szerző:
Csikász Brigitta

Eltelt 2014 első fele, és kettő híján minden megyei rendőr-főkapitányság beszámolt eredményeiről az illetékes közgyűlésnek: az előterjesztések mindenhol úgy mentek át, mint kés a vajon. Nem csoda, mivel a főkapitányságoknak kevesebb bűntett ad munkát, és jobban is teljesítenek. Összeszedtük az aranyköpéseket a beszámolókból.

Mindenhol kevesebb a bűncselekmény. Minden megyei rendőr-főkapitányság eddigi legjobb eredményeit produkálta. Röviden összefoglalva ez derül ki a legfrissebb rendőrségi beszámolókból. (Két főkapitányi beszámoló, a nemrég távozott budapesti parancsnoké, Tóth Tamásé még nem került fel a Budapest.hu-ra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolóját pedig csak szeptember 19-én tárgyalja a megyei közgyűlés – a szerk.)

Tavaly még minimális kritika megjelent az anyagokban, idén ez teljesen elmaradt. Kérdés, jövőre miként produkál majd a mostaninál is fényesebb számokat a rendőrség. Értékelni nagyon nincs is mit az anyagokon, de az azokban szereplő szép adatokat nem árt ismerni, meg persze a beszámolókban megcsillanó nyelvészeti bravúrok is tanulságosak. (Korábbi, az önfényező beszámolók egy részéből készített összeállításunkat itt olvashatják.)

1. helyezett

A legeredményesebben a Nógrád megyei rendőrök dolgoztak. Írtunk már arról, hogy kimagasló, 74,6 százalékos eredménnyel nyomoztak. Az adatok ugyan már ismertek voltak, de a megyei főkapitány, Nagy László beszámolóját akkor még nem tárgyalta a megyei közgyűlés.

2012-höz képest (7 333) az elmúlt évben nőtt a regisztrált bűncselekmények száma (10 474), de a bűnügyi statisztikát egy tiltott pornográf felvételes ügy dobta meg, amelyben 4 892 visszaélés történt. Enélkül a százezer lakosra 2 780 regisztrált bűneset jutna, nem pedig 5 217, miközben az országos átlag e tekintetben 3 621.

Nógrádi aranyköpés: "Meghatározásra került, hogy látogatást tegyen"

Nógrádban, úgy látszik nem volt megfelelő a körzeti megbízottak (kmb-s) kommunikációja a települések vezetőivel, mert a beszámoló szerint külön „meghatározásra került”, hogy a járőr és a kmb-s hetente legalább egyszer „tegyen látogatást a polgármesteri hivatalnál, elsősorban a polgármesternél, a kisebbségi vezetőknél, és kérdezze meg, hogy a településen mi okoz rendészeti jellegű problémát”.

2. helyezett

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a beszámolóban szereplő adatok alapján szintén csökkent a regisztrált jogsértések száma a megelőző évhez viszonyítva, mégpedig 16,3 százalékkal.

A megyében a százezer lakosra jutó bűntettek száma az elmúlt öt évben 2013-ban volt a legkisebb, mégpedig 3 121. Az ügyek 67,8 százalékát megoldották.

Szabolcsi aranyköpés: Információáramlás

„Az eredményes felderítések az egyre gyorsabban működő információáramlásnak köszönhetőek, amely az ügyeket feldolgozók és a közterületen szolgálatot ellátó állomány között alakult ki, és hónapról hónapra fejlődik.”

3. helyezett

Vas megyében is csökkent a regisztrált bűncselekmények száma 20 százalékkal (7 186-ról 5 772-re). A nyomozáseredményességi mutató is szépen kerekedik: 59,1 százalékos, ami az elmúlt öt év legjobb eredménye – hangsúlyozták. Ez alapján bronzérmet érdemelnek.

Képünk illusztráció
©
Vasi aranyköpés: értelmezési problémák

„A 2012. évi önkormányzat-rendőrség kérdőíves felmérés alapján a száz, legrosszabb közbiztonsági értékelést kapott települések között három szerepelt Vas megyéből. A főkapitány és az illetékes kapitányságvezetők jelenlétében tartott képviselő-testületi üléseken kiderült, hogy a rossz értékelés az értelmezési problémákból és kizárólag egyedi, elszigetelt események hatására kinyilvánított vélemény miatt íródott. A későbbiekben az érintettek a rendőrség munkájának megbecsüléséről és elismeréséről biztosították a fórumokon megjelent vezetőket. A 2013. évi felmérés során ilyen település Vas megyében már nem volt.”

4. helyezett

Lecsúszva a dobogóról 59,6 százalékos nyomozáseredményességgel a negyedik lett a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság (FMRFK). Ez kétszázalékos javulás 2012-höz képest.

A regisztrált bűncselekmények száma 40,6 (!) százalékkal esett vissza tavaly, 32 206-ról 19 115-re. A százezer lakosra jutó bűncselekmények számának tekintetében is teljesítették a beszámoló szerint a vezetői elvárásokat: ez 2013-ban az azt megelőző évihez képest 7 567,5-ről 4 539,5-re mérséklődött.

Aranyköpés Fejérből: együttműködés konkrét feladatok nélkül

„Együttműködés alapján folyt kapcsolattartás a Fejér Megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzattal, valamint a 9 települési cigány önkormányzattal. Az együttműködési megállapodás kapcsán konkrét feladat, intézkedési kötelezettség nem történt.”

5. helyezett

Az ötödik helyre kerültek a Komárom-Esztergom megyei rendőrök még akkor is, ha más főkapitányságokhoz hasonlóan a munka 2012-höz képest 2013-ban jelentősen, 36,4 százalékról 58 százalékra javult.

A regisztrált bűncselekmények száma 2013-ban 7 116 volt, 2012-ben 11 116, és így a visszaesés 36 százalékos. A százezer lakosra jutó bűncselekmények száma tavaly 2 352,4 lett, míg ez 2012-ben 3 583,49 volt.

Komáromi aranyköpés: traffipaxok maximális kihasználása

„A közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében kiemelt figyelmet fordítottunk a fokozott ellenőrzések végrehajtására, valamint intézkedtünk sebességellenőrző készülékeink maximális kihasználására.”

6. helyezett

Az 56,2 százalékos, a 2012-es teljesítménynél 4,7 százalékkal jobb eredményességi mutatóval a hatodik helyen végzett a Borsod megyei rendőr-főkapitányság.

A százezer lakosra jutó jogsértések száma 17,5 százalékkal esett vissza: 4 229,8-ról 3 490,4-re.

A ragyogó adatok mellett öt település, illetve település rész – Farkaslyuk, Csermely, Arló, Ároktő és Miskolc-Lyukóvölgy – mégis folyamatos rendőri jelenlétet igényelt. Ezek a megyeszékhellyel együtt kiemelten veszélyeztetettnek számítottak 2013-ban.

Borsodi aranyköpés: Kevesebb volt a baleset, amivel életeket mentettek

„A 2013-as év emlékeim szerint nagyon hosszú volt, és nagyon küzdelmes, nagyon különbözött az előző évektől… Szeretném megjegyezni, hogy kevesebb baleset történt a megyében a tavalyi évben, kevesebb megsérült személyt eredményezett, kevesebben haltak meg a balesetekben, tehát emberéleteket tudtunk megmenteni, és ezt a tendenciát a jövőben is fenn kívánjuk tartani” – ezekkel a mondatokkal vezette fel beszámolóját a megyei közgyűlés előtt Vereczkei Csaba.

7. helyezett

A 2012. évi 37,2 százalékról 52,7-ra tornászták fel tavaly a Hajdú-Bihar megyeii főkapitányság emberei a nyomozások eredményességét, amivel mostani listánkban hátulról a harmadik helyre kerültek.

A regisztrált bűntettek száma itt is szépen alakult: 20 067 helyett 15 682 lett.

A százezer lakosra jutó rögzített jogsértések száma 2013-ban 2 896,8 volt, ami szintén kevesebb a 2012. évi 3 729,7-nél.

Hajdú-bihari aranyköpés: még szorosabbra fűzni a kapcsolatot

„A következő időszak egyik fő célkitűzése a körzeti megbízottak és a lakosság közötti kapcsolat még szorosabbra fűzése ezáltal a rendőrség iránti bizalom további erősítése.”

8. helyezett

Az utolsó előtti helyre került a Bács-Kiskun megyei rendőrök nyomozásainak eredményessége, ami 9,1 százalékponttal 51,7 százalékra nőtt 2013-ban.

Tavaly 15 823 bűntettet regisztráltak a megyében.

A százezer lakosra jutó deliktumok száma 2 819,2 volt, ami jelentős csökkenés a 2012. évi 4 089,9-hez képest, és leszögezték: ez 31,1 százalékos javulást jelent.

