szerző:
Kálmán Attila - Unyatyinszki György
Tetszett a cikk?

A kormány közeléből rendszeresen elhangzik, hogy jobban tenné az USA, ha a maga portáján söprögetne, amikor korrupciót kiált. Furcsamód amerikai, nyugat-európai vagy akár volt szocialista példák között is több olyat találunk, amikor a „botlást” szankció követi, miközben egy hasonló ügyben Magyarországon nemigen történik előrelépés.

Mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Magyarország az első harmadában szerepel a Transparency International nemzetközi korrupciós rangsorának. De míg az USA a 19., addig Magyarország a 47. a vizsgált 177 ország közül. A rangsor azon adatok alapján állt össze, hogy mennyire valósul meg az átláthatóság és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés, mekkora a feltárt korrupciós ügyek száma, és milyen a  törvényi szabályozás minősége, mennyire hatékonyan gátolja meg a korrupció kibontakozását.

Az amerikaiak leggyengébb pontja a pártfinanszírozási rendszer, melyet folyamatos kritikák érnek, miután egy 2010-es törvénymódosítást követően enyhültek a kampánytámogatási szabályok, valamint a megválasztott politikai vezetők összeférhetetlenségi szabályozása, amely alapján szabadabban vezethetnek vállalkozásokat, lehetnek különböző alapítványokban tisztviselők. Az viszont egyértelmű: közhivatalt viselők nem fogadhatnak el se pénzbeli, se természetbeni támogatást.

Obama székét árulta

A legfrissebb korrupciós ügyek között szerepel, hogy Virginia állam már lemondott kormányzóját, Robert McDonnellt és feleségét 11 rendbeli korrupció vádjában bűnösnek találták. Az ügyészség szerint a házaspár 165 ezer dollár értékben fogadott el ajándékokat egy étrendkiegészítő-forgalmazótól, cserébe a cég üzleti érdekeit támogatták. A bíróság 2015 januárjában hirdethet ítéletet a házaspár ügyében.

Charles Rangel a meghallgatására érkezik
©

McDonnell esete azért is keltett nagy felháborodást, mert esélyesként tartották számon az alelnökjelölti posztra. Szintén ajándékok elfogadása miatt került vád alá Charles Rangel demokrata képviselő, aki 13 rendbeli korrupcióval sértette meg az etikai szabályokat és a törvényt. Módszere abban rejlett, hogy alapítványokon keresztül gyűjtött be adományokat a jogszabályokat megkerülve, nem mellesleg a kongresszusi személyzetet és eszközállományt is magánkampányára használta fel, valamint nem a szabályoknak megfelelően számolt el magánvagyonával a képviselőház előtt. Vétkesnek találták abban is, hogy elfogadott egy lakást egy manhattani ingatlanfejlesztőtől.

Az egyik legkínosabb ügy 2009-ben bontakozott ki, amikor Rod Blagojevich, Illinois demokrata párti kormányzója Barack Obama amerikai elnökké választását követően elkezdte ”kiárusítani” elődje megüresedett szenátusi székét, mert kormányzóként neki volt lehetősége arra, hogy kijelölje az új szenátusi tagokat. A korrupcióellenes szervek évekig nyomoztak a már korábban is gyanúba keveredett kormányzó ügyében. Egy lehallgatás során derült fény arra, hogy aranyat érhet számára a szenátusi hely megüresedése. Blagojevich végül 14 évet kapott a bíróságon.

Bocsánatot is kellett kérnie

Maria Miller
©

Nem kell a tengerentúlra menni olyan korrupciós ügyekért, amelyeknek nem csak politikai, hanem büntetőjogi következményei is lettek. A legfrissebb, 2014-es antikorrupciós Eurobarometer világossá teszi, az EU egész területén komoly problémát jelent a korrupció, ami ráadásul súlyosbodott is az elmúlt években. Nemcsak jelentős, a GDP százalékos arányában is kifejezhető gazdasági károkat okoz, hanem az állampolgárok bizalomvesztéséhez is vezet – joggal, ha ilyen esetek következmények nélkül maradnak.

