szerző:
hvg.hu

A baloldal által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a veszprémi választást, amivel elbukott a Fidesz kétharmada. Kész Zoltán azt mondta, érzi a felelősséget, Navracsics Tibort és a Fideszt viszont nagyon meglepte az eredmény.

Információink szerint 11 veszprémi szavazókörből 10-et megnyert Kész Zoltán a baloldal által támogatott független jelölt, ugyanakkor a választókerülethez tartozó Hárskúton kétharmad közeli eredménnyel vezet a fideszes Némedi Lajos, a nagyon jobboldalinak sztámító herenden döntentlenközeli eredmény született. Ezek alapján Kész győzelmét lehet valószínűsíteni.

A fideszes Némedi Lajos és Navracsics Tibor már felhívta Kész Zoltánt és gratulált a győzelméhez.

Kész Zoltán és csapata - nagy az öröm
©

Fidesz: új stratégia kell

"Érzem a felelősséget" - mondta Kész Zoltán az eredmények ismeretében a sajtótájékoztatóján. "Mostantól Veszprém a józan ész városa" - jelentette ki Kész, aki szerint a veszprémiek azt üzenték a kormánynak, nem tűrik el a lopást, azt üzenik, elég volt!

Navracsics Tibort és a fideszes jelöltet láthatóan nagyon meglepte az eredmény, ahogy fogalmaztak, arra számítottak, hogy kevesebb különbséggel, de nyer a Fidesz. Navracsics szerint új stratégiát kell találnia a pártnak a tapolcai és az ajkai választásokra.

Az eredmény az LMP-t is meglepte, a jobbikos jelölt magát is győztesnek érzi az ellenzéki győzelemmel.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint alapvetően három indoka lehet a váratlanul egyértelmű Kész-győzelemnek. Az első, hogy a kormányzás szempontjából „tét nélküli” volt a választás, a kétharmados többség megőrzésének pedig nem volt mozgósító hatása. A második a Veszprémen kívüli települések alacsony részvétele. A harmadik pedig, hogy kibillent a centrális pártrendszer, a Jobbik jelöltje túl rosszul szerepelt ahhoz, hogy megossza a kormány ellen szavazókat. A bipoláris logikában, a baloldal tehertételétől mentesítő független jelzővel pedig meg tudta nyerni a protesztszavazókat Kész.

Mráz szerint ennek ellenére nagy tévedés lenne azt hinnie a baloldalnak, hogy megtalálta a 2018-as győzelem receptjét. A fenti hatások ugyanis szerinte egy kormány-választáson aligha érvényesülnének.

Török Gábor az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta "ez a választás nem az ellenzékről, hanem a Fideszről szólt. Szerinte a veszprémi választók hangulata korábban is leképezte az országos helyzetet. Szerinte azért meglepetés a mostani eredmény, mert a közvélemény-kutatások szerint, még ha csökkent is a Fideesz népszerűsége, még mindig a kormánypárt vezet országosan. Tehát ennek meg kellett volna mutatkoznia Veszprémben is, de nem így lett. Ennek szerinte három oka lehet: a választókat nem érdekelte a pártos logika, vagy eltérő volt a kormánypárti és ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága. A harmadik tényezőnek Török kisebb esélyt ad: azt mondta, elképzelhető az is, hogy Kész Zoltán képes volt megszólítani a bizonytalanokat, de szerinte nem ez volt a perdöntő. Krekó Péter azt mondta, Veszprém inkább jobboldali körzet, így Kész győzelme azt mutatja, hogy a közhangulat nagyon sokat változott az elmúlt hónapokban.

Íme az eredmények 98,9 százalékos feldolgozottságnál:

Kész Zoltán (baloldal): 42,66%

Némedi Lajos (Fidesz): 33,64%

Varga-Damm Andrea (Jobbik): 14,14%

Gerstmár Ferenc (LMP): 4,57%

Bősze Ferenc (független): 2,75%

A többi jelölt 1 százalék alatt teljesített.

Nagy volt a versengés

A választáson 12 jelölt indult, közülük 7 valamelyik párt színeiben, Kész Zoltán függetlenként, de az MSZP, Együtt, PM, DK, MLP támogatásával. Ezen felül négy független jelölt is elindult a választáson. Korábban bejelentkezett a politológus, Török Gábor és a Fidesz-közeli milliárdos, Simicska Lajos is, de ők végül még aláírásokat sem gyűjtöttek, Török két napon belül visszakozott.

Kész Zoltán kilép a szavazófülkéből
©

A pártok számára nagy volt a választás tétje. A Fidesznek jelenleg nincs kétharmada a parlamentben, de az volt a célja, hogy a mandátum megőrzésével visszaszerezze. Az ellenzéki pártok viszont bizonyítani akarták, hogy képesek lebontani a kétharmados többséget, és hangsúlyozni akarták, hogy a tavalyi újpesti eredmény nem egyszeri, a Fidesz-ellenesség már trenddé vált. Az egyetlen nyilvánosságra került mérés, az Ipsos januári szerint a kormánypárti Némedi Lajos és baloldal támogatta Kész Zoltán között mindössze hat százalékpontos különbség volt, ami a tavalyi választási eredményhez képest meglepetést okozott.

A veszprémi központú választókerületben azért kellett újabb választást kiírni, mert Navracsics Tibor az Európai Bizottság tagja lett és lemondott parlamenti mandátumáról. Tavaly áprilisban a volt miniszterelnök-helyettes nagy győzelmet aratott: a szavazatok 47 százalékát megszerezve őrizte meg parlamenti székét. Akkor az összefogó öt baloldali párt jelöltje 27 százalékot tudott szerezni, a harmadik helyen a Jobbik képviselőjelöltje végzett 16 százalékkal.

Pörgös nap

A pártok az utolsó nap is kampányoltak – az előző parlamenti ciklusban a választási rendszer átalakításakor ugyanis megszűntették a kampánycsend intézményét.

Az egyik szavazatszámláló bizottságban le is bukott a Fidesz egyik delegáltja, aki egy kockás füzetben vezette, hogy ki ment már el szavazni a párt támogatói közül és ki maradt otthon. Az illetőt a Jobbik kezdeményezésére ki is zárták a bizottság munkájából. De a baloldal támogatottja, Kész Zoltán azzal támadta a Facebookon az LMP-s Schiffer Andrást, hogy a fideszes vezetőkkel ebédelt, amit a zöldek társelnöke azonnal cáfolt. Korábban Készt többször felnyomták a választási bizottságnál, hogy szabálytalanul kampányol.

Bár a Fidesz igyekezett elérni a kampány során, hogy a veszprémi választók ne érezzék országos jelentőségűnek a választást, késő délutánra viszonylag magas lett a részvételi arány. Ugyan tavaly tavasszal 64,28% volt a végleges részvételi arány ebben a kerületben, ami megfelelt az országos átlagnak. A Fidesznek egyébként az volt az érdeke, hogy a saját táborán kívül a kormánnyal elégedetlen szavazók ne érezzék úgy, hogy el kell menniük és a kormánypárt ellen kell voksolniuk.

Most viszont inkább a többi időközi választást érdemes figyelembe venni: ebből a szempontból Veszprém jól teljesített. Fél hatra a választópolgárok 42 százaléka leadta a szavazatát. Összehasonlításképp: ősszel Újpesten fél 6-ig csupán a választásra jogosultak 28,93 százaléka adta le a szavazatát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Budapestet is elérte a trágyaszag

Budapestet is elérte a trágyaszag

Bosszúhadjáratról és liberális elitről beszélt Varga Judit brüsszeli meghallgatásán

Bosszúhadjáratról és liberális elitről beszélt Varga Judit brüsszeli meghallgatásán

15 hónap börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert segített kitervelni egy halálos ugratást

15 hónap börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert segített kitervelni egy halálos ugratást

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Legyőzte a mellrákot, majd átúszta a La Manche csatornát – négyszer

Legyőzte a mellrákot, majd átúszta a La Manche csatornát – négyszer

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban