szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beperelte az államot egy haldokló férfi, aki azbeszt miatt lett rákos – írja a Blikk. A 38 éves György Zsoltnak az orvosok szerint legfeljebb fél éve lehet hátra, erős fájdalmai vannak. Egy cementgyár közvetlen közelében nőtt fel, és most is onnan nem messze él a családjával. Azért az államot pereli, mert amikor évtizedekkel ezelőtt a tüdejébe került az azbeszt, a zagyvaszántói üzem állami tulajdonban volt.

A férfi az azbesztmérgezésben elhunyt és a még életben lévő sorstársai miatt is küzd, amíg képes erre – derül ki a cikkből. Ügyének első tárgyalása szerda délelőtt kezdődik a Budai Központi Kerületi Bíróságon, az állapota miatt gyorsított eljárással.

A zagyvaszántói György Zsolt úgy tudja, hogy körülbelül harmincan perelnek az azbeszt miatt, és ő az első. Elmondása szerint 14 éves koráig a selypi cementgyártól 30 méterre éltek, most pedig a családjával az üzemtől 800 méterre lakik. Selyp és Zagyvaszántó temetőinek több mint fele azbesztózisban elhunytak sírjával van tele, egyik barátját múlt héten temették el ugyanezért – tette hozzá.

György Zsolt mellhártyáján nőtt tumor az azbeszt miatt, a tüdeje már nem tágul rendesen a daganattól, alig kap levegőt. Két fia van, az egyik közülük izomsorvadásban szenved.

A cementgyár korábban állami tulajdonban volt, ezért pereli az államot. Később az üzemet eladták, a tulajdonosa időközben külföldre szökött.

Tavaly lebontották a silókat és a gyárkéményt, a 3,5 hektáros telep azóta bekerítetlenül áll, a törmeléket otthagyták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!