A brit konzervatív Maria Miller 2012-től volt a Cameron-kormány női és egyenlőségi minisztere, valamint párhuzamosan kultúráért, médiáért és sportért felelős államtitkár. A Daily Telegraph ugyanebben az évben írta meg, hogy a miniszter 2005 és 2009 között 90 ezer font képviselői támogatást vett fel annak a háznak a jelzálogára és fenntartására, amelyben szülei éltek. Csak akkor mondott le az összegről, amikor általános botrány robbant ki az Egyesült Királyságban egyes, nehezen magyarázható képviselői költségtérítések miatt. Millernek a pénz visszafizetése mellett nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie, így ő lett az első hivatalban levő brit miniszter, akit erre köteleztek. A 32 másodpercig tartó bocsánatkérés nem lágyította meg a képviselők és a választók szívét sem, ráadásul nyilvánosságra került egy olyan ingatlanos „ügyeskedése” is, amivel 1 millió font adót spórolt meg magának. Miller végül lemondásra kényszerült.

Az ügy folytatásaként egy angol fiatal petíciót fogalmazott meg az ellen, hogy a képviselők továbbra is maguk dönthessenek juttatásaikról. A petíciót eddig több, mint 100 ezren írták alá.

Lassan, de biztosan

A 9. legkevésbé korrupt Ausztriában idén októberben a volt néppárti (ÖVP) belügyminiszter, majd európai parlamenti képviselő Ernst Strassert küldték börtönbe bírái. A vád szerint a kereszténydemokrata politikus többször 100 ezer eurós összegeket fogadott el uniós lobbitevékenységért. 3 és fél évre ítélték, legkorábban fél év után szabadulhat.

A régebbi demokratikus tradíciókkal bíró országok mellett a volt szocialista blokk államaiban is egyre gyakrabban követik szigorú intézkedések a korrupciós ügyeket. Noha a Gorilla-botrány perdöntő dokumentumai Andrej Kiska, szlovák államfő kezdeményezése ellenére továbbra is titkosítottak maradnak,  Csehországban és Lengyelországban találtunk az euroatlanti antikorrupciós bűnüldözési gyakorlat irányába mutató pozitív példákat.

Ernst Strasser a bíróságon
©

A korrupciós listán 57. Csehországban tavaly egy összehangolt országos művelettel csaptak le a szervezett bűnözés elleni szervek a Miniszterelnöki Hivatalra. Letartóztatták a kormányhivatal vezetőjét, és a kormánypárt több tagját. A botrány hatására lemondott a később vesztegetés gyanújával megvádolt Petr Necas miniszterelnök, aki jól fizetett állami állásokat ígért pártja három akkori képviselőjének, amennyiben a parlamentből való távozásukkal lehetővé teszik a kormány reformprogramjának elfogadását.

A lengyel Államvédelmi Hivatal exfőnökét még 2011-ben tartóztatták le a lengyel nemzeti légitársaság és a varsói áramszolgáltató társaság privatizációja során elkövetett visszaélések miatt. A több millió euró eltűnéséről szóló ügy a legnagyobb korrupciós eset az országban a rendszerváltás óta. A 2005 óta tartó nyomozás itt sem zajlott túl nagy sebességgel, de legalább eredménnyel járt. Tavaly a lengyel központi statisztikai hivatal elnökhelyettesét tartóztatták le egy 105 milliárd forint értékű gyanús közbeszerzés ügyében.

Mindeközben

Érdekes lakáscserés megoldások itthon is fellelhetők, országgyűlési képviselők összesen 150 millióért bérelnek apró lakásokat, és annak sincs következménye, ha a valóságtól eltérnek a vagyonnyilatkozatok, és akadnak furcsa vagyonosodások, amikor a család vállalja magára a tetemes kiadások finanszírozását.

A legszembetűnőbb különbség mégis az, hogy míg az Egyesült Államokban rendszeresen kerülnek hasonló ügyek etikai bizottságok, majd ezt követően adott esetben a bíróság elé, nálunk ritkán lehet emiatt lemondó kormánytisztviselővel vagy képviselővel találkozni. Az amerikai kritika lényege is ez a kitiltsi botránnyal kapcsolatban: hiába hívják fel a kormány figyelmét már évek óta gyanús esetekre, nincs érdemi reakció.

A Horváth András által kirobbantott áfacsalási botrány egy éve áll, most Vida Ildikó fogja felügyelni azt a vizsgálatot, ami a korrupciós esetek felderítését szolgálja, illetve kialakult gyakorlat, miszerint az áfacsalók helyett a közérdekű bejelentők ellen indulnak vizsgálatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit kabinetminiszter szerint nincs már kétharmados esély a megállapodásra

A brit kabinetminiszter szerint nincs már kétharmados esély a megállapodásra

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra