szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Város Mindenkié csoport évente megrendezésre kerülő, immár 4. Üres Lakások Menetét tartja Budapest belvárosában.

Ma Magyarországon lakhatási válság van. Ez nemcsak azt a kb. 30 ezer embert érinti, akik országszerte utcán, hajléktalanszállókon vagy kunyhókban kényszerülnek élni, hanem azt a több millió embert, akik közmű- vagy lakbértartozás miatt bizonytalan lakhatási helyzetben vannak, vagy nagyon rossz körülmények között kénytelenek élni. A szociális bérlakások hiánya és a lakásfenntartási támogatás alacsony mértéke miatt ma családok százezrei élnek lakhatási bizonytalanságban. Közben országszerte közel 400 ezer ingatlan áll üresen, ezek negyede a Fővárosban - ez áll a Város Mindenkié Csoport  meghívójában, mely szombaton békés tüntetésre invitálta azokat, akiknek szívügye a program.

©
©

Szerintük elsősorban az államon és az önkormányzatokon múlik, hogy mit kezdenek az üresen álló lakásállománnyal, és kidolgoznak-e olyan programokat, amelyek ösztönözhetik az üresen álló magánlakások szociális alapú bérbeadását. Felvonulásuk célja, hogy a helyhatósági választások közeledtével ezekre újra felhívják a döntéshozók és a közvélemény figyelmét. Dobolva, énekelve és skandálva vonultak végig a II. János Pál pápa (volt Köztársaság) tértől, a Rákóczi út mentén, a Blaha Lujza téren, Klauzál utcán keresztül. A Király utca sarkán újabb megálló, majd a Csengery utcán érték el a Hunyadi teret, ahol zárult a menet.

©
©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór