szerző:
MTI/hvg.hu

Német és osztrák lapok az internetadóról

Németországban az internetadóval foglalkozott szombaton a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Die Welt, valamint a Süddeutsche Zeitung. Rövid kommentárt közölt a bécsi Die Presse is.

A FAZ a szombati számában Konzultálni a néppel címmel  ismertette Stephan Löwenstein beszámolóját, amely a tervezett nemzeti konzultációval kapcsolatban kiemelte, hogy sokat elmond Orbán Viktor politikáról és a demokráciáról alkotott felfogásáról az a megoldás, amelyet "az internetadó ügyében elszenvedett vereség" miatt választott.

A nemzeti konzultáció Orbán saját "találmánya", és "nagyon büszke rá" - írta a FAZ tudósítója, felidézve az alaptörvényről folytatott konzultációt és egy német lapoknak adott interjút, amelyben a kormányfő hangsúlyozta, hogy szerinte a demokrácia biztosítéka nem az alkotmány és nem is a törvényhozás, hanem maga a nép. Ugyanakkor - tette hozzá Löwenstein - a nemzeti konzultáció kevéssé kötött forma, és a kérdések kiválasztásával és megfogalmazásával irányítani lehet a diskurzust. Mindenekelőtt azonban "az intézmények megvetését árasztja magából", és Orbán ezt a megvetést nem is titkolja - jegyezte meg.

A FAZ kommentárt is közölt Orbán megtisztítja a terepet címmel, amelyben Löwenstein kiemelte, hogy a kormányfőnek vereséget kellett elkönyvelnie, de az ellenzék "korán örül, ha azt gondolja, hogy meggyengült ellenféllel van dolga".

A Die Welt Orbán Viktor szégyenletes visszavonulója címmel közölte Boris Kálnoky cikkét, amely szerint a magyarok "minden társadalmi rétegen átívelően adtak hangot" tiltakozásuknak, "sokkal erősebben mint ahogy azt az erőtlen ellenzéki pártok valaha is meg tudták volna szervezni", ezért a terv visszavonása a civil társadalom sikere. Orbán visszavonulásának döntő oka azonban nem ez a tiltakozás volt - írta Kálnoky, kifejtve: a kormányfő rendszerint csak akkor enged, amikor a saját pártjában, a konzervatív véleményformálók és a törzsválasztók körében "morgolódás" kezdődik, és ez történt az internetadó ügyében is.

A Die Welt a nyomtatott kiadásában Orbán bajban címmel közölte Kálnoky kommentráját, amely szerint a kormányfő mindenütt "súlyos bajokba" ütközik, és ugyan csatárnak számít a pályán és a politikában is, de jelenleg "a gólvonalon áll" és védekeznie kell. Az internetadó ügyében Orbán "elszámította magát", de ez csak az egyik gond, amely téves helyzetértékelése miatt alakult ki, a legnagyobb baj pedig a magyar-amerikai kapcsolatokban kialakult "mély válság" - írta az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban a Die Welt szerzője, aki szerint Orbán tudta, hogy Washingtonban kételkednek demokratikus elkötelezettségében, de a "büntetés súlyosságára" nem számított. Ugyanakkor Budapest attól is tart, hogy az új Európai Bizottság "hasonló keménységgel" lép majd fel, mint az amerikaiak, harmadik gondként pedig ott van a "dráma" a konzervatív sajtóval - jegyezte meg Kálnoky a reklámadóval kapcsolatban, amely - mint írta - a konzervatív médiumokkal rendelkező "befolyásos <oligarchákat> is sújtja".

A Süddeutsche Zeitung az online kiadásában Az utca győzelme címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, aki úgy vélte, hogy a visszavonulás az internetadó ügyében "a kudarc beismerése", és hangsúlyozta: új jelenség, hogy tízezrek tüntetnek az utcákon, és köztük nem csak olyanok vannak, akik szemben állnak Orbánnal.

Ez veszélyes a miniszterelnöknek, mert a tervezett adó által kiváltott düh mellett az "Európa-ellenes, és egyre inkább oroszbarát" politikától való elfordulásra irányuló követelések is megjelentek a demonstrációkon, és nem lehetett előre látni, hogy a tiltakozási hullámból kialakul-e egy széles körű kormányellenes mozgalom - fejtette ki.

Mégsem "Viktátor"? címmel írt rövid kommentárt  szombaton a  Die Presse arról, hogy a magyar kormányfő visszavonta az internetadót. Orbán Viktor behúzta a féket: pénteken visszavonta az internetadót -  írta az osztrák konzervatív lap.  A cikk szerzője szerint  a tiltakozási hullám azzal fenyegetett, hogy a kormányt is elsodorja. "Nem a nép ellen kormányzunk, hanem  a néppel" - idézte Orbán Viktort a szerző, aki szerint az eddig "unortodox" reformjairól ismert kormányfő  új hangot ütött meg. A cikk írója szerint olyan taktikai manőverről van szó, amellyel a miniszterelnök  ki akartja fognia  szelet a tüntetők vitorlájából.

Az MTI tudósításából a kérdőjel lemaradt

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Momentum belengette a népszavazást az atlétikai stadionról

A Momentum belengette a népszavazást az atlétikai stadionról

Máris beperelték a Burger Kinget a műhúsos burgere miatt

Máris beperelték a Burger Kinget a műhúsos burgere miatt

Mostantól a Toyota RAV 4 is kaphat zöld rendszámot

Mostantól a Toyota RAV 4 is kaphat zöld rendszámot

510 lóerős lopott Mercedes-AMG GT bukkant fel Röszkén

510 lóerős lopott Mercedes-AMG GT bukkant fel Röszkén

130 éve született Hubble, aki feje tetejére állította a világegyetemet

130 éve született Hubble, aki feje tetejére állította a világegyetemet

Egyetlen hajszálból kimutatható, érint-e valakit a skizofrénia

Egyetlen hajszálból kimutatható, érint-e valakit a skizofrénia