szerző:
hvg.hu/MTI

A tüntetések nem a kormányról szólnak, hanem a baloldal vajúdásáról – mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában. Szerinte a megyei matricákat mindenki támogatja, igaz, az útdíjrendszer kiterjesztése is egy politikailag érzékeny, az embereket bosszantó lépés. De most a próbaüzem zajlik, szerinte értelmes javaslatok is vannak a módosításokra.

Nem a kormányról szólnak a tüntetések, különféle akciók, hanem a baloldal vajúdásáról – közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Szerinte a kormányzati munka nem indult döccenőkkel, hanem normális rendben halad. Hozzátette, igaz, hogy "a politikai életben élesebb a tónus", de ezt az ellenzék sajátos állapota magyarázza, a baloldal ugyanis évek óta vajúdik, hogy megszülessen a modern magyarországi baloldal.

"Ha jól figyeli az ember a kormánnyal szemben elmondott véleményeket, tüntetéseket, aláírásokat, Facebook-akciókat, tehát ha alaposan a mélyére néz, akkor nem a kormányról szól, meg nem az országról szól, hanem a baloldalról szól. Ez egy elhúzódó folyamat, egy vajúdás" - közölte.

A miniszterelnök az útdíjrendszerrel kapcsolatban azt mondta, az ilyen politikailag érzékeny, az embereket bosszantó lépéseknél próbaidőre van szükség, amit most hallunk, az "a próbaüzem gépház-zaja". Ez a próbaüzem egy hónapig tart majd a kormányfő szerint, aki azt kérte, akinek bármilyen javaslata, kérdése van, most tegye fel, most tiltakozzon. Lehetnek változások, vannak értelmes javaslatok is – mondta.

A megyei matricát szerinte mindenki támogatja, de az is igaz, ha valaki egy másik megyében hajt le, mert ott van az első lehajtó, miért kell két megyére matricát venni. Az emberek életébe nem akarunk beavatkozni, de ahhoz akarnak közelíteni, hogy azok fizesssenek egy szolgáltatásért, akik igénybe veszik – tette hozzá.

©

Orbán az idei évvel kapcsolatban arról is beszélt, hogy néppárti kormányzás lesz, hiszen a parlament néppárti költségvetést fogadott el. Megismételte, hogy a 2014-2018-as kormányzati ciklusban a kabinet fő célja a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése.

Az oktatási rendszerrel kapcsolatban azt mondta, idén, a következő hónapokban megkezdődhet és viszonylag gyorsan le is zárható majd a vita a 21. századi modern Magyarországhoz méltó, új oktatási rendszer ügyében. Az egészségügyben szerinte 2015 egyik kiemelt feladata a háziorvosok anyagi elismerésének megfelelő szintre emelését lesz.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy nincs időpont és konkrét program még Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásához, Angela Merkel kancellár látogatása azonban ettől különbözik, annak "más az íze is", az időpont is megvan. Merkelnek szerinte tiszteletet kell adni, nem lehet kiadni neki a feladatot, "hogy milyen nótát húzzon", mert "nem prímás" – tette hozzá, és azt kérte a baloldali pártoktól, ne vetítsék rá a belpolitikát a külpolitikára.

Úgy kell jó szövetségesnek lenni az EU-val, a NATO-val és az USA-val, hogy ne engedjük belerángatni magunkat egy hidegháborúba, az az érdekünk, hogy a bizonytalan világban biztonságot nyújtó kapcsolataink legyenek – mondta Orbán a Putyin-vizittel kapcsolatos kritikákkal kapcsolatban.

Szerinte voltak már jobbak is a kapcsolatok az USA-val, "most olyanok, amilyenek". A jelenlegi helyzet szerinte senkinek sem jó, bár az együttműködésünk kiváló, például a gazdasági és katonai téren. A szuverenitásból azonban Magyarország nem enged, ez az alap, bár Orbán szerint ez csak politikai ügy, más területeken jó az együttműködés.

A párizsi vérengzéssel kapcsolatban Orbán azt mondta, megakad az ember torkán a szó, brutális és barbár cselekmény volt a terrortámadás, és a brutalitás különösen megrendíti az embert, ha a közelben történik. Magyarországon a közvetlen fenyegetés nem növekedett a TEK által neki összeállított anyag szerint.

"Együttérzésünket, szolidaritásunkat tudjuk kifejezni az elhunytak családjainak és a francia népnek is" - mondta a miniszterelnök.

Megismételte azt az álláspontját, hogy jelen formájában rossznak tartja az európai bevándorláspolitikát, de szerinte "nem ízléses dolog ma az ész hangján beszélni, amikor még a lélek van megrendülve". Arra a felvetésre, hogy a terrortámadás fő gyanúsítottak francia állampolgárok, Orbán érdemben nem reagált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Az MTVA megtagadta Szélék követeléseit, a tömeg mind feszültebb, a rendőrök ismét bevetették a könnygázt - ÉLŐ

Az MTVA megtagadta Szélék követeléseit, a tömeg mind feszültebb, a rendőrök ismét bevetették a könnygázt - ÉLŐ

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most