szerző:
Stemler Miklós

Büntetőfeljelentések, beadványok színesítik a szigetvári kampányt, ahol a jobboldal összeveszése miatt megjósolhatatlan a választás eredménye. Az országos pártvezetés ellenkező tartalmú közleménye ellenére kitart a KDNP és a Jobbik románca, közös jelöltjük pedig – a fideszes polgármesterhez hasonlóan – egy családhoz közeli vállalkozás helyzetbe hozása miatt kényszerül védekezni. Párt és család kéz a kézben.

Az idei önkormányzati választás egyik legkaotikusabb és legélesebb kampánya Szigetváron zajlik, ahol teljesen felborultak a hagyományos politikai viszonyok: az több helyen előfordul, hogy a baloldali pártok nem indítanak közös jelöltet, ám a Jobbik és a KDNP frigye unikum, olyannyira, hogy a kisebbik kormánypárt országos elnöksége máig tagadni próbálja a nyilvánvalót.

Az elmúlt hetek során választási bizottsági beadványok, büntetőfeljelentések és kellemetlen ügyek kiásása gondoskodott arról, hogy az ország nagy részével szemben izgalmas legyen a szigetvári kampány.

©

Nem ismerik a saját pártjuk alapszabályát?

Először a hvg.hu számolt be arról, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt szigetvári szervezete szakított a helyi Fidesszel és Kolovics János jelenlegi polgármester helyett helyettesét, Simon Jánost támogatja. Cikkünk megjelenése után a KDNP országos elnöksége egy közleményben jelentette be, hogy a kereszténydemokraták a kormánypártok közös jelöltjét, azaz Kolovics Jánost támogatják, ám minderről a helyi erőket a jelek szerint nem értesítették, ugyanis a párt logója ott maradt Simon János portréja mellett – még azután is, hogy ettől megpróbálták eltiltani a jelöltet.

A helyi választási bizottsághoz egy J. A. monogramú magánszemély adott be egy beadványt azzal a céllal, hogy eltiltsák Simon Jánost a KDNP logójának használatától. A monogram ismerős lehet a helyi közéletet ismerőknek, Kolovics János kabinetfőnöke és egyben a Fidesz egyik képviselőjelöltje ugyanis Junácski András névre hallgat  - csak hogy minden a családon belül maradjon, édesapja, Junácski József a városgazdálkodási cég ügyvezetője.

A választás tisztaságáért aggódó állampolgár a KDNP országos elnökségének közleményére hivatkozva kérte a logó letiltását, ám miután a bizottság meghallgatta az érintetteket, kiderült, hogy Simon Jánosnak szerződése van a kereszténydemokratákkal a logóhasználatáról, ráadásul a közlemény nem is értelmezhető, miután a két kormánypártnak nincs közös jelöltje Szigetváron. A KDNP országos elnöksége emellett saját alapszabályának ismeretéből is megbukott, ugyanis ahogy a bizottság rámutatott, a polgármester- és képviselőjelölt-állítás a helyi szervezet kompetenciája a párt alapdokumentuma szerint.

Szigetváron a Degesz az úr

A kampány egyik fő témája Kolovics János polgármester sajátos személyzeti politikája, melynek részeként többek között nevelt fia jutott befolyásos pozíciókba mind önkormányzati cégekben, mind a Fidesz helyi szervezetében. Több jelölt is a korábbi cikkünkben szereplő „szigetvári Família Kft.” megszüntetését ígéri, Simon János egyik fő célja például Szigetvárt „egy megfélemlítésektől mentes és „Família Kft.” nélküli intenzíven fejlődő várossá” tenni. Egy rivális civil szervezet szerint viszont a Kolovics Jánossal szakító jelenlegi polgármestertől sem volt idegen ez a gyakorlat.

Simon János a múlt héten jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tesz az önálló polgármesterjelöltet állító, már most képviselő-testületi jelenléttel bíró Szigetvári Emberekért Egyesület újságában megjelentek miatt. Kérdésünkre a polgármesterjelölt nem árulta el, hogy pontosan mit kifogásolt a szóban forgó cikkben, mint mondta, folyamatban lévő büntetőügyről nem kíván beszélni.

Az újság szintén Família Kft.-t emleget, ám Simon kapcsán, aki a cikk szerzője szerint nem csupán asszisztált polgármestere döntéseinél, hanem maga sem zárkózott el a hasonló megoldásoktól. A konkrét ügy a nyári közétkeztetés, amely esetében 2011-ben az „idő rövidsége” miatt nem lehetett kiírni a pályázatot. A megoldás megtalálása Simon János alpolgármester feladata volt, aki, mint ahogy a testületi ülésen a jegyző meg is köszönte neki, személyesen „tárgyalta le” a szolgáltatóval az ügyet, így nem maradtak éhen nyáron sem a szigetváriak.

©

Szerencsére Simon Jánosnak nem kellett messzire mennie, hogy megtalálja a megfelelő céget: a megbízást 1,7 millió forintért a Degesz 2007 Kft. kapta meg, amelynek ügyvezetője, Madaras Zoltán Simon akkori feleségének az unokatestvére. 2012-ben sajnos ismét nem volt idő pályázat kiírására, és ismét a Degesz 2007 Kft.-nek kellett kimentenie a bajból a várost, igaz, a távollévő alpolgármester ezt nem szavazta meg. A cég ügyvezetője a közétkeztetés után a politikában is kipróbálja magát, a tizedik helyen szerepel a Fidesz megyei listáján.

Mindenki magáért

A szétesett, tavasszal a szavazókörök szűk felét elbukó szigetvári jobboldal óriási szerencséjére a baloldal sem egységes. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció önálló polgármesterjelöltet indít Vass Péter személyében, az Együtt viszont a Szigetvári Emberekért Egyesület jelöltje, Varga Zoltán mögé állt be – a családi kapcsolatokkal bőven átitatott szigetvári közéletre jellemző, hogy Vass Péter volt felesége a rivális Szigetvári Emberekért Egyesület képviselője és jelöltje.

A kettészakadt bal- és jobboldal aspiránsain felül még két független jelölt gondoskodik a megfelelő kínálatról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fotók: Koboldszerű kismaki született Nyíregyházán

Fotók: Koboldszerű kismaki született Nyíregyházán

Budapesten másfélszer drágább az albérlet az országos átlagnál

Budapesten másfélszer drágább az albérlet az országos átlagnál

Tévedésben élnek a magyarok, máshol van az ország közepe

Tévedésben élnek a magyarok, máshol van az ország közepe

Monumentális Attila-emlékmű felállítását javasolják Káslerék

Monumentális Attila-emlékmű felállítását javasolják Káslerék

Ma kezdődik a Czeglédy Csaba nélküli Czeglédy-ügy tárgyalása

Ma kezdődik a Czeglédy Csaba nélküli Czeglédy-ügy tárgyalása

Rakétaként lő ki az új Ford Focus ST

Rakétaként lő ki az új Ford Focus ST