szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Intézményvezető nélkül működött, a tanárokkal nem kötött írásos szerződést egy Csongrád megyei székhelyű, de nyolc megyében működő alapítványi iskola, ezért visszavonták a működési engedélyét. Az iskola nyolc megyében 266 diák számára működtetett esti gimnáziumot, bár 724-et jelentettek be. A diákok tovább tanulhatnak.

A Csongrád megyei kormányhivatal vizsgálata szerint nem az alapító okirat és a működési engedélyben foglaltak alapján működött a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány által működtetett gimnázium és szakképző iskola, és nem biztosította az intézmény jogszerű működésének feltételeit, ezért a Delfi Koronája Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskola nevelési-oktatási intézmény működési engedélyét szerdán visszavonták és törölték a hatósági nyilvántartásból.

A nyolc megyében, esti gimnáziumban tanuló 266 diák mindegyike tovább tanulhat, számukra kijelölték az új intézményeket, hiszen az érettségire február 15-ig be kell jelentkezni – közölte szerdán Juhász Tünde megyei kormánymegbízott.

A megye kormányhivatal decemberben indított vizsgálatot az Oktatási Hivatal megkeresésére, és kiderült, hogy az intézménynek nincs megbízott vezetője, és nincs olyan személy sem, aki jogosult lenne a hivatalos képviseletre. Az is kiderült, mondta Juhász Tünde, hogy a szervezetnek nincs állandó székhelye, sőt a feladatai ellátásához szükséges, jogszabályban meghatározott helyiségek feletti rendelkezési joga sincs. Az intézményben a 2014/2015-ös tanévben tanító pedagógusoknak nem volt sem munkaszerződésük, sem megbízási szerződésük, fizetést a munkájukért nem kaptak. Mivel ez a nemzeti köznevelési törvény értelmében súlyos jogszabálysértésnek minősül.

A kormányhivatal ezzel együtt Csongrád, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében kijelölte azokat a nevelési-oktatási intézményeket, ahol a megszűnt intézménnyel jogviszonyban álló tanulók folytathatják tanulmányaikat. A kijelölt állami fenntartású intézmények a tanulók felvételét nem tagadhatják meg.

Az intézmény erre a tanévre 724 tanulót jelentett be a központi rendszerbe, azonban a vizsgálat csupán 266 tanulót talált. Ebből 11-en Csongrád megyében, 50-en Baranya megyében, 76-an Békés megyében, 37-en Hajdú-Bihar megyében, 40-en Komárom-Esztergom megyében, 20-an Vas megyében, 32-en Veszprém megyében tanulhatnak tovább, csak más intézményekben, amiről tájékoztatást kapnak.

A megyei kormánymegbízott január 20-án azt közölte, hogy az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány megszüntette a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola fenntartását. Két nappal később bejelentette: az alapítvány kuratóriuma megszünteti a szegedi Rogers gimnázium és szakképző iskolát is. Juhász Tünde akkor kiemelte: együtt éreznek az érintettekkel és minden segítséget megadnak, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás.

A megszűnés indoka, hogy az érintett intézmények állami támogatását tavaly októberben felfüggesztették. A két intézményben Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint ezeregyszáz diák tanult, mintegy kétharmaduk felnőttképzésen vett részt, a tanköteles korúak száma pedig száz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió