szerző:
Cs. B.

Elégedetten nyugtázta a belügyminiszter a bűncselekmények számának jelentős csökkenését, amit a rendőrség eredményes munkájával kötött össze. Valójában apró Btk-módosítások vannak a háttérben: mintegy 81 ezerrel kevesebb okirattal és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélést regisztráltak tavaly, mint 2012-ben. Ennek oka: az ellopott dokumentumokat már nem külön-külön bűncselekménynek számolják.

Nem a rendőrség kimagasló eredményének tulajdonítható a regisztrált bűncselekmények számának csökkenése 2013-ban, hanem egy jogszabály-módosításnak. Amennyiben valakinek több személyes iratát vagy több bankkártyáját ellopják, akkor ez az elmúlt évtől kezdve már egy ügynek számított, míg korábban ahány irat vagy bankkártya volt érintve, annyi eljárás indult.

A rendőrség jobban teljesít

A bűncselekmények száma 2010-ben 428 ezer volt, 2013-ra ez 358 ezerre csökkent. Kevesebb lett a közterületi bűncselekmény is: ez 115 ezerről 92 ezerre esett vissza, amit Pintér Sándor a Belügyminisztériumban megtartott évértékelő értekezleten egyértelműen az "állandó rendőri jelenléttel" kötött össze. A miniszter örömmel jelentette, hogy csökkent a rablások és a közlekedési bűncselekmények száma is.

A rendőrséget irányító Papp Károly országos főkapitány, szintén a statisztika a bűncselekmények számának hihetetlen, 20 százalékos csökkenését hangsúlyozta a Teve utcai rendőrpalotában megtartott évértékelő beszédében. A főrendőr szerint ez azt mutatja, hogy minden téren jobban teljesített 2013-ban az azt megelőző évekhez képest – legalábbis ez hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai évértékelő állománygyűlésén.

A tendencia a két szélső időpont között nem épp ilyen irányú volt. 2011-ben 451 371 bűntettet, 2012-ben pedig 472 236-ot regisztráltak – a Legfőbb Ügyészség 2012-re vonatkozó tájékoztatója szerint.

Elfelejtették megemlíteni
 
Arra azonban mind a belügyminiszter, mind Papp Károly elfelejtett kitérni, hogy a hatalmas csökkenés két bűncselekmény-kategóriában, az okirattal visszaélésben és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélésben következett be, ami egy 2013. február 1-jével hatályba lépett jogszabály-módosítás eredménye. Addig, ha ellopták valakinek a pénztárcáját, és abban tartotta a személyi okmányait is, akkor a lopás mellett okirattal való visszaélés miatt is indíthattak eljárást, mégpedig annyit, ahány irat – igazolvány, lakcímkártya stb. – kötött ki a tolvajnál. A büntető törvénykönyv módosítását követően azonban egy lopás miatt ma már csak egyetlen eljárás indul okirattal való visszaélés miatt.

Ez a bűnügyi statisztikában jól látható változást eredményezett. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a hvg.hu-val azt közölte, míg 2012-ben 83 858 okirattal visszaélést regisztráltak, addig tavaly 14 863-t. A készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés miatt 2012-ben 17 587, az elmúlt esztendőben pedig 5 646 eljárást rögzítettek. Ezek alapján a összes bűncselekmények tekintetében mintegy 81 ezer ügyszám csökkentést eredményezett a jogszabály-módosítás.

Ebből is látszik, hogy nem túl szerencsés csak a bűnügyi statisztikával igazolni a nyomozó hatóságok eredményességét. Ezt a szempontot – mint arról már többször írtunk – évek óta rossznak tartják a szakemberek is, mondván, hamis adatok bevitelével, vagy ügyek nem megjelenítésével könnyen lehet kiváló teljesítményt mutatni a rendőri szervek munkájáról. Arról nem is beszélve, hogy egy több száz embert átverő csaló lefülelése több száz sikeres ügyként jelenhet meg a statisztikában.