Aranyköpés Bács-Kiskunból: nem csak intézkednek, beszélgetnek is

„Járőreink, körzeti megbízottaink a gyalogosan végzett közterületi szolgálat során segítséget nyújtottak a rászorulóknak, nem csak intézkedtek, hanem beszélgettek is az állampolgárokkal, erősítve bennük az együttműködő és támogató rendőrség képét.”

És a 9. helyezett

A most átnézett beszámolók alapján az utolsó helyre volt elegendő – pedig nem számít rossznak – a Pest megyei rendőrök 39,4 százalékos nyomozáseredményessége.

A regisztrált bűntettek száma egyébként 2013-ban 32 621 volt, míg 2012-ben 46 726.

Százezer lakosra tavaly 2 678 deliktum jutott, az azt megelőző évben 3 753.

Pest megyei aranyköpés: a társadalmi összefogás = rendőri vezetői értekezlet polgármesterekkel

„Célul tűztük ki, hogy a bűncselekmények visszaszorítása érdekében társadalmi összefogást teremtsünk, ebben is előreléptünk, hiszen a havonta esedékes vezetői értekezleteinket a rendőrkapitányságokon tartottuk meg a helyi polgármesterasszonyok és -urak részvételével.”

Cselek a regisztrálásban

A bűncselekmények száma 2010-ben 428 ezer volt, 2011-ben 451 371 bűntettet, 2012-ben 472 236-ot, tavaly pedig 358 ezret regisztráltak – derült ki a Legfőbb Ügyészség tájékoztatójából. Valójában apró Btk.-módosítások vannak a bűnügyi statisztika jelentős javulásának a hátterében: mintegy 81 ezerrel kevesebb okirattal és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélést regisztráltak 2013-ban az azt megelőző évhez képest. Ennek oka: az ellopott dokumentumokat már nem külön-külön bűncselekménynek számolják. Ezekkel együtt tavaly 439 ezer lett volna a regisztrált deliktumok száma. Korábban egyébként írtunk arról, milyen trükkökkel élnek a rendőrök annak érdekében, hogy lehetőleg minél kevesebb üggyel kelljen foglalkozni, sőt egy rendőr ellen azért indult eljárás, mert kiderült, hogy saját maga írt jegyzőkönyveket kihallgatásokról, hogy az ügyeket le tudja zárni.

Egy sikertelen statisztikajavítás és néhány módszer a szépítésre

A hvg.hu beszámolt egy, a Székesfehérvári Munkaügyi Bíróságon megtartott tárgyalás alapján, hogy nem létező bűntény beismerésére akart egy gyanúsítottat rávenni a Bicskei Rendőrkapitányság akkori bűnügyi osztályvezetője, majd ugyancsak fiktív bűnesetekkel akarta a kapitányság statisztikáját javítani. Az ügy előadója jelezte ezt felettesének, aki viszont megtorlást helyezett kilátásba számára arra az esetre, ha a megyei főkapitányhoz fordul a problémával.

Egy korábban névtelenül nyilatkozó rendőr szerint például egy ügyszámra tesznek két olyan ügyet, amelyekben sikeres felderítés nem várható. Amennyiben nehéznek ígérkezik a felderítés, a rendőr inkább bejelentést javasol feljelentés helyett, mert az nem kerül be a bűnügyi statisztikába. Ezzel szemben bekerül a bűnügyi adatok közé, ha az eljárást érdemi nyomozati cselekmény nélkül felfüggesztik, de nem számít bele sem az eredményes, sem az eredménytelen ügyek közé.


„Gyanúsak a kiugróan magas eredmények” – mondta a hvg.hu-nak Kó József kriminológus, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa korábbi cikkünkhöz. Szintén azt hozta fel, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján átlagosan harmincszázalékos a rendőrök teljesítménye. „A legjobb az életellenes ügyek felderítettsége, ott 90 százalék feletti az eredményesség, a leggyengébb a lopások terén, ahol 6-8 százalékos a felderítési mutató" – magyarázta a kriminológus, aki nem érti, hogy a hirtelen rendkívüli munkát produkáló rendőrkapitányságok mégis mitől táltosodtak meg.

