szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a közérdekű bejelentések kezelésének év elején bevezetett rendszere, százból negyven bejelentés megalapozott, és a vizsgálat során olykor a bejelentés tárgyán kívül más problémára is fény derül - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, hogy a január elsején bevezetett rendszer működtetését a törvény az ombudsman feladatává tette. Az ismertetés szerint október 30-ig 270 közérdekű bejelentés érkezett a hivatalba, és negyven százalékuk megalapozottnak bizonyult. Jellemzőek a korrupciós jellegű, valamint az áfa- és más adócsalásról szóló bejelentések, az adóhatóság eljárását kifogásoló beadványok, valamint a környezetvédelmi, több esetben illegális hulladéklerakási, építésügyi, közlekedési és más hatósági ügyek - sorolták.

Székely László ombudsman a bejelentések nyomán a legtöbbször a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), a különböző kormányhivatalokat és polgármesteri hivatalokat, a rendőrkapitányságokat, a környezetvédelmi hatóságokat és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot kereste meg, és ezek a szervek meg is tették a szükséges intézkedéseket - írták.

Felidézték: a közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. Az új szabályozás célja a közérdekű bejelentők támogatása, a személyes adataik védelme, ha kérik, azok zárt kezelése, védelmük biztosítása. A rendszer központi eleme az állampolgárok közbizalmi rangsorát vezető alapvető jogok biztosa, akinek közvetítő szerepe van a közérdekű bejelentések ügyintézésében - tájékoztattak.

Azt írták: a közérdekű bejelentések számára a biztos szigorúan védett elektronikus rendszert üzemeltet. Az állampolgárok közérdekű bejelentésüket személyesen az ügyfélszolgálaton, vagy a hivatal honlapján (www.ajbh.hu), elektronikus rendszer útján tehetik meg. A bejelentőnek meg kell adnia a nevét és a lakcímét, kérheti azonban, hogy a személyes adatai kizárólag az alapvető jogok biztosa és hivatala számára, a kapcsolattartás érdekében legyenek hozzáférhetőek.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az ombudsman vizsgálhatja a közérdekű bejelentés kezelésének módját is. Ilyen vizsgálatot hivatalból is elrendelhet, de kezdeményezheti a bejelentő is, ha úgy látja, hogy a bejelentését az eljáró szerv nem vizsgálta ki teljes körűen, vagy ha a vizsgálat eredményével nem ért egyet, illetve a bejelentését megalapozatlannak találták.

Ha a biztos a közérdekű bejelentés kezelésével kapcsolatos visszásságot tapasztal, orvoslására ajánlást tehet az érintettnek, illetve felettes szervének. Példaként említették, hogy Székely László egy bejelentő kérésére vizsgálta a NAV határidőket túllépő, a tájékoztatási kötelezettségnek nem minden esetben megfelelő eljárását, majd felkérte a hivatal elnökét, hogy intézkedjen a további problémák megelőzésére. Viszonylag nagy számban érkeztek közérdekű bejelentések az adózással kapcsolatosan, ezért az ombudsman hivatalból elrendelt vizsgálatban tekinti át, miként kezeli az adóhatóság a közérdekű bejelentéseket - közölték.

Megjegyezték: a közérdekű bejelentések következtében felszínre kerülnek más anomáliák is. Ilyen például, hogy az Állami Számvevőszék nem tudja a törvényben megállapított határidőben elindítani és lefolytatni a közpénzek felhasználásáról és az önkormányzati vagyongazdálkodásról benyújtott közérdekű bejelentés kivizsgálását, mert a számvevőszékre és a közérdekű bejelentésekre vonatkozó törvények nincsenek összhangban. Az ombudsman kezdeményezte a jogszabályok ütközésének feloldását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Sírtak a cigánymuzsikusok hegedűi az Emmi előtt

Sírtak a cigánymuzsikusok hegedűi az Emmi előtt