szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs biztosíték arra, hogy pénzükhöz jutnak az MTS Broker egykori ügyfelei, mivel a bíróság megszüntette a jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt eljárás alatt álló N. Mihály és M. Mihály vagyonának zár alá vételét. A büntetőeljárás még 2012 októberében indult a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vizsgálatát követően.

Mellőzi, azaz nem tartja szükségesnek a Fővárosi Törvényszék, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel meggyanúsított N. Mihály és M. Mihály – az MTS Broker tulajdonosai – vagyona zár alatt legyen, derül ki a hvg.hu birtokában lévő végzésből. A gyanúsítottak vagyonát azok próbálták bebiztosíttatni, akik pénz adtak nekik hozam és extra nyereség ígéretére, és a meghiúsult üzlet után ezt szerették volna visszakapni.

Mint ahogy a hvg.hu is beszámolt, 2012 októberében nyomozás indult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) a Safebroker Szolgáltató Kft. működésével kapcsolatban, miután a hatóságok gyanúja szerint mintegy egymilliárd forintot szedett össze engedély nélküli pénzügyi szolgáltatással. A rendőrségi vizsgálat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kezdeményezésére indult (a PSZÁF ma már a Magyar Nemzeti Bankon (MNB) belül működik), miután a szervezet piacfelügyeleti eljárása arra jutott, hogy a Safebroker engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenységet. A PSZÁF a cég mögött álló MTS Broker Ltd.-ről már korábban megállapította ugyanezt.

A Safebroker magas hozamú befektetési lehetőségek hirdetésével szerzett ügyfeleket. A társaság 2012 augusztusában például azt ígérte, hogy ha valaki legalább 18 ezer eurót, vagy ennek megfelelő dollárt (mintegy ötmillió forintot) köt le egy évre, az 16,5 százalékos fix hozamra és 5 százalékos extra nyereségre tehet szert. Igaz, volt egy olyan klauzula, hogy ha a befektető menet közben kivenné a pénzét, nem kap kamatot, és még 5 százalékos feltörési költséget is fizetnie kell.

A BRFK gazdaságvédelmi nyomozói a PSZÁF-fal közös akció alapján 2012. október 16-án jelentek meg a cég telephelyén és vették őrizetbe a társaság vezetőjét, N. Mihályt. A gyanú szerint a férfi irányítása alatt a Safebroker huzamosabb ideje végzett engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási, illetve ehhez kapcsolódó befektetési szolgáltatási tevékenységet és 370 személytől összesen egymilliárd forintot vett át. A rendőrségi eljárás és az őrizetbe vétel után tovább folytatott piacfelügyeleti eljárás végén, 2013-ban az MTS Brokerre 50 millió forintos piacfelügyeleti bírságot róttak ki. Az MNB honlapján még ma is olvasható, hogy az MTS Broker a befektetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó engedéllyel nem rendelkezik.

MTS Broker: nem üzletelünk
A HVG-nek Alan Rose az MTS Broker Ltd. nevében 2012-ben, az ügy kipattanása előtt nem sokkal azt írta, hogy „sem az EU-ban, sem Magyarországon nem üzletelünk, a seychelle-i nemzeti bank engedélyével mindössze az interneten fogadunk el befektetési megbízásokat, akár magyar ügyfelektől is”. Ha valaki ilyen körülmények között is be akar fektetni náluk, a honlapon kitölthető elektronikus kérdőíven az útlevélszámától kezdve a bankszámlaadataiig számos fontos, bizalmas információt kell közölnie.

A büntetőeljárás után a Safebroker ügyfelei szerették volna pénzüket visszakapni, ezért polgári jogi igényüket szerették volna érvényesíteni, és indítványozták a gyanúsítottak vagyonának zár alá vételét. Ezt első körben el is rendelte a bíróság. Idén május 26-án azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az ügyészség fellebbezését elfogadva mellőzte a zár alá vételt.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy „ennek a bűncselekménynek a kár keletkezése nem tényállási eleme (így ennek a bűntettnek nincs passzív alanya, ennek megfelelően sértettje sem). Ez azt jelenti, hogy az ügyben az indítványozók (a polgári jogi igény előterjesztői) nem tekinthetők az eljárás tárgyát képező bűncselekmény sértettjeinek. Így a polgári jogi igényt elő sem terjeszthették, illetve ez alapján a polgári jogi igény érvényesítése céljából elrendelt zár alá vételnek értelemszerűen nincs helye.”

Ez azt jelenti, hogy a bíróság ezen döntése nem lehet biztosíték arra, hogy az MTS Broker egykori ügyfelei visszakapják a pénzüket. Értesülésünk szerint egyelőre nincs is annyi pénz a vállalkozés számláján, amely fedezné a károkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Engedély nélkül forgatták az ügyfelek pénzét?

Mintegy egymilliárd forintot szedett össze engedély nélküli pénzügyi szolgáltatással a hatóságok gyanúja szerint az a cég, amelynek működésével kapcsolatban nyomozás indult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) - értesült lapunk.

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül