szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Zárt ajtók mögött ma kezdődik Vizoviczki László és társai vesztegetési ügyének tárgyalása, amelyről csak annyit tudni, hogy tíz tárgyalási napot tűzött ki a Debreceni Törvényszék bírája a következő hónapokra, így valószínű, hogy elhúzódik az eljárás. Akárhogy is, a nyilvánosság csak annyit tudhat meg majd, hogy az éjszaka császárára és a többi vádlottra - volt rendőri vezetőkre és más hatóságok emberei - milyen ítéletet szabnak ki. Vizoviczki beolvasott a sajtónak, amikor megérkezett.

Mint várható volt, a nyilvánosság elől elzárva tárgyalják a több tucat szórakozóhelye miatt az éjszaka császárának is titulált Vizoviczki László és társainak – köztük volt rendőri vezetőknek – a vesztegetési ügye. A tárgyalás szerdán 9 órakor kezdődik a Debreceni Törvényszéken; Vizóval együtt huszonketten ülnek a vádlottak padján. Nagyobb biztonsági intézkedést nem vezettek be, a beléptetésnél történő átvizsgálás mellett a tárgyalóterem előtt egy fegyveres őr biztosítja a rend fenntartását – tudta meg a hvg.hu Zsurkán Béla ügyvédtől, aki a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni egységének volt vezetőit, Gulyás Imrét és Hopka Lajost képviseli. Az ügyvéd megjegyezte, a vádirat felolvasása után indítványozni fogja Vatay István bírónál védencei lakhelyelhagyási tilalmának megszüntetését. Ennél többet azonban az ügy titkosítása miatt nem nyilatkozhatott.

A sajtó munkatársait egészen a tárgyalóterem ajtajáig beengedték, ami nem nagyon tetszett az érkező Vizoviczki Lászlónak. Mint a Dehir debreceni hírportál beszámolt róla, a vádlott érkezésekor beolvasott a sajtósoknak: "Nem szégyellik magukat? Azt kívánom, hogy Önök is kerüljenek hasonló helyzetbe" - mondta. Közölte, nem járul hozzá, hogy képmása a híradásokban szerepeljen.

Így került a hatóságok hálójába

Vizoviczki László, becenevén Vizó, a kilencvenes években kezdte kiépíteni birodalmát, amelybe saját bevallása szerint 2010 utánra már negyven étterem és diszkó tartozott. Városi legendák szerint mindezt a hatóságok segítségével érte el, vagyis terjeszkedését nem akadályozták, sőt segítették is azzal, hogy nem igen razziáztak nála és zavarták a vendégek bulizását. Ez a nimbusz tört meg hirtelen 2012. május végén, amikor a diszkó-mogult és bizalmasát, Varga Istvánt elfogták. Ezt követte három rendőri vezető és egy operatív módszerekkel dolgozó nyomozó bekasztlizása. Mindannyian előzetesbe kerültek. Varga azonban hamarosan szabadult, amiből arra lehetetett következtetni, hogy alkut kötött a nyomozó hatósággal és információkért cserébe elengedték.

©

Az eljárást a Nemzeti Védelmi Szolgálat kezdte el, majd a bizonyítékok – lehallgatások, megfigyelések – beszerzése után a nyílt eljárás lefolytatását a Központi Nyomozó Főügyészség végezte. A gyanú szerint a terheltek többek között bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntettét követték el. Erről az ügyről leválasztották azt a szálat, amely azt vizsgálta, hogy eltitkolta-e Vizoviczki a szórakozóhelyeinek bevételek egy részét. Emlékezetes, az ügyészség beszámolt arról, hogy az üzletember otthonában megtartott házkutatáson több százmillió forint készpénz került elő. Végül Vizó és 32 társa – köztük üzletvezetői – a vádlottak padjára kerültek. Ennek az ügynek a tárgyalása Budapesten, a Fővárosi Törvényszéken kezdődött meg tavaly novemberben.

Míg ez az eljárás a nyilvánosság előtt zajlik, addig a szorosan ehhez kapcsolódó rendőri vesztegetés tárgyalása nem lesz megismerhető. Nem tudni, lesznek-e a tárgyalásokon elhangzottakban átfedések, hiszen a hatóságok embereinek megvesztegetését – ha megáll – logikusan az motiválhatta a vállalkozó részéről, hogy minél nagyobb bevételre tehessen szert, s abból minél nagyobb összeg után ne adózzon.

További büntetőeljárások

Azt sem tudni, mi lesz annak a két további eljárásnak a sorsa, amely még folyamatban van Vizoviczki Lászlóval szemben. Az egyik az V. kerületi kapitányság azon volt és jelenlegi dolgozóinak az ügye, akik segíthették Vizót a szórakozóhelyek működésében. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea ezzel kapcsolatban azt mondta a hvg.hu-nak, hogy az alapügytől elkülönített eljárásban a szervezet Budapesti Regionális Osztálya folytatja vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A nyomozás határideje 2015. április 3., amely, ha az eljárás úgy kívánja, meghosszabbítható. Eddig gyanúsítottként senkit nem hallgattak ki – jegyezte meg a szóvivő.

A vesztegetések és az adócsalás mellett a kényszerítés hivatalos eljárásban gyanúja is felkerült a Vizó elleni bűntettek listájára. Ennek oka az, hogy egyik családtagja szerint a férfi rá akarta venni, hogy vigye el helyette a balhét. Nagy Andrea erről a hvg.hu-nak azt a tájékoztatást adta, hogy a nyomozást befejezték nyomozást befejezték, és idén január 10-én megtartották az iratismertetést. „Az ügy ezzel az ún. vád-előkészítési szakba lépett, amikor is a Központi Nyomozó Főügyészség ismételten áttekinti az ügyben keletkezett iratokat, értékeli a bizonyítékokat és dönt arról, hogy vádat emel, megszünteti a nyomozást, vagy egyéb érdemi befejezésről határoz. Minderre az ügyészségnek 30 nap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben meghosszabbítható” – részletezte az eljárás menetét a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Jön a műhúsos állateledel

Jön a műhúsos állateledel

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Leemelték a vár turulszobrát

Leemelték a vár turulszobrát