szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezen a héten is Orbán Viktorral foglalkozik egy cikkében a brit The Economist nyomtatott kiadása: az "Orbán, a megállíthatatlan" ("Orbán the Unstoppable") című írás a magyar miniszterelnök hazai erősödésével, az ellenzék választási esélyeivel és a civilek zaklatásával foglalkozik.

A brit The Economist nyomtatott kiadásában megjelent "Orbán, a megállíthatatlan" című cikk szerint Orbán, aki mögött a parlamentben ott ülnek az ultralojális képviselők, és akinek az EU-val pedig a demokratikus aggodalmakat félretéve sikerült egy partnerségi megállapodást kötnie, most az önkormányzati választásokkal konszolidálhatja végleg a hatalmát, miután az egykor erős baloldal három részre esett szét és egyikük sem jelent komoly kihívást a Fidesznek.

A cikk megjegyzi, hogy a Fideszből kiábrándult szavazók ráadásul inkább a szélsőjobbhoz kezdenek húzni, a közvélemény-kutatások pedig fej fej mellett mutatják a Jobbik és az MSZP jelöltjeit, a Jobbik pedig akár 30 polgármesterséget is megnyerhet a választásokon, köztük akár Miskolcot is.

"Budapest jól mutatja az ellenzék gyengeségét" - írja a cikk, amely Falus Ferencről azt írja, az egykori főorvos "tisztességes fajta, de nincs esélye", ráadásul az Economist is felidézi Falus rosszul sikerült jeges vödrös videóját, amely gúny tárgyává tette a jelöltet. A lap idézi a Nézőpont Intézet legutóbbi felmérését és megjegyzi, ha Bokros Lajos körül csoportosulna az ellenzék, talán több esélye lenne.

©

Az Economist összefoglalja, hogy Orbán 2010-ben kétharmaddal nyert, majd idén ismét kétharmadot szerzett a parlamentben, az orbáni centralizáció viszont tiltakozást váltott ki az Európai Unióból, az amerikai külügyből, az EBESZ-ből és emberjogi szervezetkből is, a Transparency International szerint súlyosbodott a korrupció, és a lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt él, a romák helyzete továbbra is válságos, a miskolci kitelepítések miatt pedig sokuk hajléktalanná is vált.

A lap felidézi Orbán tusnádfürdői beszédét is, majd hozzáteszi, az illiberális állam képét mutatja az Ökotárs Alapítványnál történt házkutatás is, amely szintén komoly felhördülést váltott ki, az erődemonstráció pedig félelmet keltett a magyar civil szférában, és bár az EU nem reagált a lépésre (mert a civileket a nem EU-tag Norvégia finanszírozza), az Egyesült Államok EBESZ-képviselője felszólalt az eljárás ellen.

"Míg a legtöbb EU-vezető csökkentette az Orbán illiberális módszereit érintő kritikáit, az amerikaiak fokozták a magukét" - teszi hozzá a lap, amely idézi Bill Clinton volt és Barack Obama jelenlegi elnök Magyarországgal kapcsolatos megjegyzéseit is.

Ennek fényében Navracsics Tibornak rögös lehet az útja jövő héten az Európai Parlamentben az oktatási biztosi meghallgatásokon - vonja le a következtetést a cikk, amely megjegyzi, az oktatást az utóbbi években centralizálták Magyarországon, az egykor híres magyar egyetemek pedig ma már kimaradnak a toplistákból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!