szerző:
Zubor Zalán

„Pártállami módszerekről”, a párt szabályait, valamint törvényeket is áthágó eljárásokról számolnak be a Jobbikból kizárt vagy kilépett tagok, akik a közelmúltban szembekerültek a párt vezetésével. A belső feszültségek érzékenyen érintették az önkormányzati választásokra készülő Jobbik szervezeti egységét, az elmúlt hetekben négy megyében is jelentős alapszervezetek szűntek meg.

Bár Vona Gábor és Szabó Gábor szerint nincsenek belharcok a Jobbikban, az elmúlt hetekben újabb alapszervezeteket oszlatott fel a Jobbik elnöksége, köztük olyan jelentős helyi szervezeteket, mint a nyíregyházi vagy a székesfehérvári. Csongrád megyében az ellentétek kisebb fajta pártszakadáshoz vezettek, Debrecen környékén pedig a pártvezetés törvénytelen módszereket is bevetett egyes Jobbik-tagok ellen. Ahogy a korábban bemutatott kisvárdai esetnél, a konfliktus gyökere itt is a helyi tagság, valamint a Szabó Gábor és Novák Előd által irányított országos vezetés ellentétében keresendő. Bár a pártvezetés rendre tagadja az ellentéteket, az Index által idézett belsős dokumentumok arra utalnak, hogy a belharcok közismert ténynek számítanak jobbikos körökben. Az egyik, alelnöki székre pályázó párttag szándéknyilatkozata szerint „a Jobbik tagsága eltávolodott a párt vezetésétől”.
 
Fantom-alapszervezetek, manipulált választmány

Mint korábban a hvg.hu beszámolt róla, júniusban az után oszlatták fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán működő alapszervezetet, hogy a tagság nem tudott együttműködni a pártvezetés által támogatott Földi István képviselőjelölttel és Bakó József megyei elnökkel. Forrásaink szerint az ügy hátterében a megyében folyó hatalmi harcok álltak: mint mondják, mind Bakó, mind Földi a pártigazgatóval, Szabó Gáborral való jó kapcsolatának köszönhette a pozícióját, mivel a helyi tagság körében nem számítottak népszerűnek.

A szabolcsi alapszervezetek „megrendszabályozása” (korábban gyanús körülmények között kellett távoznia a dombrádi szervezet elnökének, és már korábban is feloszlatással fenyegettek több helyi szervezetet) szorosan kapcsolódott a megyei választmányhoz is: forrásaink szerint az önkormányzati képviselő-jelölteket kinevező választmányban még mindig sokan vannak, akik szemben állnak Szabó Gáborral, aki számára fontos lenne, hogy a közelgő önkormányzati választásokon is az ő emberei induljanak.

Szabó Gábor: Ő az úr, Vona az arc
©

A nem megbízható alapszervezetek megszüntetésének járulékos következménye, hogy ezzel a választmányban növelhető a Szabó Gáborhoz lojális tagok aránya, amit azzal is el lehet érni, hogy megbízható káderek „fantom-alapszervezeteket” hoznak létre. A szabolcsi választmány összetételének ilyen módon történő manipulálása azonban szintén problémákat okozott: a választmány az elmúlt közel másfél évben határozatképtelen volt, legutóbbi, Nyíregyházán tartott ülésük pedig botrányba fulladt, miután megjelentek a feloszlatott kisvárdai szervezet tagjai is.

A probléma egyébként nem újszerű: 2012-ben a teljes Borsod megyei elnökség lemondott, miután többször vitába keveredtek a pártvezetés, elsősorban Szabó Gábor bizalmát élvező (illetve vele szoros üzleti kapcsolatokat ápoló) Szegedi Csanáddal, akit sokáig hiába próbáltak eltávolíttatni a megyei elnökség éléről.

Pénteken derült ki, hogy a Komárom-Esztergom megyei Oroszlány Jobbik-alapszervezete is feloszlatta önmagát. Szabó Mihály elnök a tagok közti nézetkülönbségekkel indokolta a lépést.

Nyíregyháza is feloszlott

Bár a Jobbik vezetői nyilatkozataikban igyekeztek elbagatellizálni a problémát (Vona Gábor június 21-én azt nyilatkozta, hogy „belső harcról szó sincs”, a Jobbik pedig „a legszervezettebb párt”), az elmúlt pár hét történései azt mutatják, hogy a belső feszültségek súlyosabbak az általuk sugalltnál. Lengyel Máté, az ország egyik legnépesebb, 40-50 fős Jobbik-alapszervezetének, a nyíregyházinak az IT-tagja kérdésünkre megerősítette, hogy az országos elnökség a héten valóban feloszlatta a szervezetet, tudomása szerint azzal az indokkal, hogy a kampány idején az alapszervezet inaktív volt. (Korábban ugyanezzel az indokkal oszlatták fel a kisvárdai alapszervezetet is, annak ellenére, hogy forrásaink szerint a tagság kivette a részét a kampányból, és a tagság munkáját éppen Földi István képviselőjelölt akadályozta).

Szintén fontos körülmény, hogy a nyíregyházi alapszervezet elnöke az a Gyüre Csaba volt, akit a pártot jelenleg irányító, Szabó Gábor és Novák Előd nevével fémjelzett kör egyik fő ellenfelének tekintenek. Gyüre egyébként korábban az országos elnökségnek is tagja volt, a júniusi tisztújításon azonban őt is leváltották.

Törésvonalak a Jobbikban

Bár a sajtó gyakran emlegeti a Jobbik „radikális és mérsékelt” szárnya közötti ellentéteket, jobbikos forrásaink szerint ma már nem ez a konfliktus a legsúlyosabb. Jóval nagyobb problémát jelent a pártvezetés és a helyi erős emberek mögé beálló tagság közötti feszültség: míg a vidéki alapszervezeti tagok jelentős része szeretne a környéken ismert és népszerű tagokat látni a képviselői, illetve jobbikos megyei és helyi vezetői székekben, addig az országos elnökség a saját, megbízható embereit helyezné a vidéki szervezetek és közigazgatás élére.

 

Szabolcsi forrásaink úgy tudják, korábban az elnökségben is volt támogatója a helyi szervezetek nagyobb autonómiájának Gyüre Csaba személyében, aki azonban napjainkra teljesen elszigetelődött a pártban (az időközben lezajlott tisztújításon Gyüre kiesett az elnökségből, nemrégiben pedig az általa vezetett nyíregyházi alapszervezetet is feloszlatták). Forrásaink úgy vélik, Vona Gábor mára gyakorlatilag csak a párt reklámarca, a valódi hatalmat Szabó Gábor pártigazgató és Novák Előd birtokolják. Egy, az ő bizalmasaikból vagy üzletfeleiből álló szűk mag az, akiket a pártvezetés minél több helyen próbál minden áron pozícióba juttatni, konfliktusokat generálva így a helyi tagsággal.

Július 2-án az országos elnökség szintén feloszlatta a székesfehérvári alapszervezetet is, a Feol.hu információi szerint "kibékíthetetlen személyes ellentétek miatt". Később a párt megyei elnöke, a forrásaink szerint szintén Szabó Gábor köréhez tartozó Árgyelán János azt nyilatkozta, vállalja a szervezet újjászervezését.

A Jobbik ünnepi rendezvénye 2012-ben
©

„Elég volt a pártállami módszerekből”

A Magyar Narancs július 9-i cikke szerint Csongrád megyében tömeges kilépésekhez vezetett a pártvezetés és a helyi tagság közötti konfliktus. Miután a Jobbik az országgyűlési és az EP-választásokon is súlyos vereséget szenvedett Csongrád megyében (az európai választásokon Szegeden a Jobbik az országos 14,76 százalékos átlaghoz képest csak 9,79 százalékot szerzett, az MSZP 23,93 százalékos eredménnyel előzte meg őket), a tagság petícióban követelte Tóth Péter megyei elnök menesztését. A követeléseket az elnökség figyelmen kívül hagyta, majd tovább élezte a helyzetet azzal, hogy bejelentette, Tóth Pétert jelölik a szegedi polgármesteri címre is. Eközben a petíciót jegyző tagokat Tóth „raportra” rendelte be. „Ekkor döntöttünk a kilépésről június 7-én. Elég volt a pártállami módszerekből” – mondta a Narancsnak az egyik kiugró.

Más megyékben is hasonló módszerekkel léptek fel azok ellen, akik kritikát fogalmaztak meg Szabó Gáborék valamelyik pártfogoltjával szemben. Tárczy Zsolt kisvárdai Jobbik-tag ellen, aki júniusban a hvg.hu-nak nyilatkozott a helyi ügyekről, július 3-án fegyelmi eljárást indítottak – Földi István feljelentése nyomán. A Tárczy által bemutatott idézés szerint Staudt Gábor, a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottságának elnöke a párt budapesti központjába rendelte be a feloszlatott kisvárdai alapszervezet volt tagját, egyben felfüggesztette tagságát. Földi emellett feljelentett több helyi tagot is, akiket azzal vádolt, hogy ők szerkesztik az (azóta megszűnt) Ex-Jobbik Kisvárda nevű Facebook-oldalt, ahol kritizálták a megyei és országos pártvezetés Szabolcsban alkalmazott módszereit. A feljelentés megemlít egy név szerint meg nem nevezett volt választókerületi kampányfőnököt is, aki „hozzászólásaival egyetért ezen személyek agyszüleményeivel”.

„Vona azt kérte, ne tegyünk büntetőfeljelentést”

Volt, ahol a renitens tagok „megfegyelmezésére” törvényileg necces módszereket is bevetettek a Jobbik helyi vezetői: július 10-én első fokon pert nyert a Jobbik debreceni polgármesterjelöltje, Kőszeghy Csanád Ábel ellen egy helyi jobbikos nő, akinek Kőszeghy illegálisan olvasta az e-maileit. Az eset feltehetően nem volt egyedi Debrecenben, miután korábban hasonló okból több belső etikai eljárás is folyt a vezetőség ellen, melyek sorra lezáratlanok maradtak. Egy képviselőt, a korábban holokauszttagadó felszólalásával ismertté vált Ágoston Tibort levéltitoksértés miatt elmarasztalták, amiért egy azóta kizárt párttag, Varanyi Sándor leveleit olvasta. A júliusi eset tulajdonképpen ennek az ügynek a folytatása volt, ugyanis a pert megnyert nő Varanyi élettársa. A per során az is kiderült, hogy a levéltitoksértésekről Vona Gábor is tudott, azonban megpróbálta eltussolni az ügyet: „Vona azt kérte, ne tegyünk büntetőfeljelentést, mert az ártana a pártnak. Pedig tudnia kellett, mit követett el Kőszeghy, hiszen az illetéktelenül elküldött levél feladója egy ügyvédnő volt, aki felvilágosította őt a lehetséges következményekről” – nyilatkozta az Indexnek Varanyi.

A Jobbikból kivált Magyar Hajnal Mozgalom honlapja szerint ennél súlyosabb incidensek is történtek: a weboldalon májusban olyan hangfelvételt tettek közzé, amelyen Rubi Gergely, azóta kizárt jobbikos képviselő hallható, amint Ágoston Tiborral és Gyüre Csabával beszélget. Rubi a felvételen Kulcsár Gergely országgyűlési képviselőre, valamint testvérére (aki egyben a képviselő asszisztense) panaszkodik, aki állítása szerint „ráküldött” egy bűnözőt, akinek zaklatása miatt családjával együtt el is kellett költözniük. A portál szerint az ügy hátterében az állt, hogy Rubi feljelentést tett egy debreceni közbeszerzési botrány ügyében, amelyben a honlap szerint Kulcsárnak is voltak érdekeltségei.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Jön a Jobbik-szövetség?

A Jobbik elnöke arra szólította fel a nemzeti radikális szervezeteket, hogy a szövetségest, a bajtársat keressék egymásban.

Zubor Zalán Itthon

"Vona csak a Jobbik reklámarca" – Furcsa alapszervezet-megszűnések Szabolcsban

Alapszervezetek szűntek meg, és tömeges kilépésekhez vezettek április óta a Jobbikban folyó belharcok, állítják a hvg.hu-nak nyilatkozó, a pártból nemrég kilépett személyek. Májusban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választmány ülését is be kellett rekeszteni a tiltakozók miatt, akik szerint Szabó Gábor pártigazgató mára teljesen átvette a vezetést a Jobbikban, amit bizalmasai helyzetbe hozására használ fel.

Dízel, kombi és mellesleg közel 400 lóerős ez az új Audi S4

Dízel, kombi és mellesleg közel 400 lóerős ez az új Audi S4

Több százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek

Több százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek

Radar360: Tarsolytól 11 milliárdot hajtanának be, itt vannak az új helikopterek

Radar360: Tarsolytól 11 milliárdot hajtanának be, itt vannak az új helikopterek

Súlyos megszorítások a Budapesti Fesztiválzenekarnál a tao-támogatás megszűnése miatt

Súlyos megszorítások a Budapesti Fesztiválzenekarnál a tao-támogatás megszűnése miatt

A Me Too berúgta a Katona József Színház ajtaját

A Me Too berúgta a Katona József Színház ajtaját

Mészáros Lőrinc a testvérét is bevonta egy 9 milliárdos munkába

Mészáros Lőrinc a testvérét is bevonta egy 9 milliárdos munkába