Szerinte a statisztika ritkán tükrözi a valóságot, mert az valójában nem a bűnügyi helyzetről mutat képet, hanem a rendőrség ügyforgalmáról. „Javítani lehet a teljesítményt azzal, ha nem vesznek fel kilátástalan ügyeket, vagy ha egy lefülelt betörőbanda tíz ügyét tíz felderített ügyként kezelik. Ha viszont a tíz betörést végrehajtó bűnözők nincsenek meg, akkor egy eljárásban tízrendbeli betörésként rögzítik” – mondta Kó, aki szerint a bűnügyi statisztikát együtt kellene vizsgálni a látenciakutatásokkal.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Cs. B. Itthon

Egy ügyes Btk-módosítás miatt javult a bűnügyi statisztika

Elégedetten nyugtázta a belügyminiszter a bűncselekmények számának jelentős csökkenését, amit a rendőrség eredményes munkájával kötött össze. Valójában apró Btk-módosítások vannak a háttérben: mintegy 81 ezerrel kevesebb okirattal és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélést regisztráltak tavaly, mint 2012-ben. Ennek oka: az ellopott dokumentumokat már nem külön-külön bűncselekménynek számolják.

Csikász Brigitta Itthon

Pornógyűjteménytől táltosodtak meg a nógrádi rendőrök

Évről évre egyre inkább biztonságban érezhetik magukat az emberek, hiszen a rendőrség soha nem volt ilyen eredményes a bűnügyek felderítésében – már a saját eredményességi mutatóik alapján. A Nógrád megyei rendőrök például – papíron – valósággal megtáltosodtak, aztán kiderült, hogy mintegy ötezer tiltott pornográf felvétellel visszaélés felderítése dobta meg a statisztikájukat. Forrásaink szerint egyébként az adatok önmagukban nem jelentenek semmit, arról nem is beszélve, hogy könnyű trükközni velük. A mutatók kozmetikázásán pedig egy-egy rendőrkapitány bukása vagy felemelkedése múlhat.

Cs. B. Itthon

Önfényezés lett az éves rendőrségi beszámolókból

Nem gondolkodnak tendenciákban, elhallgatják a problémáikat, így nincs is mit megoldaniuk, illetve kerülnek bármiféle kritikát, még az építő jellegűeket is a megyei főkapitányok az eddig elfogadott, a 2013-as évekre vonatkozó rendőrségi beszámolók alapján. A hvg.hu által átnézett hét anyag a bűnügyi statisztika adatainak felsorolásán túl általában kimerül az előző évvel történő összehasonlításban.

Csikász Brigitta Itthon

Panaszáradatot zúdítottak a képviselőkre a rendőrkapitányok

Rendkívül nagy a fluktuáció, fiatalok és tapasztalatlanok a rendőrök, vidéken ráadásul a technikai felszereltség állapota is nehezíti az egyenruhások munkáját – panaszolták fel a helyi képviselő-testületeknek azok a vidéki rendőrkapitányok, akiknek tavalyi évről szóló beszámolóit a hvg.hu átnyálazta. A jelentésekből kirajzolódnak annak okai, hogy miért lett olyan rossz a tavalyi bűnügyi statisztika. A főváros kerületi kapitányságai ugyan jobb helyzetben vannak, de ott sem olvasható ki elégedettség a parancsnokok megállapításaiból.

Csikász Brigitta Itthon

Statisztika és lustaság: a rendőr megpuhítja a feljelentőt

A rendőrség mindent megtesz a bűnügyek felderítésére – hallani a kormányzat részéről, ám az emberek nem mindig érzik így. A szóbeszéd szerint a rendőrök szabadulni akarnak minden olyan esettől, amelyben a felderítés esélye kicsi. A budapesti főkapitány szerint tűrhetetlen, ha a hivatásosok a kis ügyektől igyekeznek megszabadulni.

Százezrek tüntettek Barcelonában a katalán függetlenség mellett

Százezrek tüntettek Barcelonában a katalán függetlenség mellett

Melyik navigációs app a legjobb? Melyik mennyi mobilnetet fogyaszt?

Melyik navigációs app a legjobb? Melyik mennyi mobilnetet fogyaszt?

Videó: Szigonnyal lövöldöztek a britek az űrben, és jó okuk volt rá

Videó: Szigonnyal lövöldöztek a britek az űrben, és jó okuk volt rá

Kicsit elfajult a szülinapi fotózás, bele is bukott a brazil Vogue divatszerkesztője

Kicsit elfajult a szülinapi fotózás, bele is bukott a brazil Vogue divatszerkesztője

Felgyújtott irodák, hiányzó cédulák: elnapolták az elnökválasztást Afrika legnépesebb országában

Felgyújtott irodák, hiányzó cédulák: elnapolták az elnökválasztást Afrika legnépesebb országában

Blikk: hírhedt bankrabló a meglőtt túszejtő

Blikk: hírhedt bankrabló a meglőtt túszejtő