szerző:
hvg.hu

Az érpataki polgármester augusztusi bábuakasztása felkerült a Simon Wiesenthal Központ tizes listájára. A performanszt annak idején elítélte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és a rendőrség is nyomozni kezdett. Az antiszemita akcióról szóló videót azóta hatóságilag eltüntették a YouTube-ról. A Wiesenthal Központ listáját egyébként az a belga orvos vezeti, aki egy 90 éves zsidó nőtől megtagadta az orvosi ellátást, és inkább Gázába küldte volna, hogy megszabaduljon a fájdalmaitól.

Az érpataki polgármester bábuakasztós "performansza" is felkerült a Simon Wiesenthal Központ top 10-es listájára, amely az év legdurvább antiszemita - zsidóellenes, illetve Izrael-ellenes - kirohanásait gyűjtötte egybe - adta hírül a The Jerusalem Post.

Mint arról hírt adtunk, Orosz Mihály Zoltán augusztusban Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! címmel szervezett akciót, a falusiak gyér érdeklődése mellett. A polgármester – a YouTube-on közzétett felvétel szerint – beszéde végén felakasztatott két, Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábut. Simon Peresz bábuja fölött felirat hirdette, hogy a sátánhoz készül, ahol az örök tűz vár rá.

Az akciót elítélte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az izraeli nagykövetség. A külföldi sajtó is hírt adott az úszításgyanús performanszról, a rendőrség pedig nyomozni kezdett az ügyben.

A több cikünkben is közzétett videó egyébként már nem elérhető a YouTube-on, az indoklás szerint egy bírósági végzés miatt. Az alábbi videón a Szabolcs megyei Szon hírportál összeállítása látható.

A Wiesenthal Központ listáját egyébként Európa uralja, hat említéssel. Az első helyezést az a belga orvos kapta, aki megtagadta egy kilencven éves, bordáját tört zsidó nő ellátását. Az orvos az asszony fiának azt mondta, küldje el az anyját Gázába néhány órára, ott majd megszabadul a fájdalomtól. A második helyre a négy rabbival végző öngyilkos terroristák családjának részvétet nyilvánító jordániai kormánytagok kerültek, a harmadik helyen pedig egy párizsi pár támadói szerepelnek, akik megerőszakolták a pár nőtagját is, miközben a "zsidó pénzüket" követelték.

Orosz Mihály Zoltán akasztós akciója a lista hetedik helyén végzett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry