szerző:
hvg.hu

A baloldal által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a veszprémi választást, amivel elbukott a Fidesz kétharmada. Kész Zoltán azt mondta, érzi a felelősséget, Navracsics Tibort és a Fideszt viszont nagyon meglepte az eredmény.

Információink szerint 11 veszprémi szavazókörből 10-et megnyert Kész Zoltán a baloldal által támogatott független jelölt, ugyanakkor a választókerülethez tartozó Hárskúton kétharmad közeli eredménnyel vezet a fideszes Némedi Lajos, a nagyon jobboldalinak sztámító herenden döntentlenközeli eredmény született. Ezek alapján Kész győzelmét lehet valószínűsíteni.

A fideszes Némedi Lajos és Navracsics Tibor már felhívta Kész Zoltánt és gratulált a győzelméhez.

Kész Zoltán és csapata - nagy az öröm
©

Fidesz: új stratégia kell

"Érzem a felelősséget" - mondta Kész Zoltán az eredmények ismeretében a sajtótájékoztatóján. "Mostantól Veszprém a józan ész városa" - jelentette ki Kész, aki szerint a veszprémiek azt üzenték a kormánynak, nem tűrik el a lopást, azt üzenik, elég volt!

Navracsics Tibort és a fideszes jelöltet láthatóan nagyon meglepte az eredmény, ahogy fogalmaztak, arra számítottak, hogy kevesebb különbséggel, de nyer a Fidesz. Navracsics szerint új stratégiát kell találnia a pártnak a tapolcai és az ajkai választásokra.

Az eredmény az LMP-t is meglepte, a jobbikos jelölt magát is győztesnek érzi az ellenzéki győzelemmel.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint alapvetően három indoka lehet a váratlanul egyértelmű Kész-győzelemnek. Az első, hogy a kormányzás szempontjából „tét nélküli” volt a választás, a kétharmados többség megőrzésének pedig nem volt mozgósító hatása. A második a Veszprémen kívüli települések alacsony részvétele. A harmadik pedig, hogy kibillent a centrális pártrendszer, a Jobbik jelöltje túl rosszul szerepelt ahhoz, hogy megossza a kormány ellen szavazókat. A bipoláris logikában, a baloldal tehertételétől mentesítő független jelzővel pedig meg tudta nyerni a protesztszavazókat Kész.

Mráz szerint ennek ellenére nagy tévedés lenne azt hinnie a baloldalnak, hogy megtalálta a 2018-as győzelem receptjét. A fenti hatások ugyanis szerinte egy kormány-választáson aligha érvényesülnének.

Török Gábor az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta "ez a választás nem az ellenzékről, hanem a Fideszről szólt. Szerinte a veszprémi választók hangulata korábban is leképezte az országos helyzetet. Szerinte azért meglepetés a mostani eredmény, mert a közvélemény-kutatások szerint, még ha csökkent is a Fideesz népszerűsége, még mindig a kormánypárt vezet országosan. Tehát ennek meg kellett volna mutatkoznia Veszprémben is, de nem így lett. Ennek szerinte három oka lehet: a választókat nem érdekelte a pártos logika, vagy eltérő volt a kormánypárti és ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága. A harmadik tényezőnek Török kisebb esélyt ad: azt mondta, elképzelhető az is, hogy Kész Zoltán képes volt megszólítani a bizonytalanokat, de szerinte nem ez volt a perdöntő. Krekó Péter azt mondta, Veszprém inkább jobboldali körzet, így Kész győzelme azt mutatja, hogy a közhangulat nagyon sokat változott az elmúlt hónapokban.

Íme az eredmények 98,9 százalékos feldolgozottságnál:

Kész Zoltán (baloldal): 42,66%

Némedi Lajos (Fidesz): 33,64%

Varga-Damm Andrea (Jobbik): 14,14%

Gerstmár Ferenc (LMP): 4,57%

Bősze Ferenc (független): 2,75%

A többi jelölt 1 százalék alatt teljesített.

Nagy volt a versengés

A választáson 12 jelölt indult, közülük 7 valamelyik párt színeiben, Kész Zoltán függetlenként, de az MSZP, Együtt, PM, DK, MLP támogatásával. Ezen felül négy független jelölt is elindult a választáson. Korábban bejelentkezett a politológus, Török Gábor és a Fidesz-közeli milliárdos, Simicska Lajos is, de ők végül még aláírásokat sem gyűjtöttek, Török két napon belül visszakozott.

Kész Zoltán kilép a szavazófülkéből
©

A pártok számára nagy volt a választás tétje. A Fidesznek jelenleg nincs kétharmada a parlamentben, de az volt a célja, hogy a mandátum megőrzésével visszaszerezze. Az ellenzéki pártok viszont bizonyítani akarták, hogy képesek lebontani a kétharmados többséget, és hangsúlyozni akarták, hogy a tavalyi újpesti eredmény nem egyszeri, a Fidesz-ellenesség már trenddé vált. Az egyetlen nyilvánosságra került mérés, az Ipsos januári szerint a kormánypárti Némedi Lajos és baloldal támogatta Kész Zoltán között mindössze hat százalékpontos különbség volt, ami a tavalyi választási eredményhez képest meglepetést okozott.

A veszprémi központú választókerületben azért kellett újabb választást kiírni, mert Navracsics Tibor az Európai Bizottság tagja lett és lemondott parlamenti mandátumáról. Tavaly áprilisban a volt miniszterelnök-helyettes nagy győzelmet aratott: a szavazatok 47 százalékát megszerezve őrizte meg parlamenti székét. Akkor az összefogó öt baloldali párt jelöltje 27 százalékot tudott szerezni, a harmadik helyen a Jobbik képviselőjelöltje végzett 16 százalékkal.

Pörgös nap

A pártok az utolsó nap is kampányoltak – az előző parlamenti ciklusban a választási rendszer átalakításakor ugyanis megszűntették a kampánycsend intézményét.

Az egyik szavazatszámláló bizottságban le is bukott a Fidesz egyik delegáltja, aki egy kockás füzetben vezette, hogy ki ment már el szavazni a párt támogatói közül és ki maradt otthon. Az illetőt a Jobbik kezdeményezésére ki is zárták a bizottság munkájából. De a baloldal támogatottja, Kész Zoltán azzal támadta a Facebookon az LMP-s Schiffer Andrást, hogy a fideszes vezetőkkel ebédelt, amit a zöldek társelnöke azonnal cáfolt. Korábban Készt többször felnyomták a választási bizottságnál, hogy szabálytalanul kampányol.

Bár a Fidesz igyekezett elérni a kampány során, hogy a veszprémi választók ne érezzék országos jelentőségűnek a választást, késő délutánra viszonylag magas lett a részvételi arány. Ugyan tavaly tavasszal 64,28% volt a végleges részvételi arány ebben a kerületben, ami megfelelt az országos átlagnak. A Fidesznek egyébként az volt az érdeke, hogy a saját táborán kívül a kormánnyal elégedetlen szavazók ne érezzék úgy, hogy el kell menniük és a kormánypárt ellen kell voksolniuk.

Most viszont inkább a többi időközi választást érdemes figyelembe venni: ebből a szempontból Veszprém jól teljesített. Fél hatra a választópolgárok 42 százaléka leadta a szavazatát. Összehasonlításképp: ősszel Újpesten fél 6-ig csupán a választásra jogosultak 28,93 százaléka adta le a szavazatát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!