szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyszeri 600 milliós kormányzati támogatáshoz jutott Érd városa, a pénzt óvoda- és iskolafejlesztésre, a szociális ellátórendszert bővítésére, illetve csapadékvíz-elvezetésre költik.

Elsősorban a befektetés a jövőbe néven futó program előkészítéséhez használja fel Érd önkormányzata azt az egyszeri 600 milliós kormányzati támogatást, amelyről a múlt év végén született döntés – közölte a megyei jogú város polgármestere hétfőn az MTI-vel.

T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a tervek szerint 20 milliárd forint összértékű program keretén belül óvoda- és iskolafejlesztés indul, bővítik a szociális ellátórendszert, illetve minél több helyen megoldják a csapadékvíz-elvezetést. A támogatásnak köszönhetően több pénz juthat gazdaságfejlesztésre is, célul tűzték ki például egy "vállalkozói falu" létrehozását – tette hozzá a polgármester.

Közlése szerint a kormányzati támogatásra azért is volt nagy szükség, mert Érd a közép-magyarországi régió egyetlen megyei jogú városa, amelynek uniós támogatását meghatározza az ugyancsak e régióba tartozó főváros fejlettsége. Ez azt jelenti, hogy amíg a többi megyei jogú város a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetésből 10-40 milliárd forint közötti összegeket kaphat, addig Érd csupán 0,7 milliárd forintot.

A településtől korábban mintegy 12 milliárd forintnyi adósságot vállalt át az állam. Az adósságrendezéssel azoktól a hiteleitől szabadult meg a város, amelyeket az elmúlt években fejlesztésre kapott összesen 40 milliárdos uniós támogatáshoz szükséges önrész biztosításához vettek fel – tájékoztatott T. Mészáros András.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!