szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy egymilliárd forintot szedett össze engedély nélküli pénzügyi szolgáltatással a hatóságok gyanúja szerint az a cég, amelynek működésével kapcsolatban nyomozás indult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) - értesült lapunk.

Engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás és ehhez kapcsolódó befektetési szolgáltatási tevékenység végzésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya N. Mihály Tamás ecseri lakos ellen. Erről szerkesztőségünket Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője tájékoztatta pénteken.

A rendőrség a felügyelet kezdeményezésére, vele összehangolt akció során tartott házkutatást október 16-án egy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző vállalkozás I. kerületi telephelyén, mivel felmerült a gyanú, hogy ott engedély nélküli tevékenységet végeznek és 330 embertől mintegy egymilliárd forintot vettek át. A házkutatás során a nyomozók iratokat, adathordozókat foglaltak le. Előállítottak 14 embert is, akik közül N. Mihály Tamás gyanúsítottként hallgatták ki. Őt őrizetbe is vették, a bíróság pedig elrendelte a férfi előzetes letartóztatását is.

Úgy tudjuk, a cég az a Safebroker Szolgáltató Kft., amely magas hozamú befektetési lehetőségek hirdetésével szerzett ügyfeleket, és amelyről a HVG már szeptember végén beszámolt. A társaság augusztusban például azt ígérte, hogy ha valaki legalább 18 ezer eurót, vagy ennek megfelelő dollárt (mintegy ötmillió forintot) köt le egy évre, az 16,5 százalékos fix hozamra és 5 százalékos extra nyereségre tehet szert. Igaz, ha a befektető menet közben kivenné a pénzét, nem kap kamatot, és még 5 százalékos feltörési költséget is fizetnie kell.

A cég tevékenységével kapcsolatban a PSZÁF hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást engedély hiányában végzett tevékenység gyanújával. A 2010 nyarán alapított Safebroker hivatalosan értékpapír-ügynöki tevékenységet végzett, ami azt jelentette, hogy megbízásokat felvehet és továbbíthat, de az ügyfelek pénzét nem őrizheti, és nem forgathatja. Mindez azzal járt, hogy aki náluk fektetett be pénzt, azok semmilyen magyar hatósági-felügyeleti védelmet nem élveznek, így hatalmas rizikót vállaltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség

Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség

Doku360: "Olyan fehérzajos acidbuli volt, hogy ott mindenki megtért"

Doku360: "Olyan fehérzajos acidbuli volt, hogy ott mindenki megtért"

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe