szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön folytatódik az a per, melyet az Origo indított a Miniszterelnökség ellen Lázár János külföldi utazásai miatt. Most az angliai, 920 ezer forintos út kerülhet terítékre.

Szeptember 4-én lesz az Origo kontra Miniszterelnökség per első fokú eljárásának következő tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken - derül ki a Lázár János utazásairól cikksorozatot író exorigós Pethő András cikkéből, melyben a cikksorozat elkészültének részleteiről értekezik hosszan a Transparency International Magyarország blogján.

Mint ismert: az Origo Lázár János korábban titokban tartott külföldi utazásai miatt indított pert a Miniszterelnökség ellen. A májusi tárgyaláson kiderült, hogy csupán kétfős delegációk, azaz Lázár János és egy társa vettek részt azon a három utazáson, amelyeken összesen majdnem kétmillió forintos szállodaszámla keletkezett.

©

A Minsizterelnökség még tavaly év végén a lap kérésére kiadott egy összesítést vezetőinek 2012-es és 2013-as külföldi utazásairól, amiből az tűnt ki, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kiküldetéseinél több esetben is jóval nagyobb összeg szerepelt, mint más hivatali vezetők utazásainál.

Az Origo korábban azt írta: egy háromnapos, két éjszakás angliai utazás például 920 ezer forintba, egy kétnapos olaszországi út 582 ezerbe, egy szintén kétnapos svájci kiküldetés pedig 469 ezerbe került, de csak a szállás.

A május végén tartott harmadik tárgyaláson a bíró hozott egy részítéletet, amelyben kötelezte a Miniszterelnökséget, hogy a svájci és az olaszországi út esetében adja ki azokat az információkat, hogy milyen státuszú és titulusú tárgyalópartnerekkel találkozott Lázár János, illetve azt is, hogy pontosan mely szállodákban szállt meg.

Az angliai útról azért nem szólt az ítélet, mert a Miniszterelnökség közölte, hogy erről a kiküldetésről létezik egy titkos irat, és az ítélethozatal előtt először dönteni kell arról, hogy a bíró egyáltalán megismerheti-e az iratot, illetve hogy mi hozható belőle nyilvánosságra. Erről a dokumentumról fog szólni a szeptember 4-i tárgyalási nap.

Lázár János ezek után közölte: lemond az utazási költségtérítésekről, amelyeket törvény biztosít számára, és a "költségvetés rendelkezésére bocsát" kétmillió forintot, amelyet korábbi útjain használt fel.

Ezek után, június elején - a cikksorozat megjelenését követően - "közös megegyezéssel" távozott az Origo főszerkesztője, Sáling Gergő, majd nem sokkal később Pethő András és még több tucat más kolléga is, a lap szerkesztősége szinte teljesen kicserélődött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Már az EU is háborog a Pfizer-szállítmányok csúszása miatt

Már az EU is háborog a Pfizer-szállítmányok csúszása miatt