szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szent István-díjat adományoztak Lech Walesa volt lengyel államfőnek a Magyar Tudományos Akadémián csütörtökön Budapesten.

Ezt az elismerést az kaphatja, aki sokat tett a magyar nemzetért - mondta Schmitt Pál volt köztársasági elnök a díj átadásakor. 

Hozzátette, senki sem vitathatja, hogy Lech Walesa, aki eleinte egyedül vette fel a küzdelmet a totalitárius rendszerrel szemben, aki az egyéni érdeket feláldozta a közösségért, kiállt a békéért, ellentmondott a kommunizmusnak, a szolidaritás eszméjét hirdette, a magyarság érdekét is szolgálta, ezért méltó a díjra.

A korábbi államfő szerint a szolidaritás nem új keletű dolog, hiszen a szeresd felebarátodat, mint tenmagadat a legfőbb parancs. Schmitt szerint a szolidaritás olyan szó, amely minden ország nyelvén fontos, csakúgy, mint a béke, a barátság, a család, a szabadság, a szeretet.

Lech Walesa a kitüntetés átvételét követően azt mondta, most, hogy a magyar nemzet tagjává avatták, gyakrabban látogathat Magyarországra. De ezzel jogot is kapott, hogy jó és rossz dolgokat is mondhasson - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy ki kell használni a sors által nyújtott lehetőséget, hiszen sok nemzedék harcolt azért, ami nekünk a kezünkben van, szabadok vagyunk, szabad Európában élünk, és ezt a szabadságot megfelelően kell használni.

Szerinte ahhoz, hogy sikerre vezethessük országainkat a harmadik évezredben, nem egyes országokban, hanem nagyobb struktúrában kell gondolkodni. Van olyan kérdés, amelyre nemzeti, és van, amelyre közös megoldást kell keresni, különben nem találhatnak választ a kihívásokra - mondta.

Lech Walesa felidézte, annak idején az, hogy egy lengyel papot választottak a Szentszék élére, különleges alkalmat jelentett, hogy tegyenek valamit az egység helyreállítására, mert az államok annyira megosztottak voltak. Biztos volt benne, hogy mások is csatlakoznak e küzdelemhez, közösen sikert érnek el, és így is lett. A nemzeteink békés úton megszabadultak az elnyomástól - tette hozzá.

Lech Walesa a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom egyik alapítója, 1990 és 1995 között Lengyelország államfője volt. A visegrádi együttműködés egyik alapítója, 1983-ban Nobel-békedíjat kapott.

Szerdán a Nemzetközi Visegrádi Alap és az Antall József Tudásközpont által létrehozott Visegrád Bridge-díjat vehette át a Parlamentben, majd Áder János köztársasági elnök díszvacsorát adott a tiszteletére a Sándor-palotában.

A Szent István Alapítvány annak ítéli oda a Szent István-díjat, aki a magyarság érdekében jelentős tevékenységet fejt ki. Az alapítvány segíti továbbá a magyarság kulturális életének kibontakozását, fontos szerepet vállal kulturális öröksége védelmében. Lech Walesa a tizenkettedik, akit kitüntettek a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész által tervezett díjjal, a Szent Istvánt ábrázoló kisplasztikával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

7 talán meglepő tünet, ami a koronavírus-fertőzöttség jele is lehet

7 talán meglepő tünet, ami a koronavírus-fertőzöttség jele is lehet

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert