szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester helyettesét tehetik meg a főpolgármester felügyelőjének – értesült a hvg.hu. Mivel György István áprilisban nem nyert Kőbányán és polgármesterjelölt sem lett, a következő ciklusban poszt nélkül maradhat. Viszont a fővárosi kormányhivatal élén üresedés van, forrásaink szerint a kormányban Györgyöt akarják megbízni a feladattal. A főpolgármester és helyettese viszonyát az elmúlt években több vita is megterhelte.

Tarlós István egyik helyettese, György István kerülhet a fővárosi önkormányzatot is felügyelő hivatal élére – értesült hivatali és kormánypárti forrásokból a hvg.hu. Egy fideszes forrás szerint György a budapesti választási rendszer átszabásának egyik áldozata, az új rendszerben ugyanis csakis polgármesterjelöltek kerülhetnek be a közgyűlésbe, Tarlós helyettesét viszont a Fidesz nem akarta újraindítani. Ha kinevezik, György a jelenlegi főnöke tevékenységét ellenőrizheti.

A 2800 főt foglalkoztató, az ország egy legnagyobb hivatalának számító budapesti kormányhivatalt eddig Pesti Imre vezette. Ő viszont befutó helyet kapott a Fidesz országos listáján, így április 6-án bekerült az Országgyűlésbe. Regionális igazgatóként a párt szervezésében is fontos szerepet játszó – közvetlenül a pártelnöknek alárendelt – Pesti 2011 óta irányította a fővárosi kormányhivatalt, melyet a közigazgatási reform részeként még 2010-ben állított fel a kormány.

Az előző parlamenti ciklusban született összeférhetetlenségi szabályok miatt Pesti nem tarthatta meg egyszerre a képviselői és a hivatalvezetői posztját. Az utóbbiról le kellett mondania: 9 hasonló helyzetben lévő fideszes kollégájával együtt május 5-én megszűnt a kormánymegbízotti mandátuma.

Nem térhetett vissza Kőbányára

Több forrásból is megerősített információnk szerint Pesti posztját a jelenlegi főpolgármester-helyettes kaphatja meg, őt javasolhatja a közigazgatásért is felelős miniszter, Lázár János. A hivatalban – ezt két forrás is megerősítette – kész tényként kezelik, hogy az új főnök György István lesz, egy fideszes forrás a hvg.hu-nak pedig azt mondta, hivatalos döntés még nem született, de "szinte biztos" a kinevezése.  

György István és Tarlós István - ki lesz felül?
©

György István 1990-től 2002-ig 12 éven át vezette a Fidesz támogatásával Kőbányát. Ahogy arról korábban a Népszabadság megírta: szerette volna, ha ősszel ismét őt indítja a párt a kerületben. De a Fidesz ragaszkodott a Kőbányát jelenleg is irányító, a városrészben népszerű, 2010-ben 48 százalékkal győző Kovács Róbert újrázásához. Forrásaink szerint Kovács mellett szólt, hogy György áprilisban már „megszondázta” a kőbányaiakat, és nem járt sikerrel: a párt őt indította képviselőjelöltként, de alulmaradt a szocialista Burány Sándorral szemben. „Pista tudomásul vette a döntést, nem volt vita, beállt Kovács mögé” – beszélt a polgármesterjelölt kiválasztásáról az egyik, neve elhallgatását kérő fideszes forrás.

A városüzemeltetésért felelős jelenlegi főpolgármester-helyettes már tavaly jelezte, hogy nem akarja folytatni jelenlegi munkáját, inkább parlamenti képviselő lenne. Így lett képviselőjelölt tavaly decemberben annak tudatában, ha megválasztják, akkor az összeférhetetlenség miatt fel kell adnia önkormányzati posztját, de nem tudta hozni a kerületét.

György István viszont az egyik kárvallottja a június 17-én megszavazott törvényjavaslatnak is, mely szerint a fővárosi közgyűlés az önkormányzati választások után csak a kerületi polgármesterekből, illetve a kompenzációs listáról bekerült polgármesterjelöltekből fog állni, ám a politikust egyik kerületben sem indítják jelöltként. Miután nem indították, Györgynek csak akkor lenne esélye a jelenlegi posztján maradni, ha maga főpolgármester jelölné helyettesének és erről megszavaztatná a közgyűlést (egy 2010-es törvény lehetővé teszi külsős alpolgármesterek vagy főpolgármester-helyettesek kinevezését). Így viszont – ha a főpolgármestert újraválasztják – Tarlós kiszolgáltatottja lenne, ráadásul a két politikus viszonyát feszültséget terhelték az elmúlt négy évben.

