szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Körülbelül 80-100 ember gyűlt össze csütörtökön a budapesti észt nagykövetségnél, hogy elbúcsúztassák a szeptember 30-án távozó észt nagykövetet. Észtország azután döntött a képviselet bezárásáról, hogy a magyar kormány júliusban bejelentette a tallinni magyar nagykövetség bezárását. Ezentúl Bécsbe kell utazni olyan papírokért, amelyeket eddig az Áldás utcai képviseleten is megkaphattak az ügyfelek. Csütörtökön ezzel egy időben a tallinni magyar nagykövetségnek is búcsút mondtak.

Magánszemélyek szervezték a csütörtök esti búcsúztatót a második kerületi észt nagykövetségnél. A dolgozók mellett barátaik, ismerőseik és olyanok mentek el az Áldás utcai képviselethez, akik valamilyen segítséget kaptak onnan korábban.  

A budapesti észt nagykövetség 15 éves fennállása alatt több kulturális eseményt, Magyarországon élő tanulót, oktatót támogatott – mondta az egyik magyar szervező, aki arról is megemlékezetett, hogy a mellett tolmácsoló feleségének is a nagykövetség segített megszerezni annak idején a letelepedéshez szükséges papírokat.

Priit Pallum nagykövet pedig arról beszélt: biztos benne, hogy a jelenlévők lelkesedével, ötleteivel az észt-magyar kapcsolatok a nagykövetség bezárása ellenére jó irányban fejlődnek tovább.

©

A nagykövet a hvg.hu-nak a búcsúztatás után azt mondta: csak remélni tudja, hogy a két ország jelenleg nagyon jó kapcsolatán nem rontanak a bezárásokkal kapcsolatos döntések. Személyesen is nagyon sajnálja, hogy el kell mennie, mert Magyarország 4 éve otthona lett – tette hozzá.

Egy Magyarországon élő észt lány tökéletes magyarsággal arról beszélt: elszomorítja, hogy hirtelen és eléggé súlytalan okokra hivatkozva bezárták a tallinni magyar nagykövetséget, aminek okán a budapestit is becsukják az észtek.

Őt azért is érinti rosszul a döntés, mert úgy tervezte, hogy itt, a nagykövetségen csinálná a szakmai gyakorlatát. Neki és 13 éve Magyarországon élő szüleinek nehezebb lesz ezután az ügyintézés, hiszen a nagykövetségtől beszerezhető papírokért ezentúl Bécsbe kell utazniuk – mondta.

A szimpátiatüntetés végén egy ismert észt dallal búcsúztatták a nagykövetet: a kezdő hangot egy hangvillát használó idős hölgy adta meg, aki aztán vezényelte az éneklőket.

A szervezők közölték, hogy velük egy időben Tallinnban is összegyűltek a nagykövetség előtt, hogy búcsút mondjanak az ottani nagykövetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?

Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?

Távozik az Index vezérkara

Távozik az Index vezérkara

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület