivel a 11 európai parlamenti helyből hat mandátumot a jobboldali pártok szereztek meg. Egy zöldpárti politikus is képviselni fogja az országot az Európai Parlamentben.

Egy-egy képviselőt küldhetnek a szlovákiai magyar pártok

A Robert Fico vezette kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia nyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat Szlovákiában, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt egy-egy mandátumot szerzett - derült ki a voksolás vasárnap nyilvánosságra hozott hivatalos végeredményeiből. A szombaton rekordalacsony, 13,05 százalékos részvétel mellett tartott választáson az Irány-Szociáldemokrácia az érvényes voksok 24,09 százalékát szerezte meg, ami Robert Fico pártjának 4 EP-mandátum megszerzésére volt elég. Ez eggyel kevesebb, mint amennyivel a párt jelenleg rendelkezik.

Túllépte az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt Berényi József pártja, az MKP, amely a voksok 6,53 százalékát megszerezve jobb eredményt ért el, mint a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt, amelyre a választók 5,83 százaléka voksolt. Az eredmény mindkét párt számára egy-egy mandátumot jelent, az MKP listájáról Csáky Pál a felvidéki magyar párt listavezetője, a Most-Híd részéről Nagy József a pártlista második helyezettje jutott Brüsszelbe.

Vona: Kovács Béla? Természetesen kimegy Brüsszelbe

Interjút készített az Index.hu Vona Gáborral, a Jobbik elnökével, és rákérdeztek arra, hogy a párt kémügybe keveredett EP-képviselője, aki most újabb mandátumot szerzett, átveszi-e a mandátumát. Vona azt felelte, Kovács Béla "természetesen" kimegy Brüsszelbe, még egyébként sem tudna lemondani mentelmi jogáról, de ha vizsgálat indul ellene, akkor áll elébe. A teljes Vona-anyag itt olvasható.

A DK az európai szociáldemokrata frakcióba ül be

A DK két képviselője a Martin Schulz vezette európai szociádemokraták közé ülnek be - mondta a hvg.hu-nak Niedermüller Péter, új EP-képviselő.

Gyurcsány Ferenc az eredményvárón - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Molnár Csaba szerint a DK beiratkozott a nagykorú pártok közé: két és fél évesen leérettségizett és ezen jelest kapott.  A DK politikusa elmondta: már több választást végigcsinált, de még soha nem volt olyan boldog, mint most.

Vitányi Iván, a DK örökös tiszeteletbeli elnöke elmondása szerint bár 70 év óta részt vesz a politikában, soha nem érezte magát olyan rosszul, munt az elmúlt négy évben. Nem mondja, hogy fordulat történt, de valami mégis megkezdődött. "Bár még nehéz út áll előttünk, de egy lépés törtnt. Ma még ünneplünk, viszont holnapól kezdődik a munka." - tette hozzá. 

1 2 3 4 5 6 7
15

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!