„A bosszú nem jó tanácsadó”

„Régi jó harcostárs, ahogy mondani szokták, együtt húztunk csizmát még 1990-ben. Olyan gyakorlattal és rutinnal rendelkezik, hogy az ő helye elvitathatatlan ezen a poszton” – ezzel indokolta Tarlós még 2010 júliusában egy interjúban, hogy miért György Istvánt akarja első számú helyettesének. Tarlós és György azon kevés fővárosi politikusok közé tartozik, akik 1990-ben indultak, de a mai napig aktívak. A főpolgármester interjújában arra utalt, hogy 1990-ben egyszerre váltak polgármesterré: ő Óbudán, György István pedig Kőbányát.

A Fidesz kampányol György mellett - nem vette be Kőbányát
©

„Hittel vallom, hogy a döntéseket nem hangerővel és arroganciával, hanem szakmai érvekkel kell alátámasztani (…) A bosszú nem jó tanácsadó” – ezt már két évvel később írta egy közleményben főnökének György. Úgy tűnik, a viszonyuknak nem tett jót, hogy 2010-ben alá-fölérendeltségi viszonyba kerültek. A főpolgármester-helyettes ingerült levelében arra utalt, hogy Tarlós 2012 októberében – megnyirbálva a jogköreit – elvette tőle a budapesti tömegközlekedés felügyeletét, amiért a fővárosi Fidesz-frakció a főpolgármester akaratát semmibe véve megszavazta a buszüzemeltetés kiszervezését.

Forrásaink szerint a viták Tarlós és György között a későbbiekben elültek, a feszült viszony viszont megmaradt. Tarlós egyébként a választási kampányban kiállt György mellett, igaz, annak tudatában, hogy győzelme esetén elveszíti helyettesét – ahogy akkor fogalmazott – "régi barátját".

Most viszont fordulhat a kocka: a második Orbán-kormány által létrehozott kormányhivatalok egyik kiemelt feladata ugyanis a helyhatóságok és kisebbségi önkormányzatok törvényességi ellenőrzése. Tehát a kerületi önkormányzatok mellett a fővárost is figyeli és ellenőrzi, hogy a döntések megfelelnek-e a jogszabályoknak (a kormányhivatalok a 2010 előtt megszüntetett közigazgatási hivatalok feladatkörét is megkapták).

Korábban már voltak ütközések a hivatal és a fővárosi önkormányzat között. 2011-ben a CET-beruházás (új nevén: Bálna) ügyében Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a kivitelezővel folytatott vitában lehívta a beruházó bankgaranciáját, amihez a cég szerint nem lett volna joga. Ekkor a kormányhivatal vezetője figyelmeztette a főpolgármester-helyettest, hogy nem dönthet egyedül erről, ehhez a közgyűlésnek van joga. Így a javaslatot végül Bagdy kénytelen volt bevinni a közgyűlés elé.

Felfordulás

A parlamenti választás és a kormányalakítás felfordulást hozott a budapesti kormányhivatal életében. Május 5-én elveszítették a vezetőjüket, Palich Etelka főigazgatót és Belányi Márta igazgatót pedig a múlt héten szívta el a Miniszterelnökség. Mindkét vezető államtitkár-helyettes lett Lázár János hatalmasra nőtt tárcájánál.

Korábban is szívesen mazsoláztak a hivatal vezetői közül. Schmitt Pál lemondása és Áder János megválasztása után a hivatal főigazgatója, Haszonicsné Ádám Mária lett az államfői apparátus irányítója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jakab Péter újra elfoglalta Orbán parlamenti székét - videó

Jakab Péter újra elfoglalta Orbán parlamenti székét - videó

A Telenornál van? 3 napon át ingyen telefonálhat vagy korlátlanul netezhet

A Telenornál van? 3 napon át ingyen telefonálhat vagy korlátlanul netezhet

Nézze meg a képeket: Mit tud a legjobb iPhone kamerája egy sokmilliós fényképezőgéphez képest?

Nézze meg a képeket: Mit tud a legjobb iPhone kamerája egy sokmilliós fényképezőgéphez képest?

15 gyerek már kipróbálhatta a menő magyar technológiát, amely valós időben fordítja a jelnyelvet

15 gyerek már kipróbálhatta a menő magyar technológiát, amely valós időben fordítja a jelnyelvet

Egy megsemmisítésre ítélt budapesti domborművet próbálnak megmenteni önkéntesekkel

Egy megsemmisítésre ítélt budapesti domborművet próbálnak megmenteni önkéntesekkel

Itt a lista, ezeket árverezik el Andy Vajna tárgyai közül

Itt a lista, ezeket árverezik el Andy Vajna tárgyai közül