szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdán tárgyalja a kormány a védett területek vagyonkezelésének ügyét, erre időzítve százhat civil szervezet fordult a kormányhoz, mert nem látják biztosítottnak a nemzeti parki földek védelmét.

Százhat civil szervezet csatlakozott az országos természetvédelmi szervezetek kezdeményezéséhez, hogy a kormány kedvező döntését kérve megelőzzék a természetvédelem helyzetének további gyengülését – írja közleményében a WWF Magyarország.

A közleményben azt írják, hogy a természetvédelmi intézményrendszer gyengülése egyik jeleként a védett területek vagyonkezelését elvennék a nemzeti park igazgatóságoktól.

A három legnagyobb hazai természetvédelmi szervezet ezért november 20-án levelet küldött a kormánynak abban az ügyben, amely során 50 ezer hektár védett terület vagyonkezelése a nemzetipark-igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülhet. Azt írta a levélben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország, hogy semmilyen garanciát nem lát arra, hogy az új kezelő képes lesz a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken a védettséghez kötődő feladatok ellátására, hiszen az NFA nincs birtokában sem a természeti értékek védelméhez szükséges információknak, sem a szakértőknek.

Álláspontjuk szerint a döntés a természeti állapot romlását fogja eredményezni, és levelükhöz az elmúlt héten 106 civil szervezet csatlakozott, de kezdeményezésüket többek között a Professzorok Batthyány Köre, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, illetve több helyi gazdaszervezet, és biokultúra egyesület is támogatja – áll a WWF Magyarország által kiadott közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash