szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs biztosíték arra, hogy pénzükhöz jutnak az MTS Broker egykori ügyfelei, mivel a bíróság megszüntette a jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt eljárás alatt álló N. Mihály és M. Mihály vagyonának zár alá vételét. A büntetőeljárás még 2012 októberében indult a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vizsgálatát követően.

Mellőzi, azaz nem tartja szükségesnek a Fővárosi Törvényszék, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel meggyanúsított N. Mihály és M. Mihály – az MTS Broker tulajdonosai – vagyona zár alatt legyen, derül ki a hvg.hu birtokában lévő végzésből. A gyanúsítottak vagyonát azok próbálták bebiztosíttatni, akik pénz adtak nekik hozam és extra nyereség ígéretére, és a meghiúsult üzlet után ezt szerették volna visszakapni.

Mint ahogy a hvg.hu is beszámolt, 2012 októberében nyomozás indult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) a Safebroker Szolgáltató Kft. működésével kapcsolatban, miután a hatóságok gyanúja szerint mintegy egymilliárd forintot szedett össze engedély nélküli pénzügyi szolgáltatással. A rendőrségi vizsgálat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kezdeményezésére indult (a PSZÁF ma már a Magyar Nemzeti Bankon (MNB) belül működik), miután a szervezet piacfelügyeleti eljárása arra jutott, hogy a Safebroker engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenységet. A PSZÁF a cég mögött álló MTS Broker Ltd.-ről már korábban megállapította ugyanezt.

A Safebroker magas hozamú befektetési lehetőségek hirdetésével szerzett ügyfeleket. A társaság 2012 augusztusában például azt ígérte, hogy ha valaki legalább 18 ezer eurót, vagy ennek megfelelő dollárt (mintegy ötmillió forintot) köt le egy évre, az 16,5 százalékos fix hozamra és 5 százalékos extra nyereségre tehet szert. Igaz, volt egy olyan klauzula, hogy ha a befektető menet közben kivenné a pénzét, nem kap kamatot, és még 5 százalékos feltörési költséget is fizetnie kell.

A BRFK gazdaságvédelmi nyomozói a PSZÁF-fal közös akció alapján 2012. október 16-án jelentek meg a cég telephelyén és vették őrizetbe a társaság vezetőjét, N. Mihályt. A gyanú szerint a férfi irányítása alatt a Safebroker huzamosabb ideje végzett engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási, illetve ehhez kapcsolódó befektetési szolgáltatási tevékenységet és 370 személytől összesen egymilliárd forintot vett át. A rendőrségi eljárás és az őrizetbe vétel után tovább folytatott piacfelügyeleti eljárás végén, 2013-ban az MTS Brokerre 50 millió forintos piacfelügyeleti bírságot róttak ki. Az MNB honlapján még ma is olvasható, hogy az MTS Broker a befektetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó engedéllyel nem rendelkezik.

MTS Broker: nem üzletelünk
A HVG-nek Alan Rose az MTS Broker Ltd. nevében 2012-ben, az ügy kipattanása előtt nem sokkal azt írta, hogy „sem az EU-ban, sem Magyarországon nem üzletelünk, a seychelle-i nemzeti bank engedélyével mindössze az interneten fogadunk el befektetési megbízásokat, akár magyar ügyfelektől is”. Ha valaki ilyen körülmények között is be akar fektetni náluk, a honlapon kitölthető elektronikus kérdőíven az útlevélszámától kezdve a bankszámlaadataiig számos fontos, bizalmas információt kell közölnie.

A büntetőeljárás után a Safebroker ügyfelei szerették volna pénzüket visszakapni, ezért polgári jogi igényüket szerették volna érvényesíteni, és indítványozták a gyanúsítottak vagyonának zár alá vételét. Ezt első körben el is rendelte a bíróság. Idén május 26-án azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az ügyészség fellebbezését elfogadva mellőzte a zár alá vételt.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy „ennek a bűncselekménynek a kár keletkezése nem tényállási eleme (így ennek a bűntettnek nincs passzív alanya, ennek megfelelően sértettje sem). Ez azt jelenti, hogy az ügyben az indítványozók (a polgári jogi igény előterjesztői) nem tekinthetők az eljárás tárgyát képező bűncselekmény sértettjeinek. Így a polgári jogi igényt elő sem terjeszthették, illetve ez alapján a polgári jogi igény érvényesítése céljából elrendelt zár alá vételnek értelemszerűen nincs helye.”

Ez azt jelenti, hogy a bíróság ezen döntése nem lehet biztosíték arra, hogy az MTS Broker egykori ügyfelei visszakapják a pénzüket. Értesülésünk szerint egyelőre nincs is annyi pénz a vállalkozés számláján, amely fedezné a károkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Engedély nélkül forgatták az ügyfelek pénzét?

Mintegy egymilliárd forintot szedett össze engedély nélküli pénzügyi szolgáltatással a hatóságok gyanúja szerint az a cég, amelynek működésével kapcsolatban nyomozás indult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) - értesült lapunk.

Fájdaloműzés gyógyszer nélkül?

Fájdaloműzés gyógyszer nélkül?

Akadozik a Telekom hálózata [frissítve]

Akadozik a Telekom hálózata [frissítve]

Jutott a tram-train milliárdjaiból Mészáros Lőrinc vejének is

Jutott a tram-train milliárdjaiból Mészáros Lőrinc vejének is

Nem erőlteti a kormány a minisztériumok Várba költözését

Nem erőlteti a kormány a minisztériumok Várba költözését

Sokkal kevesebb gyerek született idén, mint egy éve

Sokkal kevesebb gyerek született idén, mint egy éve

Felveszi EP-képviselői mandátumát Trócsányi László

Felveszi EP-képviselői mandátumát Trócsányi László