A kilencvenes évek végén, 1998 és 1999 között például részben azért csökkenhetett 600 ezerről 505 ezerre az ismertté vált bűncselekmények száma, mert a rendőrség a bázisévben egy 80 ezer rendbeli csalássorozat minden egyes elemét külön vette figyelembe. A „trükközések” mellett a törvényi szabályozás is hozzájárult a bűnözés csökkenéséhez: 2000 márciusában 5001 forintról 10 001 forintra emelték fel a vagyon elleni bűncselekmények alsó értékhatárát. Hét évvel később pedig 20 ezer forintra nőtt a szabálysértési értékhatár, ma már pedig 50 ezer forint. Mindezeknek köszönhetően a „piti” ügyek kikerültek a rendőrség hatásköréből.

Az adattrükközés bírsággal sújtható

Több tízezres nagyságrendben találtak hamis adatokat tavaly a rendőrségen bűnügyi statisztika kozmetikázására, a történtek miatt Hatala József akkori országos rendőrfőkapitány feljelentést is tett. Az ügyben 2011 végén csak alacsonyabb rangú rendőrök kerültek az ügyészség célkeresztjébe. Jelenleg a késedelmes vagy a hibás statisztikai adatszolgáltatás nem bűncselekmény, az elkövetője közigazgatási bírsággal sújtható. A kormányhivatalok által kiszabható bírság természetes személy esetében 200 ezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnél 200 ezertől kétmillió forintig terjedhet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Szárnyakat kapott a rendőrség tavaly a főkapitány szerint

Szinte minden téren jobban teljesített a rendőrség 2013-ban az azt megelőző évekhez képest – legalábbis ez hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai évértékelő állománygyűlésén, a Teve utcai rendőrpalotában. A statisztika a bűncselekmények számának hihetetlen, 20 százalékos csökkenését mutatja.

Csikász Brigitta Itthon

A rendőrségi látványtervezés kulisszatitkai

Hosszú évek óta nem tud változtatni a rendőrség a merev statisztikai szemléleten – derül ki egy lapunk birtokába jutott, tíz évvel ezelőtt született belső rendőrségi tanulmányból. A sehol sem publikált iratot 2000-ben, nyolc évnyi előkészítés után állították össze, célja a rendőri munka újfajta értékelése lett volna. Mint a dokumentum megállapítja: a statisztikákon alapuló értékelés a „könnyű műfajú bűnüldözés, a látványtervezés irányába kényszerít”. A jelentésnek máig érvényes üzenete van.

Csikász Brigitta Itthon

Panaszáradatot zúdítottak a képviselőkre a rendőrkapitányok

Rendkívül nagy a fluktuáció, fiatalok és tapasztalatlanok a rendőrök, vidéken ráadásul a technikai felszereltség állapota is nehezíti az egyenruhások munkáját – panaszolták fel a helyi képviselő-testületeknek azok a vidéki rendőrkapitányok, akiknek tavalyi évről szóló beszámolóit a hvg.hu átnyálazta. A jelentésekből kirajzolódnak annak okai, hogy miért lett olyan rossz a tavalyi bűnügyi statisztika. A főváros kerületi kapitányságai ugyan jobb helyzetben vannak, de ott sem olvasható ki elégedettség a parancsnokok megállapításaiból.

hvg.hu Itthon

Negatív rekordot mutat a bűnügyi statisztika

A rendszerváltás óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint tavaly - derül ki a Legfőbb Ügyészség tájékoztatójából. Azt már 2010-ben sejteni lehetett, hogy a statisztikák romlani fognak, de a folyamat három éve nem akar megállni. Az ország bűnügyi térképén meglepő módon nem Budapest vagy Borsod a legsötétebb folt.

Hazai leleményesség: a nyár legmenőbb Wartburgja, a vízzel teli Waterburg

Hazai leleményesség: a nyár legmenőbb Wartburgja, a vízzel teli Waterburg

Durva feltételekkel működhet tovább az Uber Romániában

Durva feltételekkel működhet tovább az Uber Romániában

Meghalt Gergátz Elemér korábbi földművelésügyi miniszter

Meghalt Gergátz Elemér korábbi földművelésügyi miniszter

Online is be lehet majd iratkozni az iskolába

Online is be lehet majd iratkozni az iskolába

Wizz Air-vezér: Attól, hogy valaki a kormány nevében beszél, nem biztos, hogy ő az igazság szószólója

Wizz Air-vezér: Attól, hogy valaki a kormány nevében beszél, nem biztos, hogy ő az igazság szószólója

Bagaméri is megirigyelné: villanyautó, amiből fagyit árulnak

Bagaméri is megirigyelné: villanyautó, amiből fagyit árulnak