szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester felé kerül a helyettese, a parlamenttől pedig búcsúzik egy fideszes képviselő Orbán Viktor döntése után. Kinevezték a kormányhivatalok vezetőit.

Tarlós István helyettese – aki korábban többször összeütközött főnökével – lett a budapesti önkormányzatot is felügyelő, ellenőrző kormányhivatal vezetője. György Istvánt Lázár János javaslatára Orbán Viktor nevezte ki július 1-i hatállyal. A posztjáról leköszönő főpolgármester-helyettes mellett 19 kormánymegbízottat neveztek ki a Magyar Közlöny keddi száma szerint.

A 2800 főt foglalkoztató, az ország egy legnagyobb hivatalának számító budapesti kormányhivatalt eddig Pesti Imre vezette. Ő viszont befutó helyet kapott a Fidesz országos listáján, így április 6-án bekerült az Országgyűlésbe. Regionális igazgatóként a párt szervezésében is fontos szerepet játszó – közvetlenül a pártelnöknek alárendelt – Pesti 2011 óta irányította a fővárosi kormányhivatalt, melyet a közigazgatási reform részeként még 2010-ben állított fel a kormány.

Az előző parlamenti ciklusban született összeférhetetlenségi szabályok miatt Pesti nem tarthatta meg egyszerre a képviselői és a hivatalvezetői posztját. Az utóbbiról le kellett mondania: 9 hasonló helyzetben lévő fideszes kollégájával együtt május 5-én megszűnt a kormánymegbízotti mandátuma. A kormányhivatali vezetők megbízatása a miniszterelnök mandtátumával együtt ér véget. Bár Orbán Viktor lett újra a kormányfő, formálisan újra ki kellett nevezni a kormánymegbízottakat - legalább is azt a 8 embert, aki a 20-ból folytathatja a munkáját a hivatal élén.

György Tarlós felé

György István 1990-től 2002-ig 12 éven át vezette a Fidesz támogatásával Kőbányát. 2010-ben Tarlós István első számú helyettese lett, de 2012-ben, amikor a fővárosi Fidesz-frakció a főpolgármesterrel konfrontálódva megszavazta a busztendert, Tarlós elvonta a jogosítványai egy részét. György akkor ingerült nyílt levélben reagált a főpolgármester lépésére.

György István - hivatalvezető lett
©

György tavasszal Kőbányán indult az országgyűlési választáson, de elbukott a szocialista Burány Sándorral szemben. Később szeretett volna visszatérni Kőbánya élére, de a Fidesz ragaszkodott a 2010-ben 48 százalékkal győző Kovács Róbert újrázásához. A fővárosi közgyűlés átalakításával viszont Györgynek arra sincs esélye, hogy bekerüljön a közgyűlésbe, hiszen annak csak polgármesterek, vagy polgármester-jelöltek lehetnek ősztől a tagjai.

A második Orbán-kormány által létrehozott kormányhivatalok egyik kiemelt feladata a helyhatóságok és kisebbségi önkormányzatok törvényességi ellenőrzése. Tehát a kerületi önkormányzatok mellett a fővárost is figyeli és ellenőrzi, hogy a döntések megfelelnek-e a jogszabályoknak (a kormányhivatalok a 2010 előtt megszüntetett közigazgatási hivatalok feladatkörét is megkapták).

Meggondolta magát

Rácz Róbert
©

György mellett 10 új kormányhivatali vezetőt kellett most kinevezni. Ebből 9 helyen azért van változás, mert a vezetők fideszes politikusok, országgyűlési képviselők, és az összeférhetetlenség miatt nem maradhatnak posztjukon. Most, hogy újra győztek a választáson választaniuk kellett, és ők a parlamenti széket választották. Az egyik újraválasztott képviselő viszont meggondolta magát: Rácz Róbert úgy döntött, hogy mégiscsak a hivatali posztot választja Hajdú-Biharban, pedig május 5-én egyszer már megvált ettől a hivatalától.

Rácz listáról került a parlamentbe, tehát nem kell új választást kiírni, a párt elnöksége eldönti, ki kerül a helyébe. A választási listán befutó helyen egy XI. kerületi képviselő, Király Nóra áll – az ő férje Simicska Lajos egyik cégének vezetője –, a következő a listán a parlamentből több ciklus után kiesett Révész Máriusz, Orbán egykori szóvivője

Ugyanakkor három – a tolnai, a somogyi és a békési – hivatal élén változás lesz, új megbízottakat neveznek ki. A békésit Gajda Róbert – gyulai alpolgármester, volt fideszes parlamenti képviselő – fogja irányítani. A Somogy megyei hivatalt az eddigi főigazgató, Neszményi Zsolt veszi át. A tolnait pedig Horváth Kálmán kapta: ő 2009 óta vezeti a Fidesz szerkszárdi szervezetét, a párt helyi kampányfőnöke volt.

Őket nevezték ki:

Demeter Ervin - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal
Gajda Róbert - Békés Megyei Kormányhivatal
György István - Budapest Főváros Kormányhivatal
Harangozó Bertalan - Vas Megyei Kormányhivatal
Horváth Kálmán - Tolna Megyei Kormányhivatal
Horváth Zoltán - Baranya Megyei Kormányhivatal
Juhász Tünde - Csongrád Megyei Kormányhivatal
Kállai Mária - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
Kancz Csaba - Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Kovács Ernő - Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
Kozma Péter - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal
Neszményi Zsolt - Somogy Megyei Kormányhivatal
Pajtók Gábor - Heves Megyei Kormányhivatal
Rácz Róbert - Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal
Rigó Csaba Balázs - Zala Megyei Kormányhivatal
Simon László - Fejér Megyei Kormányhivatal
Szabó Sándor - Nógrád Megyei Kormányhivatal
Széles Sándor - Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal
Takács Szabolcs - Veszprém Megyei Kormányhivatal
Tarnai Richárd - Pest Megyei Kormányhivatal

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
M. László Ferenc Itthon

Tarlós nyakába ültetik a vele vitázó helyettesét

A főpolgármester helyettesét tehetik meg a főpolgármester felügyelőjének – értesült a hvg.hu. Mivel György István áprilisban nem nyert Kőbányán és polgármesterjelölt sem lett, a következő ciklusban poszt nélkül maradhat. Viszont a fővárosi kormányhivatal élén üresedés van, forrásaink szerint a kormányban Györgyöt akarják megbízni a feladattal. A főpolgármester és helyettese viszonyát az elmúlt években több vita is megterhelte.

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét

Beperelt egy játékost az Epic Games, mert csalt a Fortnite-ban

Beperelt egy játékost az Epic Games, mert csalt a Fortnite-ban

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

„Ebben az országban már szinte mindenki megosztónak számít” – Geszti Péter a kkv-k marketingjéről

„Ebben az országban már szinte mindenki megosztónak számít” – Geszti Péter a kkv-k marketingjéről

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi