szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leállíttatta a debreceni Lokomotív Rádió adását a médiahatóság. A Klubrádió hálózatos partnerének szerződését az NMHH a díjfizetés elmulasztása miatt mondta fel, a rádió szerint lett volna törvényes mód az adás folytatására és a médiatanács sajtószabadságot sértett.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken leállíttatta a debreceni Lokomotív Rádió adását. A hatóság tájékoztatása szerint a médiatanács díjfizetés elmulasztása miatt mondta fel a rádiót működtető cég szerződését, ennek jogszerűségét a Kúria is megállapította. A Lokomotív Rádió - amely a Klubrádió hálózatos partnere - közleményében azt írta, lett volna törvényes megoldás az adás folytatására, és a médiatanács a lépéssel megsértette a sajtószabadságot.

A Lokomotív Rádió közleményében - amelyet a Klubrádió juttatott el pénteken az MTI-hez - az olvasható, lett volna törvényes megoldás a Klubrádió debreceni adásának folytatására, de a médiatanács élt "végtelen hatalmával, és lekapcsoltatta alárendeltjeivel a debreceni adót". "Ezzel a lépésével súlyosan megsértette a sajtószabadságot és indokolatlanul fosztott meg a rádióhallgatás lehetőségétől több ezer debreceni hallgatót" - tették hozzá.

A médiahatóság pénteken a honlapján azt közölte, hogy a médiatanács a Lokomotív Rádió Kft. 93,5 MHz frekvenciára vonatkozó hatósági szerződését díjfizetési kötelezettség súlyos megsértése miatt mondta fel. A rádió ezt követően jogorvoslati kérelmet nyújtott be, de az elsőfokú ítélet megállapította, hogy a médiatanács jogszerűen járt el, majd a másodfokú bíróság helybenhagyta az ítéletet. A rádió felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, a Kúria pedig május 7-én hatályában fenntartotta az elsőfokú ítéletet. 

"Annak ellenére, hogy a médiatanács döntését a Kúria jogszerűnek ítélte meg, a rádió tovább folytatta jogellenes működését" - fűzték hozzá.

Mint kifejtették: az NMHH megállapította, hogy a rádiónak 2012. szeptember 16-án lejárt a rádióengedély érvényességi ideje, így a rádió a frekvenciát jogszerűtlenül és egyedi engedély nélkül használta, ezzel súlyos károkat okozott a helyi rádiópiacon más, jogszerűen működő rádióknak.

Az NMHH június 4-i levelében felszólította a rádiót, hogy a jogellenes tevékenységet fejezze be, vagy a rádiófrekvencia jogszerűtlen használata miatt a műsorszóráshoz használt adóberendezést a hivatal hatósági intézkedés keretében le fogja pecsételni. 

"Ez a hatósági esemény hosszas türelmi időt követően péntek délután bekövetkezett" - tájékoztatott az NMHH.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában