szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jelölő pártok egyike sem vállalja a felelősséget Falus Ferenc ellenzéki főpolgármester-jelöltnek az interneten kétes karriert befutó vírusvideója miatt, melyet a volt ÁNTSZ-vezető magánakciójának tartanak. A videó nemcsak arra bizonyíték, hogy menyire nincs kitalálva Falus kampánya, hanem arra is, hogy a jeges vizes kihívás mennyire eltorzult az eredeti szándékához képest, mire Magyarországra ért.

A Falust támogató mindhárom pártban kiverte a biztosítékot főpolgármester-jelöltjük vírusvideója. Tarlós kihívója a Facebookon csatlakozott az egész világon terjedő kampányhoz, amelyben ismert személyiségek jeges vízzel öntik le magukat, és tesznek felajánlást egy nemes cél érdekében.

Ám Falus videója a megjelenés után azonnal köznevetség tárgya lett. Elég arra a kínos momentumra gondolni, ahogy például az unoka a nagypapa leöntésekor rögtön bömbölni kezdett (az Index kinagyította a videót, melyen úgy látszik, hogy az orra is vérzett), miközben a főpolgármester-jelölt egy „világ legjobb apukája” feliratú pólót viselt. De az élcelődések középpontjába került a választott helyszín, a szereplők öltözéke (pl. a papucs a zoknival), a műanyagtálból evő ló, meg a furcsán viselkedő kutya. Ráadásul a felvétel minőségén is látszik, hogy amatőr home videóról van szó.

©

Az unoka „hamar megvigasztalódott”

„Es leontes ugyben csak magamert tudok felelosseget vallalni” – írta ki Twitter-oldalára a videó megjelenése után Szigetvári Viktor, a Falust hivatalosan indító Együtt-PM társelnöke, aki az országgyűlési választások előtt pártja egyik kampányfőnöke volt. Gyurcsány Ferenc – egy nappal Falus akciója előtt – a Facebookon közölte, „nem fogok egy vödör jeges vizet a fejemre”, de felajánlott 200 dollárt a „gyerekek gyógyítására”.

Bár szocialista forrásaink szerint nincs köze a videóhoz, kedden reggel az MSZP szétküldött a szerkesztőségekbe egy levelet, amiben közölte, hogy a pártelnökük, Tóbiás József és Falus közös sajtótékoztatója „szervezési okokból” elmarad. Ez azért is pikáns, mert az ATV-ben korábban Tóbiás azt mondta, nem tudja eldönteni, hogy Falus jó főpolgármester-jelölt-e, mert még nem találkozott vele személyesen.

Azért lesz Falus-Tóbiás-csúcs
Az MSZP egyik vezető politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, „kommunikációs baki” történt a reggeli Tóbiás-Falus sajtótájékoztató ügyében, ami „gyakran előfordul, ha egy párt kampány-üzemmódra kapcsol”. A Jókai utcai székházban későn vették észre, hogy a főpolgármester-jelölt kedden Csepelre látogat, ahol egy egészségügyi intézményt látogat meg. Itt a DK nominált polgármester-jelöltet Horváth Gyula volt fővárosi MSZP-s képviselő személyében. A DK-sok szóltak állítólag, hogy ha másik fontos eseményt is tartanak ezen a napon, akkor a csepeli látogatás híre „nem megy át a sajtón”. Ezért az MSZP-ben úgy döntöttek, a találkozót elnapolják, állítólag már több időpontot is átküldtek Falusnak, amikor Tóbiás ráér.

Több forrásból megerősített információink szerint Falus kampányát egyelőre nem az Együtt-PM szervezi. Ugyanis miután felkérték őt, a főpolgármester-jelölt közölte, ragaszkodik hozzá, hogy ő állítsa fel a stábját, ő keresse meg azokat az embereket, akik a kommunikációját szervezik. Úgy tudjuk, ebben a csapatban nincs az országos politikába tapasztalatokat szerzett politikus, egyik vezetője Papp Edit, aki 2011-ig az Erste Bank vezérigazgatója volt, majd egy nemzetközi fejvadász cégnél helyezkedett el. Továbbá olyan embereket gyűjtött maga mellé Falus, akik korábban a Haza és Haladás Alapítványnál dolgoztak vele együtt szakpolitikai kérdéseken. Ugyanakkor volt olyan együttes forrásunk, aki azt valószínűsítette, Falus a videó elkészítésekor még ennek a stábnak a segítségét sem kérte ki, a dolgot családon belül oldották meg.

Maga Falus így magyarázta a videót az Indexnek: „Nagyon örülök, hogy ilyen sok ember nézte meg a videónkat, hiszen egyetlen cél vezetett, hogy minél többen segítsék a Bátor tábort. (…) Ezzel a kis filmecskével közösen segítettünk sok rászoruló gyereknek, és ez nekem nagyon jó érzés. Amúgy az unokám hamar megvigasztalódott, és együtt nevettünk a történeteken.” Ugyanakkor volt olyan is az Együttben, aki még a jelölt Index-interjúján is kiakadt, mert szerinte felkészületlenül engedték el az interjúra Falust, aki az alkalmasságát firtató kérdésre csak annyit tudott mondani: azért ő a legalkalmasabb, mert ő „az első, akit a három demokratikus párt egységesen támogat”.

Gellert kapott

Az ice bucket challenge eredeti ötlete úgy szólt, hogy adakozz vagy öntsd le magad egy vödör jeges vízzel. Ez később megváltozott, és amellett, hogy adakoztak, sokan nyakon is öntötték magukat - mondta a hvg.hu-nak Mentes Endre, az ACG PRo ügyvezetője, reklámszakember. Amerikában mindenki számára teljesen egyértelmű volt, hogy ez egy figyelemfelkeltő adománygyűjtő akció. Európába - és különösen Magyarországra - átgyűrűzve már gellert kapott az eredeti szándék, és emberek többsége szemében ez csupán egy jópofa, interneten terjedő játék lett, melyben gazdagok és mindenféle celebek is örömmel vesznek részt, és a kihívást abban látják, hogy a nyakon öntést minél szellemesebb módon oldják meg.

Mi volt a cél?
©

Tehát Mentes szerint épp az eredeti cél veszett el a kezdeményezésből, amelyben a nyakon öntés pont az adományozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A reklámszakember szerint sokan azt hiszik, a bevétel gerincét a letöltések után járó díjak adják össze, pedig valójában az így generált reklámbevétel nem hozható összefüggésbe a videókkal, amelyeket a hírességek többsége saját online csatornán tett közzé. Sajnos az adományozás kultúrája és az ezzel kapcsolatos tudatos gondolkodás szintje egyébként is nagyon alacsony Magyarországon, és az új őrület nem segíti az ügyet igazából.

Az ACG Reklámügynökség több civil szervezet, egyebek mellett a Falus-videóban is szereplő Bátor Tábor munkáját pro bono segíti. Bár Mentes nem kívánt a videóról konkrétan nyilatkozni, de szavaiból az derült ki, ha megkérdezték volna, lebeszélte volna a politikust a tettéről, különösen kampányidőszakban.

Mindenki nevet, de nem Falus humorán

„Lehet az volt a célja, hogy minél többen találkozzanak vele, de az ilyen vírusvideók nem akkor működnek jól, ha egyszerűen mindenki megosztja, hanem ha a végső célt szolgálják – márpedig a cél itt az, hogy Falus Ferencet főpolgármesterré válasszák" – mondta a hvg.hu-nak Papp-Váry Árpád, a BKF Marketing Intézetének vezetője. A személyes márkázással és gerillamarketinggel is foglalkozó tanácsadó szerint ez a videó ezt a célt nem segíti, és nem méltó egy polgármester-jelölthöz.

Szerinte igaz ugyan, hogy egy ellenzéki jelöltnek minden alkalmat meg kell ragadnia, hogy magára irányítsa a figyelmet, de azért eleve mérlegelni kellett volna, ki szálljon be az ice bucket challenge-be. „Megrendezettnek tűnik, ugyanakkor mégis amatőr munka. Kezdjük ott, hogy egyáltalán nem érthető, miért egy vidéki környezetben látjuk mindezt, egy lóval a háttérben. Választhattak volna valami érdekes fővárosi helyszínt, ha már Falus főpolgármester szeretne lenni. Másrészt papucs-zokni kombinációban nem állunk ki. Az egész kapcsán olyan érzésünk van, mintha egy Kusturica-filmből látnánk egy jelenetet” - sorolta. „A többi apró részlet is legalább ennyire furcsa, olvastam kommenteket, amelyekben azt fejtegették, hogy Falusnak, mint az ÁNTSZ egykori vezetőjének hogyhogy bolhásak a kutyái, hiszen látványosan vakaróznak” – tette hozzá.

Kampányban
©

Papp-Váry Árpád szerint az is lehet, hogy a mindig kimért, konzervatív ellenfelével, Tarlós Istvánnal szemben „emberi ellentétként” próbálták pozícionálni Falust. „Sikertelenül, mert nem az jut a néző eszébe, hogy „de laza ez az ember”. Inkább ellenkezőleg, egy olyan valaki, aki akkor is mondja tovább a szöveget, amikor bömböl a gyerek” – jegyezte meg. „Összességében a videón mindenki nevet, de senki nem amiatt, hogy de humoros ez a polgármester”. Ráadásul magas labdát ad: annak idején Nixon ellen úgy kampányoltak Kennedyék, hogy kirakták egy plakátra a fotóját, majd azt írták alá: „Ön venne használt autót ettől ez embertől?” Most elég megmutatni a videót eredeti formájában és azt írni: „Ön szeretné, ha ez az ember lenne a főváros polgármestere?”

Széttartó összefogás

„Az a mondás járja, hogy legyen Falus Budapest Medgyessy Pétere. Ez a legtöbb, amit hallottam, ami azt is mutatja, hogy Falus mennyire nincs kitalálva” – mondta az MSZP egyik budapesti polgármesterjelöltje arról, hogy mit tud a közös jelölt imázsépítéséről.

„Az évtizedes gyakorlattal rendelkező polgármestereink a kerületekben hetek óta nyomják a kampányt, de ha a főváros szintjén ez így megy tovább, akkor ez helyben is meg fog látszani. Félő, hogy bohózattá válik a kampányunk” – dühöngött a közös főpolgármester-jelölt hétfői videóján a szocialisták egy budapesti vezetője.

Bár a MSZP egyik prominense úgy tudta, még mindig nem állt fel a három párt közti koordinációt végző kampánystáb, és nem tudnak semmit arról, miként akarja felépíteni az Együtt Falust, az utóbbi egyik politikusa szerint a sajtóügyek szervezésére, a három párt rendezvényeinek összehangolására már felállt egy csapat, csak a pártok energiáit nagyban leköti az induláshoz szükséges aláírások gyűjtése. Az Együtt-PM másik politikusa szerint pedig méltánytalan a stáb felállításának csúszásán morogni, amikor a szocialisták miatt késett a megállapodás.

Több forrásunk ugyanakkor megegyezte: a három párt teljesen más célokat követ. A Gyurcsány vezette DK a kerületi polgármester-jelöltjeire fókuszál. Az Együttnek rengeteg energiáját elvitte a megállapodás összehozása, ugyanis kerületről kerületre kellett meggyőznie a lázadozó szocialistákat, sőt, Angyalföldön végül ez nem is sikerült. A

budapesti MSZP-ben pedig az okozhat feszültséget, hogy a júliusban megválasztott fiatal elnöknek, Kunhalmi Ágnesnek nincs kellő tekintélye a több választást is nyert kerületi polgármesterek előtt. Aki pedig közbeléphetne és támogathatná, a Mesterházy Attila lemondása után szintén júliusban pozícióba került MSZP-elnök, Tóbiás József, végig távol tartotta magát a hárompárti fővárosi egyezkedéstől. Ő még akkor sem lépett közbe, amikor az MSZP-sek lázadása miatt veszélybe került az összefogás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít és háborúzik

Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít és háborúzik

25%-kal nagyobb lehet a Galaxy S11 akkumulátora a Galaxy S10-éhez képest

25%-kal nagyobb lehet a Galaxy S11 akkumulátora a Galaxy S10-éhez képest

Elhagyott üvegházban találtak 30 darab klasszikus Jaguart

Elhagyott üvegházban találtak 30 darab klasszikus Jaguart

Reménytelen harcot vívott ez a néhány autós a jeges feljáróval – videó

Reménytelen harcot vívott ez a néhány autós a jeges feljáróval – videó

Eddig összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket

Eddig összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket

Beindult a szülés, rendőri felvezetést kapott a kismama

Beindult a szülés, rendőri felvezetést kapott a kismama