szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Protokollfőnök lett a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál (KKM) Szijjártó futsalcsapatának ügyvzetője. Andréka Domonkos diplomáját nem fogadták el, ezért nem kormánytisztviselőként látja el a főosztályvezetői feladatokat. Korábban a Miniszterelnökség protokollosaként érdekes feladatai voltak.

Nem fogadták el diplomának Andréka Domonkos KKM-protokollfőnök felsőfokú végzettségét, ezért a kabinetfőnökhöz hasonlóan őt is munkaszerződéssel alkalmazza Szijjártó Péter minisztériuma. Tehát nem áll kormányzati szolgálati jogviszonyban – értesült a VS.hu.

Andéka a külgazdasági és külügyminiszter futsalcsapata, a Dunakeszi Kinizsi ügyvezetője, de nemcsak ebben a minőségében került közel Szijjártóhoz. Korábban a Miniszterelnökség protokoll-ügyintézője, majd protokollreferense volt, miközben Szijjártó a miniszterelnök személyes szóvivője volt. 

A protokollos Andréka feladatai közé tartozott ekkor az is, hogy Orbán Viktort kísérje, egyebek mellett vécéket térképezett fel a miniszterelnök számára: megnézte, van-e szappan, kéztörlő. Temetésekre is kísérte a kormányfőt, hogy ne Orbánnak kelljen cipelnie a koszorút – ezt maga Andréka mesélte el egyszer az Oxygen TV-nek. Ekkor még visszafogottan keresett, havi 124 ezer és 166 ezer forint közötti összeget vitt havonta haza.

©

Protokollfőnökként Andréka Domonkos feladata jelenleg, hogy koordinálja a Szijjártó "protokolláris teendőiből adódó intézkedéseket és az ezt érintő feladatokat". Júniusban nevezték ki a posztra. A KKM a VS.hu-t arról tájékoztatta, hogy Andréka egy spanyol nemzetközi protokolliskolát végzett el az Universidad de Granada itthoni intézményében, ezt azonban nem fogadták el felsőfokú végzettségként, ezért a protokollfőnököt munkaszerződéssel, nem kormánytisztviselőként alkalmazzák.

A minisztérium úgy fogalmazott, hogy a Protokoll és Szervezési Főosztálynak "egyelőre" nincs kinevezett vezetője, ezért a koordinációs feladatokat most Andréka látja el. Nem adtak viszont felvilágosítást Andréka béréről, mert mint írták, az ő fizetése nem közérdekből nyilvános adat.

Hasonlóan járt a végzettséggel Benkő Szilárd, aki szintén Szijjártó focis csapattársa, most pedig a minisztérium kabinetfőnökeként emlegetik. Mivel azonban nincs diplomája, a hivatalos címe a "miniszteri kabinet működési koordinátora". Éppen ezért jogi értelemben a helyettese hozza a döntéseket.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk: miközben a Külgazdasági- és Külügyminisztériumból 107 embert elbocsátanak, Szijjártó Péter teremfocicsapatából hatan is az államtitkár, majd külügyminiszter környezetében kaptak állást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Rasszista nézetei miatt Voltaire-t ma már be sem engednék a párizsi szalonokba

Rasszista nézetei miatt Voltaire-t ma már be sem engednék a párizsi szalonokba

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó