szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Szombat este ismét tüntettek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt a József nádor téren, most a korrupció ellen. A néhány száz főből álló tömeg a Lánchídon keresztül a Sándor palotához vonult, ahol egy petíciót akartak átadni, majd a résztvevők egy része visszasétált a Kossuth térre, ahol ígéretük szerint három napig fognak demonstrálni.

Szombat este a korrupció ellen tartottak tüntetést a József nádor téren. Az ATV szerint 6-kor még néhány tucatnyian lehettek a téren, később a csatorna hírportáljának becslése szerint néhány százan gyűlhettek össze, főleg idősebbek. 

Az utolsó csepp a pohárban az internetadó volt, de nem emiatt gyűltek össze, hanem a korrupt vezetés és törvényhozás hívta őket utcára - hangzott el az egyik beszédben. Az MTI szerint a teljes politikai elit leváltását követelték.

©

Balogh István szervező a felszólalásában azt mondta, elég volt a korrupcióból és a korrupt vezetőkből, akik adósrabszolgákat csináltak az emberekből. "Elég a pártokrációbál, elég a zsarnokságból" - jelentette ki, majd hozzátette, csak elterelésnak tartják az internetadót, amellyel szerinte a hatalom a vezetők korrupciójáról kívánja elvonni a figyelmet.

A rendezvény másik felszólalója, Bertalan Attila szerint a vezetők megfosztották a népet jogaitól. Ezt ahhoz hasonlította, mintha a bérlő kitette volna lakásából a tulajdonost és arról is beszélt, hogy ötszázezren akarnak tízmillió embert kirakni az országból. Hozzátette, szerinte a problémákat az ország egyenjogúságon alapuló újjáépítése oldhatja meg.

A tüntetés részvevői nagyrészt megtöltötték az V. kerületi József nádor tér közepén található füves területet, a beszédek a himnusz eléneklésével kezdődtek, a tömegben pedig többen kormányellenes táblákat tartottak fel, "Eddig tartott a blöff Viktor!", illetve "Fidesz-maffia!" feliratokkal.

A tüntetésen pártzászlókat nem lehetett látni, de látható volt például a Kossuth téren több hónapja tüntető Ország Gyűlése Mozgalom molinója. A résztvevők nagyjából fél 7-kor a Lánchídon keresztül a Sándor palotához vonultak, hogy egy petíciót adjanak át Áder János köztársasági elnöknek.

©

Az ATV szerint egy képviselőjük bemehetett a Sándor palotába, de csak a biztonságiak vették át tőle a petíciót, akik megígérték, hétfőn átadják azt a hivatalnak. A petícióban azt kérték Áder Jánostól, oszlassa fel az országgyűlést. A résztvevők nem sokkal fél 9 előtt elhagyták a Dísz teret.

Ezután a a demonstrálók egy része a Kossuth térre vonult, ahol a Parlament előtt mintegy százan elénekelték a Himnuszt. Ezután a tüntetők egy része elhagyta a teret, míg többen a helyszínen maradtak, ahol ígéretük szerint három napig fognak demonstrálni.

©

A tüntetést a Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen Facebook-csoport szervezte, mert meghívójuk szerint "továbbra is nyomást kell gyakorolnunk a törvényhozásra! Hisz az internetadó és több más adó bevezetését tervezi! Kiderült, politikusaink, képviselőink és hivatalnokaink mind korruptak!".

Az Index szerint egy másik rendezvények körülbelül 70-en tüntettek még délután a Kossuth téren. A szintén szombatra meghirdetett autós tüntetés és blokád viszont a portál szerint érdeklődés hiányában elmaradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

A kormány szigorítása után majdnem a felére csökkent a magántanulók száma

A kormány szigorítása után majdnem a felére csökkent a magántanulók száma

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira