szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eljárást indít az RTL 2-n futó Való Világ 7 egyik decemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

A műsor médiaszolgáltatója a Cable Channels SA román joghatóság alatt áll. Az eljárás oka, hogy a televízió a műsorszámot "a bemutatott intenzív szexualitás, erotikus kellékként láttatott szereplők és felületességre alapozó párkapcsolati minták" ellenére a 16 éven aluliaknak nem ajánlott helyett – a román törvények szerinti – csupán a 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott kategóriába sorolta.

Kifogásolják azt is, hogy a produkciót a megengedett este 9 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett a déli órákban tette közzé a csatorna.

A hatósági ellenőrzés során nyilvánvalóvá vált, a szolgáltató a december 17-ei adásában vélhetően súlyosan megsértette a korhatár-besorolás szabályait. Ilyen esetben a médiatanács felléphet külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben, az erre vonatkozó magyar szabályozás az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló európai uniós irányelv szó szerinti átvétele – emlékeztetnek az NMHH közleményében.

Ha bebizonyosodik a jogsértés, és az első eset mellett egy éven belül további két hasonlóra is fény derül, a harmadik alkalommal a médiatanács kezdeményezésére Magyarország konzultációt kezdeményez az érintett tagállammal az Európai Bizottság bevonásával.

Ha ezen nem születik megegyezés, és további jogsértést észlelnek, kötelezik a médiaszolgáltatót a jogsértésről szóló közlemény közzétételére a műsorban vagy a szolgáltatásának meghatározott időtartamú felfüggesztésére. Az esetleges döntés ellen a médiaszolgáltató felülvizsgálati kérelemmel élhet, az Európai Bizottságnak pedig jogában áll a határozat visszavonására kötelezni a médiatanácsot.

A médiatanács eddig egy alkalommal lépett fel külföldön letelepedett médiaszolgáltatóval szemben, amikor értesítette a brit médiahatóságot a joghatósága alá tartozó Viasat Éden hotel műsoránál tapasztalt túl enyhe korhatár-besorolásról, a brit hatóság jelentése szerint azonban a kifogásolt műsorszám nem veszélyeztette súlyosan a kiskorúakat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy sztárépítész szerint megállíthatjuk a klímaváltozást, és erre egy nagyszabású terve is van

Egy sztárépítész szerint megállíthatjuk a klímaváltozást, és erre egy nagyszabású terve is van

Felgyújtotta 61 millió forintos Mercedesét és Zaporozseccel távozott – videó

Felgyújtotta 61 millió forintos Mercedesét és Zaporozseccel távozott – videó

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott