szerző:
hvg.hu

A Magyar Rádió és az Andrássy Gyula Egyetem épülete elé, a Pollack Mihály térre szervez demonstrációt a MostMi civil csoport február 2-án, Angela Merkel budapesti látogatása alatt. A szerveződés elköszönt Várady Zsolttól, az iWiW egykori társalapítójától, aki ezentúl a tüntetések szervezése helyett új közösségi portáljának elindítására koncentrál.

Európához tartozunk! címmel szervez demonstrációt február 2-án, Angela Merkel budapesti látogatása alatt a MostMi csoport. Ők szervezték az Opera előtti január 2-i tüntetést is.

A civil kezdeményezés szerint "nincs kiegyezés a jelenlegi rendszer keretei között, értékalapú változásra van szükség. Angela Merkel látogatásának napján tüntetnünk kell, hogy megmutassuk a világnak európai elkötelezettségünket". Azt írták, január 2-án világossá tették, hogy a jövőben nem pusztán egy tüntetéseket szervező közösség akarnak lenni, a közösségépítő, szervezeti-mozgalmi munkájuk csak most kezdődik.

Köveletéseiket most 6 pontban fogalmazták meg, e szerint el akarják érni az alapvető szabadságjogok garantálása, a törvény előtti egyenlőség és a jogbiztonság megteremtését; közel 4 millió kiszolgáltatott magyar azonnali megsegítése, a szociális kirekesztés felszámolását; az ügynökakták, állambiztonsági iratok nyilvánosságát; az elmúlt 25 év korrupciós ügyeinek kivizsgálását.

Ezen kívül céljuk a közpénzek elköltésének teljes átláthatóvá tétele és minden közpénzzel kapcsolatos titkosítás azonnali feloldása; illetve a "pártkatonákkal megszállt független intézmények (valamennyi közmédia, Állami Számvevőszék, NAV, Kehi, Legfőbb Ügyészség, Legfelsőbb Bíróság, Alkotmánybíróság) felszabadítása, új közmegegyezésen és szakmai hozzáértésen alapuló személyek kinevezése útján".

A MostMi csoport közleményében azt írta, hogy egy formálódó, rendszerkritikus, közösségi kezdeményezés, melynek eddig több tekintetben is fontos szereplője volt Várady  Zsolt, az egykori iWiW közösségi oldal egyik alapítója. 

"Most személyes döntése és a közösség több tagjával lezajlott egyeztetése alapján a jövőben az általa korábban meghirdetett weboldal készítését és elindítását, továbbá a tartalom-előállítás megszervezését, az oldal továbbfejlesztését tekinti személyes feladatának. Az új közösségi portál létrehozásához és üzemeltetéséhez kívánunk neki sok sikert" – írta a MostMi.

Várady Zsolt novemberben jelentette be, hogy új oldalt indítana, részben egy adófizetési morál javítását célzó kampány részeként, amellyel más mellett az átláthatóságot tervezi erősíteni.

"Szeretnék sok közérthető, összehasonlító elemzést, táblázatot, grafikonokat arról, hogy milyen, és mennyi adót kell itthon fizetni, milyen rendszerben. Szeretném összegyűjteni a pártok választási kampányígéreteit is 1990-ig visszamenőleg, melyek az adórendszerrel és az adózással voltak kapcsolatosak" – mondta akkor. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója

Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott