szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb két azbesztes rákos beteg pere kezdődik szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A Blikk most egy 38 éves férfi esetéről ír, ő is cementgyár közelében él. Azt mondja, hogy édesanyja tíz évig dolgozott az üzemben, és ő is az azbeszt miatt halt meg 52 évesen, több mint tíz évvel ezelőtt.

A Blikk múlt héten egy szintén 38 éves férfiról írt, ő is halálos beteg, és ugyancsak azbesztszennyezés miatt pereli az államot. György Zsolt a lapnak azt mondta: 14 éves koráig a selypi cementgyártól 30 méterre éltek, most pedig a családjával az üzemtől 800 méterre lakik. Selyp és Zagyvaszántó temetőinek több mint fele azbesztózisban elhunytak sírjával van tele, egyik barátját nemrég temették el ugyanezért – tette hozzá.

György Zsolt mellhártyáján nőtt tumor az azbeszt miatt, a tüdeje már nem tágul rendesen a daganattól, alig kap levegőt. Két fia van, az egyik közülük izomsorvadásban szenved. A cementgyár korábban állami tulajdonban volt, ezért pereli az államot.

A szerdai Blikk a 38 éves Válóczi Józsefről ír, akinek három kamasz gyermeke van, és neki most kezdődik a pere egy másik beteggel együtt. Ő tavaly novemberben vette észre, hogy nincs jól: nem kapott rendesen levegőt, minden lépcsőfordulóban le kellett ülnie. A vizsgálatok igazolták, hogy menthetetlen.

Azt mondja, hogy ő második generációs áldozata a halálgyárnak, édesanyja is az azbeszt miatt halt meg tíz éve.

A férfi azért kér kártérítést, hogy legalább a gyerekeit el tudja költöztetni a cementgyár közeléből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?