szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bajnai Gordon eltűnése után nem találta a helyét az Együtt-PM szövetség. Az Együttben a PM-et rétegpártnak látták, amelynek nem lehetnek nagy ambíciói, a PM viszont éppen ellenkezőleg, „új baloldali pólust” akar építeni, ezért túl akart lépni az Együtt „neoliberális” nézetein, és az „elhasznált” baloldali politikusokon. A konfliktusok szakításhoz vezettek, de az Együtt még bízik benne, hogy a következő választás előtt úgy is összekényszerülnek. Egy, a hvg.hu birtokába jutott dokumentum szerint már a nyáron egymást akarták gyengíteni a felek.

„Nem sok választásunk volt. Marad a rossz hangulat és a lehúzó negatív spirál, vagy megpróbálunk valamit még kihozni ebből a pártból, és az önállóságot választjuk” – értékelte a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) leválását az Együttről egy neve elhallgatását kérő PM-es forrás. „Nem értem, miért kell a 3-4 százaléknyi szavazót tovább osztani” – reagált az Együtt egyik politikusa a Párbeszéd Magyarországért vasárnapi döntésére.

A hétvégén ülésezett ugyanis a PM taggyűlése – lényegében kongresszusa –, majd vasárnap döntöttek a szövetségi politika irányváltásáról: a párt kilépett a Bajnai Gordon által 2013-ban alapított Együtt párttal kötött választási szövetségből. A döntést a PM vasárnap jelentette be a Facebook-oldalán.

„Bűn lett volna ezt kihagyni”

„Számomra a sajtóban látható meglepődés az igazi meglepetés” – mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely, a PM társelnöke. A zuglói polgármester-választást októberben megnyerő politikus szerint a PM mindig is „önálló párt volt”, politikusai szándékosan nem léptek be az Együttbe, miután távoztak az LMP-ből. A kezdetektől meg akarták ugyanis őrizni az önállóságukat. Karácsony azt mondta, az is köztudott volt: az Együttel az idei három szavazásra kötöttek „választási szövetséget”, így szerinte természetes, hogy a voksolások után pártja végiggondolta, miként érdemes tovább építkezni.

Szabó Tímea, Juhász Péter, Szigetvári és Karácsony - itt még Együtt
©

A hvg.hu értesülései szerint a szétválásról szóló előterjesztés több mint 70 százalékos többséget kapott a taggyűlésen, ami forrásaink szerint azt mutatja, hogy a PM-es tagságban hónapok óta gyűlt az indulat a párt eddigi szövetségi politikájával szemben. „Ez nem feltétlenül Szigetvári Viktorról (az Együtt társelnöke- szerk.), vagy az Együttről szól. Hónapok óta azt látjuk, hogy a kompromisszumok, az MSZP-vel vagy a DK-val kötött szövetségek nem hoznak semmit a konyhára. Most van előttünk három év, megmutathatjuk, hogy mit képvisel a PM, mire képes önállóan. Bűn lett volna ezt a lehetőséget kihagyni” – értékelte a döntést a párt egyik vezető politikusa. Forrásaink szerint a PM-ben már a nyáron, az európai parlamenti választások után mérlegelték ezt a lehetőséget, a vezetőségben viták is voltak a szövetségi politikáról, melyben főleg a PM EP-képviselője, Jávor Benedek és a párt országgyűlési képviselője, Szabó Tímea érvelt az önállóság mellett. Az egyik forrásunk szerint most vasárnap Karácsony bevitt egy olyan javaslatot a taggyűlés elé, amely az Együtt-PM fenntartását szorgalmazta, de ezt leszavazták.

PM-es politikusok szerint az utóbbi hónapokban az is kiderült, hogy az Együtt és a PM között éles ideológiai különbségek is vannak. Az Együtt társelnöke, Szigetvári Viktor a szervezet kampányzáró rendezvényén fel is villantotta ezt a nézetkülönbséget, amikor kijelentette: „ahogyan én megértettem, megtanultam és megszerettem Szabó Tímea és Erőss Gábor őszinte baloldaliságát szociális ügyekben, úgy kell értenie a PM-nek az Együtt igazságát a magyar kapitalizmus kérdésében. Mert a modern progresszív politika nem tagadja kapitalizmust.” Ezt a PM-ben többen is úgy értékelték, gazdaságpolitikáját tekintve az Együtt a „neoliberalizmus” talaján áll, ám már az LMP 2009-es létrehozásakor a PM-es politikusok ezzel a nézetrendszerrel szemben határozták meg a saját ideológiájukat. Egy vezető PM-es szerint már arról is vita volta az Együttel, hogy lehet-e alapjoggá tenni az internethez való hozzáférést és az alapcsomag ingyenességét hirdetni.

Forrásaink szerint Szabó úgy látja, a következő években a kormányellenes szavazókat főleg egy baloldali programmal és „új baloldali pólus” kialakításával lehet megszólítani. „Amikor megalapítottuk a PM-et, akkor a baloldal megújítását tűztük ki célul, nem az SZDSZ feltámasztását” – fogalmazott sarkosan az egyik forrás. Volt, aki úgy vélte, az LMP „látványosan” a Fideszről lemorzsolódó szavazókat szólítja meg, így a PM-nek a baloldalon szabad a pálya.  A PM-esek ráadásul úgy értékelik, hogy az MSZP-vel és a DK-val kötött alkuk ellenére ők képesek voltak megőrizni „arcukat”, azaz képesek lesznek megértetni a választókkal a következő években, hogy csak azért fogtak össze 2014-ben a „volt miniszterelnökökkel”, mert Orbán Viktor leváltását akarták elérni.

Karácsony és/vagy Szigetvári

Nemcsak a Párbeszéd Magyarországért háza táján, hanem az Együttben is rossz volt a hangulat már hetek óta. Ennek Szigetvári Viktor, a szervezet társelnöke hangot is adott, amikor október elején azt mondta: „a PM-mel én akkor tudom folytatni a közös utat, ha valaki kihúzza azt a kést a hátamból”. Akkor azért különböztek össze, mert az Együtt szorgalmazta Falus Ferenc főpolgármester-jelölt visszaléptetését, és Bokros Lajos támogatását. A PM viszont összeegyeztethetetlennek látta saját balos programját azzal, amit Bokros évtizedek óta képvisel.

Szigetvári lekispártozta a PM-et
©

Ugyanakkor forrásaink szerint az Együttből Szigetvári a szorosabb együttműködést szeretett volna, sőt a Bajnai Gordon alapította pártban tavaly decemberben még az egyesülés módján is dolgoztak. Bajnai az EP-választás után – melyen a többi baloldali párttól függetlenül induló szövetség jobb eredményeket ért el – arról beszélt a hvg.hu-nak, az Együtt-PM fiatal politikusai, így elsősorban Karácsony és Szigetvári képesek lesz új, baloldali középpárttá emelni a szervezetet.

Karácsony Gergely - osztott-szorzott
©

Ez el is indított egyfajta vetélkedést a két politikus között: Szigetvári júliusban készített belső használtra egy dolgozatot, amely az Együtt erősítését tűzte ki célul arra hivatkozva, hogy a PM zöld pártként legfeljebb csak szűkebb réteget tud elérni, nincsenek „szélesebb és univerzálisabb” ambíciói. (Szigetvári a PM-et egy angol szóval niche-pártnak, azaz szűk keresletet kielégíteni képes pártnak nevezte.) Ráadásul a dolgozatban az is szerepel: el kell érni, hogy az Együtt politikusai többet szerepeljenek a médiában, igaz, elismerte, Karácsony és Szabó Tímea ebben kifejezetten ügyes, ezért „az ő politikai kommunikációs integrálásuk komoly kihívást fog jelenteni”. Ugyanakkor Szigetvári ekkor már nem forszírozta az egyesülést, erre szerinte csak akkor lesz szükség, ha 2018 előtt rosszul áll a szövetség, és kétséges az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb megugrása.  

Fő kérdés: Bajnai „vissza tud-e térni”?

Ám forrásaink szerint igazán rossz hangulatot az keltett az Együttben, hogy Bajnai még az októberi önkormányzati választás előtt bejelentette: visszavonul a politikától és az üzleti életben folytatja. „Ez nekem jobban fájt, mint a PM külön utassága Bokros-ügyében” – mondta hvg.hu-nak az Együtt egyik vezetője. Az előbb idézett dolgozat szerint „Bajnai Gordon hátralépése miatt szervezetünk húzónév nélkül maradt”, és feltette azt a kérdést, hogy vajon a közeljövőben „vissza tud-e térni”, és lehet-e ebből profitálni. (Szerettük volna megszólaltatni Szigetvárit is, de azt mondta, ő annál többet nem szeretne mondani, amit az MTI-nek mondott – sajnálkozott a szövetség megszűnése miatt.)

Ráadásul – főleg a Milla egyesületből érkezettek között – akadtak olyanok is, aki október 12-e után úgy látták, az Együtt-PM politikája az idei választási évben többször is csődöt mondott. Gulyás József egy belső levelezései listán egyenesen azt szorgalmazta, a szövetség épphogy lépjen hátrább, most engedje érvényesülni a netadó és a korrupció ellenes tüntetések szervezőit, a civileket, hiszen bármennyire fiatal szervezet az Együtt és a PM, az MSZP-vel és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val kötött januári megállapodással megégették magukat. (Gulyás a hvg.hu-nak azt mondta, ő pár napja ki is lépett a pártból.)

Bajnai - pótolhatatlan?
©

A Bajnai alapította pártnak ugyanakkor az sem tett jót, hogy az egyik alapító, a Szolidaritás is külön utakat keresett. Kónya Péter az ATV-ben júnisuban arról beszélt, hogy önálló párttá szeretné szervezni a Szolidaritás Mozgalmat, amit hosszú távon leválasztana az Együttről. Kónya nem cáfolta a korábbi sajtóértesüléseket, amely szerint többször tárgyalt Gyurcsány Ferenccel, és nem zárta ki, hogy szorosabbra fűzné a kapcsolatát a Demokratikus Koalícióval. Végül Kónyát a Szolidaritásból is megfedték, a párt vezető testülete a nyár végén pedig úgy döntött, marad az Együttben. Ám forrásaink szerint a mozgalom több vezetője arra készül, hogy az Együtt jövő év elején tartandó taggyűlésén növeljék a befolyásukat, átvegyék a szervezet irányítását.

Ugyanakkor az együttes források arról beszéltek a hvg.hu-nak, a szakítás után kétséges a két párt jövője. Az egyes közvélemény-kutatók az utóbbi hetekben 2-4 százalékot mértek a teljes népesség körében a szövetségnek (a legutolsó, a Nézőpont mérése egy százalékot), igaz, a mérések szerint a párt hívei kifejezetten elkötelezettek, a biztos szavazóik körében nőtt a népszerűségük. Mindkét szervezetből származó forrásaink úgy vélik, a szakítás mindenképpen vissza fogja vetni a biztos pártválasztók lelkesedését, ráadásul a pesszimistábbak szerint azzal, hogy az Együtt-PM kevés számú ismert politikusa külön utakon folytatja, tovább csökken az esélye annak, hogy a két szervezet kitörhessen a kispárti létből és pótolni tudja Bajnai hiányát. „Örülök, hogy szétváltunk, mert ha le akarjuk váltani Orbánt, 2017-2018-ban újból összekényszerülünk” – ironizált a PM döntésén az Együtt egyik vezetője. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem támogatja a DK és az Együtt a KGB-vel hírbe hozott MSZP-st

A Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt nem támogatja Horváth Imrét, az MSZP újpesti országgyűlési képviselőjelöltjét, aki hétfői sajtóhírek szerint féléves kiképzést kapott a szovjet titkosszolgálattól - hangzott el az M1 Híradójában hétfő este.

MTI Itthon

Feljelentést tesz az Együtt-PM az USA-ból kitiltottak megnevezéséért

Szigetvári Viktor az Együtt-PM ügyvezető társelnöke és Szelényi Zsuzsanna az Együtt elnökségi tagja hamarosan feljelentést tesz, annak érdekében, hogy az ügyészség derítse ki, kik azok, akik ellen az amerikai Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el és ezek a személyek milyen korrupciós ügyhöz kötődnek.

hvg.hu Itthon

Nincs már együtt az Együtt és a PM

Az Együtt és a PM szövetsége a jelenlegi formájában megszűnt - mondta az Indexnek Karácsony Gergely. A PM a továbbiakban önállóan akar politizálni.