szerző:
Kálmán Attila - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglepetést keltett a baloldalon, hogy korábbi ellenfelét, a Fidesz polgármesterjelöltjét kérte fel helyettesének Karácsony Gergely. Zugló PM-es polgármestere hónapok óta háborúzik korábbi szövetségesével, az MSZP-vel. A szocialisták a választások után több emberüket elhelyezték a kerületben, amit Karácsony egy ideig lenyelt, végül egy zűrös előéletű politikus feltűnésekor igénybe vette a Fidesz segítségét. A polgármestert a két nagy párt közti egyensúlyozásról, terveiről kérdeztük. Olyan unortodox lépésre készül, melyet sok közgazdász kivitelezhetetlennek tart: be akarja vezetni a 26 ezres minimumjövedelmet.

hvg.hu: Meg tudja mondani, kitől idézünk? „Nincsenek önálló gondolatai Zuglóról.” „Csak egyéni politikai karrierjét építi.” Az MSZP-s „Tóth Csaba gyámoltjaként jelenik meg”.

Karácsony Gergely: Passz.

hvg.hu: Az új helyettese, a fideszes Rozgonyi Zoltán mondta önről a választási kampányban a Demokratának. De nemcsak Rozgonyi, a Fidesz több politikusa is keményen támadta önt, győzelme után megtámadták a választási eredményt.

K. G.: Nekem a választás óta pozitív irányban változott róla a véleményem. Remélem, hogy ezzel ő is így van.

hvg.hu: Minek köszönhető ez a fordulat?

K. G.: Én nem nevezném fordulatnak. Nézzék, a választási eredmény számomra is hordozott egy üzenetet. A Fidesz egyéni képviselőjelöltjeire többen szavaztak, mint a baloldaliakra. Az, hogy most a két baloldali mellett lett egy fideszes alpolgármesterem is, csak a kívülállóknak meglepő. Ugyanis már a kezdeti tárgyalásokon jeleztem a kormánypárt zuglói frakciójának, hogy szeretném, ha az egyik helyettesemet ők adnák. Akkor ezt azzal hárították, hogy várjunk ezzel, térjünk vissza rá, majd ha kisebb lesz a Zuglóra irányuló médiafigyelem. Hát ez utóbbi nem jött be, de örülök, hogy ennek ellenére most meg tudtunk lépni a dolgot.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere
©

hvg.hu: A képviselő-testületben 12 fő kell a többséghez. A baloldali összefogásnak 9 képviselője van, amihez jön a polgármester szavazata. Ezen felül már csak egy LMP-s és egy civil képviselő támogatását kellett volna megnyerni. Miért nem jött ki a baloldalon a matek?

K. G.: Az egy szem jobbikos képviselőt korrekt srácnak tartom, de nem gondolom, hogy rá kéne alapoznunk. Az LMP-s Barta János szintén korrekten megmondta, hogy következetesen viszi a pártvonalat, és nem kíván semmilyen koalícióban részt venni. A Civil Zugló Egyesület képviselője, Várnai László pedig kissé öntörvényű politikus. Egyszóval valóban nem jött ki a matek. De van itt más is. Az elmúlt években olyan sokan kritizáltuk a Fidesz hatalomgyakorlását, hogy nagy hiba lenne, ha én is ugyanígy járnék el. Be akartam fejezni az izomból való politizálást, kerestem a konszenzust.

Nem gondolom, hogy bizonyos véleménykülönbségeken túl lehet lépni, de polgármesterként úgy kell dolgoznom, hogy a nem rám szavazók is lássák, érezzék, értük is vagyok. Azt gondoltam, próbáljunk ki valami mást: még a végén az is kiderülhet, hogy az ellenfelek nem ellenségek. Ráadásul az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a Fidesz helyi frakciója konstruktív, nem ellenséges. De ezzel a hozzáállással nem vagyok egyedül: Wittinghoff Tamásnak (Budaörs független, egykor SZDSZ-es polgármestere – a szerk.) megvan a többsége a testületben, mégis van fideszes helyettese. Ha nem lenne matematikai kényszer, akkor is ezt az álláspontot képviselném, még ha nem is alpolgármesteri szinten.

hvg.hu: Azért a kampányban ön is keményen támadta az akkori fideszes városvezetést, arról beszélt, hogy a Papcsák Ferenc fémjelezte időszak a kerület „legrosszabb időszaka volt”. Nyilván meglepetést okozott – nemcsak az MSZP-ben –, hogy ezek után összefogott a Fidesszel.

K. G.: Eszem ágában sincs ezeket a mondatokat visszaszívni. De a programomat végig szeretném vinni. És nem szeretném, ha Zuglóból Esztergom lenne, ahol a politikai és személyi viták miatt négy évre minden leállt. Másrészt a Papcsák-korszaknak az is része volt, hogy tűzzel-vassal irtottak mindenkit magukon kívül. Lehet azt mondani, hogy akkor most miért fogunk össze velük, de azt szoktam mondani, hogy a választópolgárok ezek a baloldali és jobboldali politikusokat küldték a képviselő-testületbe, velük kell együtt dolgozni.

hvg.hu: Nem mondja, hogy nem ígért semmit a helyi Fidesz az alpolgármesteri posztért cserébe.

K. G.: Semmit. Nincs árukapcsolás. Persze tudom, ha a kerületnek van fideszes alpolgármestere is, akkor feltehetően a frakciójuk nagyobb felelősséget tud vállalni a kerület vezetésében.

A testületben ülő képviselőket nem tudom megválogatni.
©

hvg.hu: Az elmúlt hónapok alkudozásait, a kinevezések körüli vitákat tekintve úgy tűnik, másról van szó, mint a nagy konszenzuskeresésről. Mintha az MSZP annyi mindent kért volna öntől, hogy egy idő után megunta és kicselezve őket a Fidesz felé fordult.

K. G.: A két dolognak semmi köze egymáshoz. A testületben ülő képviselőket nem tudom megválogatni, őket a választók küldték oda. Egy dologra van polgármesterként ráhatásom: megválaszthatom, hogy a hivatalban, az önkormányzati cégekben kikkel dolgozom együtt. Ezekben az ügyekben az MSZP-vel kell egyeztetnem, hiszen velük indultam közösen a választáson. És igen, amennyire csak lehet – igyekeztem magasra tenni a lécet.

hvg.hu: Információink szerint az MSZP-vel annyira elfajult a vita, hogy a zuglói szocialisták azzal zsarolták: ha nem enged a kinevezések ügyében, akkor előrehozott választások lesznek.

K. G.: Egyrészt engem nem lehet zsarolni. Soha nem loptam, nincsenek szeretőim, nem voltam ügynök. És nem vagyok egy beszari típus…

hvg.hu: …tehát igaz, hogy előálltak ezzel?

K. G.: …másrészt meg nem hiszem, hogy bárkiben komolyan felmerült ez a forgatókönyv. Ennyi háborúskodás után nem lenne egyszerű kiállni a választók elé, és elmagyarázni, miért kell újból az urnákhoz vonulniuk. Egy biztos, nem szegezték nekem ezt a forgatókönyvet.

hvg.hu: A Tocsik-ügyben ismerté vált Virág Attila még mindig nagyon aktív a kerületben? Ott állt állítólag a volt SZDSZ-es polgármester, Weinek Leonárd, a 2010-es polgármesterjelölt, Janicsák István és Tóth Csaba mögött is, de önnel is kapcsolatba hozták már.

K. G.: Szerintem soha életemben nem találkoztam vele, zuglói polgármesterként egészen biztosan nem. Lehet, azért nem vettem észre, mert mögöttem állt (nevet). Egyébként úgy tudom, hogy a Virág által gründolt egyesület Rozgonyi Zoltán mellett kampányolt a választáson.

Nem várom el a fideszesektől, hogy odaláncolják magukat a fákhoz.
©

hvg.hu: Várható, hogy a Fidesszel való megállapodás következtében távozniuk kell azoknak, akiknek a kinevezését a kormánypárt kifogásolta? Hiszen ellenezték Török Zsolt volt MSZP-s szóvivő, vagy Mesterházy Attila korábbi sajtótitkárának megbízatását. De problémájuk volt azzal is, hogy a városgazdálkodási cég élére az MSZP-s alpolgármester rokona került.

K. G.: Nem, mindenkire számítok. Politikusként fel tudom mérni, hol az a határ, ameddig a pártok érdekei nem ellentétesek a kerület érdekeivel. Nem gondolom, hogy probléma, hogy Török Zsolt kapott egy olyan munkát egy önkormányzati cégnél, amit szakmailag el tud látni. Mesterházy volt sajtótitkára, Csernyánszky Judit zuglói lakos, korábban újságíró volt, és most egy olyan szerkesztőségben vezető szerkesztő, ahol a Magyar Hírlap munkatársának, Pindroch Tamásnak is van szerződése. Ami a lapot illeti, nekem egyetlen célkitűzésem van: legyen ez egy közszolgálati újság, és ne az egyik vagy másik párt propagandalapja. A Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója pedig egy jó szakember. Volt vitánk a helyettese, Feigli Ferenc kinevezéséről, de ezen már túl vagyunk (Feigli, akinek kinevezése a legnagyobb vitát gerjesztette, miután Karácsony ellenezte, a múlt héten lemondott – a szerk.). Nagyon számítok rá, és arra, hogy végre elinduljanak azok a projektek, amiket a kampányban megígértünk.

hvg.hu: Azért az ön és a Fidesz programja sok ponton ellentmond egymásnak. Rozgonyi nagy támogatója a múzeumi negyed megépítésének a Városligetben, ön viszont körömszakadtáig ellenezte.

K. G.: Nem várom el, hogy a kerületi együttműködés érdekében a helyi Fidesz feladja a saját programját. Tőlem se várja el senki, hogy megváltoztassam a véleményem. De ebben az esetben tudni kell, hogy a Liget-projektre a képviselő-testületnek sajnos semmilyen ráhatása nem lesz. Köszönhetően elődömnek, aki országgyűlési képviselőként beterjesztett egy olyan törvényt, mellyel a Városligetre semmilyen ráhatásunk nincs. Én azt mondtam, akár a polgári engedetlenségig is elmegyünk, hogy útját álljuk a zöldterület felszámolásának, de nem várom el a fideszes képviselőktől, hogy ők is odaláncolják magukat a fákhoz. Mondok egy másik példát: a hatályos önkormányzati rendelet szerint a hajléktalanokat szabadon lehet vegzálni a kerületben. Ezt vissza kell vonni, ezen fogok dolgozni, de nem hiszem, hogy a Fideszt meg tudom győzni a korábbi szabályozás őrültségéről. Egyébként továbbra is bízom abban, hogy a kormánynak végül nem lesz pénze a Liget-projektre.

Egy éven belül mindenki visszakapja a pénzét.
©

hvg.hu: A hírek szerint Rozgonyi alpolgármesterként a költségvetésért és a sportért lesz felelős. Valóban ez lesz a feladatköre?

K. G.: A portfolióját még nem véglegesítettük, de mivel korábban költségvetésért felelős tanácsnok volt, logikusnak tűnt, hogy ezt a területet vigye alpolgármesterként is.

hvg.hu: A PM egyik legfőbb ígérete volt, hogy átvilágítják a Papcsák-időszak gyanús, zavaros ügyeit. Egyfajta elszámoltatásra készültek. Rozgonyinak rálátása és ráhatása lesz erre az átvilágításra. Nem lesz ez összeférhetetlen?

K. G.: Az elszámoltatás szó az én számat nem hagyta el. Politikus büntetőjogilag nem számoltathat el politikust. Én csak egy dolgot tehetek, és ezt be fogom tartani függetlenül attól, hogy kik az alpolgármestereim. Március végére kitesszük Zugló honlapjára az elmúlt 5 év összes szerződését. Ha ezekben lesz turpisság, akkor a sajtó fel fogja tárni. Ugyanakkor van egy közvetlenül nekem referáló kollégánk, aki ezeket az anyagokat áttekinti, és ha talál valamit, akkor lépni fogunk, ha kell, feljelentést teszünk. Eddig két olyan ügyet találtunk, melyek jogilag kifogásolhatóak. Hozzá kell tennem, egyikben sem vethető fel sem Papcsák, sem Rozgonyi közvetlen felelőssége.

hvg.hu: Mi ez a két ügy?

K. G.: Egyelőre nem akarok beszélni róluk, meg akarok várni még néhány jogi szakvéleményt.

hvg.hu: Hol tart a WC-gate felderítése? Kiszámolta már, hány millióba került?

K. G.: Nem tudok pontos összeget mondani, mert nehéz elkülöníteni, hogy Papcsák alatt a hivatal belső átépítésénél mi tartozott a WC kiépítéséhez és mi nem. Megnéztem a számlákat és meg kell mondanom, hogy a beépített kerámia nem nagy szám, csalódtam. Nem aranyból van, átlagos mezei budi (nevet). Viszont az már kiderült, hogy azért volt ilyen drága, mert külön ki kellett építeni a szennyvíz elvezetését, és ezt nehezen lehetett megoldani. De Papcsák ragaszkodott hozzá, hogy legyen külön toalettje, pedig csak sétálnia kellett volna még öt métert. A különös beépítések nemcsak Papcsákra voltak jellemzőek. Van itt (mutatja) valamiféle kandalló is, aminek nincs kéménye, tehát nem lehet semmire sem használni. És csak legendák keringnek arról a házban, hogy melyik polgármester csináltatta. Egy biztos, évtizedekkel ezelőtt építették.

©

hvg.hu: A kampány során a kommunális adónak nevezett ingatlanadóra volt rápörögve mindenki. Vissza fogja téríteni az önkormányzat?

K. G.: Zugló meg fogja csinálni Magyarország első adó-visszatérítését. Éppen ezért a jogi út, amin járunk, nincs kitaposva. Ha a kormányhivatal nem köt bele, akkor áprilistól megindul a visszatérítés, és egy éven belül mindenki visszakapja a pénzét.

hvg.hu: Rozgonyi korábban azt mondta, hogy ezt már visszakapták az emberek: többek között ebből vettek 43 ezer nyugdíjas uszodabérletet.

K. G.: Minden adót, amit beszednek – amennyiben nem lopják el mind (nevet) –, valamilyen formában visszaadják az embereknek. De a kommunális adó bevezetése egy rémtörténet volt Zuglóban. A bevezetés után rájöttek, hogy nem is kellett volna bevezetni, erre visszavonták. Ezzel azt sugallták, hogy nem kell befizetni, de megint korrigáltak, hogy „idén még kell, majd jövőre nem kell”. Ezért úgy gondoltuk, hogy aki befizette, annak visszajár.

hvg.hu: Rozgonyi szerint 410 milliós kiadást jelentene a visszafizetés. Lesz erre pénze az önkormányzatnak?

K. G.: Egészen pontosan 408 millió. A befolyt adóbevételek egy részét nyilván elköltötte az önkormányzat. De a jövőben két költségvetésnek kell kihordania ezt az összeget. Másrészt arra fogom kérni a jegyzőt, legyen lehetőség arra is, hogy az emberek valamilyen közcélra ajánlják föl ezt a pénzt. Tudom, hogy a zuglóiak jelentős része nem az összeg miatt bosszankodott, hanem a méltánytalan eljárás miatt. De megnyugtatok mindenkit, a BVSC-s nyugdíjas bérletek ettől függetlenül maradhatnak.

hvg.hu: A kampányban a PM szorosabb szociális hálóval kampányolt. Zuglóban meg is valósult a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetése a hosszúra nyúlt karácsonyi szünetben, amit országos szinten leszavaztak. Ezeket a pluszköltségeket miből fedezi az önkormányzat?

K. G.: Elgondolkodtató, hogy a két ünnep közötti meleg étel biztosítása a rászorult családoknak mindösszesen egymillió forintba került. Tehát sokszor nem a pénzhiány okoz gondot, inkább a mentalitáson kell változtatni. Itt van az asztalomon az új szociális rendeletünk koncepciója. Belefoglaltuk a minimumjövedelem intézményét, ami egyébként az LMP 2010-es és más néven az Együtt-PM 2014-es választási programomban is szerepelt. Most megpróbáljuk megvalósítani Zuglóban.

©

hvg.hu: Hogyan?

K. G.: A javaslat szerint 26 ezer forintra kiegészítenénk a jövedelmét azoknak az embereknek, akiknek nincs ennyi bevételük. Ez egy nagyon progresszív szociáldemokrata javaslat.

hvg.hu: Nem tart attól, hogy ennek hatására lesznek, akik papíron bejelentkeznek zuglói lakcímre?

K. G.: Ennél nagyobb gond az, hogy nagyon sok olyan család él Zuglóban, akik ténylegesen itt élnek, miközben hivatalosan nincsenek bejelentkezve. És közöttük is nagyon sok a hátrányos helyzetű család. Persze az az ellátórendszer, amit felépítünk, a zuglóiaknak szól, és azt a felelősséget nem tudjuk magunkra venni, hogy megoldjuk akár az ország vagy a világ összes problémáját. De szeretnék megvalósítani több olyan progresszív dolgot is Zuglóban – és ezekben vállalom a vitát bárkivel, ha kell, a Fidesszel is –, ami mutatná, hogy a magyar baloldalnak országosan milyen irányba kellene mennie. A minimumjövedelem ilyen lépés lehet.

hvg.hu: Azt mondta decemberben az Indexnek „kevesebbet fogok szerepelni országos ügyekben”. Viszont továbbra is sokat szerepel az országos sajtóban.

K. G.: De főleg helyi ügyekkel.

hvg.hu: Az imént mondta, hogy Zuglóból kiindulva szeretné megújítani a baloldalt. Vannak hosszú távú politikai ambíciói a kerületen kívül?

K. G.: Abban az értelemben Zuglón kívüliek az ambícióim, hogy nagyon sok olyan javaslat, elképzelés van, amik mellett országos politikusként is kiálltam. Be akarom bizonyítani, hogy meg lehet csinálni és akár országosan is érdemes ezeket az ötleteket átültetni a gyakorlatba. Igenis lehet az átláthatóságot véresen komolyan venni: az első lépésünk volt Magyarország legszigorúbb átláthatósági rendeletének a megalkotása. Meg fogjuk mutatni azt is, hogy meg lehet csinálni úgy egy kerületi újságot, hogy valóban a közt és nem egy pártot szolgál. Kérdés, persze, hogy ebből mi fog kikerekedni az országos politikában, a botrányokon kívül fog-e bárkit érdekelni, hogy Zuglóban másféleképpen mennek a dolgok. Másféle ambícióm nincsen, egyelőre nem akarok semmilyen képzeletbeli létrán feljebb mászni.

Másféle ambícióm nincsen.
©

hvg.hu: Volt olyan prominens PM-es politikus, aki azt mondta, hogy akár még Orbán kihívója is lehet önből pár év múlva.

K. G.: Zavarba hoznak ezek a mondatok. Ennél szerényebb vagyok, először lássuk, mire jutok Zuglóban. Ettől függetlenül nagy érdeklődéssel követem azt a vitát, amit legutóbb Pápa Levente ötlete indított el, hogy a baloldal egy előválasztáson találja meg az esetleges miniszterelnök-jelöltjét. Nem az foglalkoztat, hogy ki lesz Orbán kihívója, hanem az, hogy ezt egy részvételi folyamatban találja meg a magyar baloldal. Ezzel végre szakítana azzal a felfogással, hogy a politika a szakértők dolga, akik zárt ajtók mögött találják ki, merre van az előre. Szerintem a tavalyi választási vereség fő oka az elfuserált miniszterelnök-jelölt casting volt. Hogyha egy ilyen folyamat elindul, és a PM ebben részt kíván venni, akkor az én nevem is szóba kerülhet, de nem azért, hogy mindenáron én legyek Orbán kihívója. Különben is, a polgármesteri megbízatásom öt évre szól.

hvg.hu: A Népszavának pár napja azt mondta, végül mégiscsak átköltözik Budáról Zuglóba. Kinézte már a lakást?

K. G.: Van egy, amivel kacérkodunk, de tényleg szeretnék ide költözni. A kampányban leginkább azzal támadtak, hogy nem ismerem Zuglót, ami nagy hülyeség, mert még a feleségemet is itt ismertem meg. És az a kapcsolat nagyon bejött. Remélem, Zuglóval is így járunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Fideszes alpolgármestert javasol magának Karácsony Gergely Zuglóban

Karácsony Gergely PM-es zuglói polgármester egykori fideszes ellenfelét kérte fel alpolgármesternek, amiről csütörtökön dönt a kerületi képviselő-testület. A háttérben az Index szerint az áll, hogy már hónapok óta feszült és ellenséges a viszony a XIV. kerületben Karácsony Gergely PM-es polgármester és a helyi MSZP között.

hvg.hu Itthon

Karácsony nyakába liheg a zuglói Fidesz

Vagy megoldódnak csütörtökig Zugló botrányos ügyei, és akár nagykoalíció is alakulhat a fővárosi kerületben, vagy összeomlik az ellenzéki vezetésű önkormányzat - írja a Magyar Nemzet Rozgonyi Zoltán (Fidesz–KDNP) helyi frakcióvezetőre hivatkozva.