szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma dől el, hogy lesz-e újra kétharmada a Fidesznek és a KDNP-nek az Országgyűlésben. Ha nem változott jelentősen a hangulat a legutóbbi, nyilvánosságra került felmérés óta, akkor vasárnap a vártnál szorosabb lesz az eredmény a veszprémi időközi választáson.

Veszprém több parlamenti ciklus óta a jobboldal, pontosabban a Fidesz fellegvára, a baloldal rendszerint rosszul teljesített. Viszont egy januárban készült helyi közvélemény-kutatás szerint az országos kormányellenesség, a Fidesszel szembeni proteszhangulat kihatott a dunántúli választókerületre is.

Az Ipsos 600 fős mintán végzett felmérése szerint a kormánypárti Némedi Lajos és baloldal támogatta Kész Zoltán között mindössze hat százalékpontos különbség volt.

A veszprémi központú választókerületben azért kellett újabb választást kiírni, mert Navracsics Tibor az Európai Bizottság tagja lett és lemondott parlamenti mandátumáról. Tavaly áprilisban a volt miniszterelnök-helyettes nagy győzelmet aratott: a szavazatok 47 százalékát megszerezve őrizte meg parlamenti székét. Akkor az összefogó öt baloldali párt jelöltje 27 százalékot tudott szerezni, a harmadik helyen a Jobbik képviselőjelöltje végzett 16 százalékkal.

Izgalmas előjáték

Bár a Fidesz igyekszik kisebbíteni a voksolás tétjét – Rogán Antal frakcióvezető az InfoRádiónak a héten azt mondta, már nincs is szükségük a kétharmadra –, első perctől izgalmas volt a kampány.

Durva kampány Veszprémben I. (Összefirkálták a Fidesz plakátját)
©

A jelöltállításkor pár napig úgy tűnt, akár létre is jöhet a nézeteiket tekintve egymástól annyira messze álló baloldal és a Jobbik közötti „koalíció” a Fidesz legyőzése érdekében, amihez akár az LMP is csatlakozhatott volna. November végén Török Gábor bejelentette, hogy indul a választáson, a nemzeti radikális párt vezetője, Vona Gábor pedig azonnal jelezte, hogy támogatja az ismert politológust. Egy nappal később viszont kiszivárgott, hogy a Fidesz gazdasági hátországának Orbán Viktorral szembekerült vezetője, Simicska Lajos is fontolgatja az indulást, mire Török visszalépett.

A Lehet Más a Politika is arra készült kezdetben, hogy a megfelelő jelölt megtalálása esetén beáll a baloldal jelöltje mögé. A tavalyi választási összefogás pártjai viszont Kész Zoltán
független jelöltet támogatták
 - aki tavaly ősszel a kormányellenes tüntetések egyik szervezője volt -, akinek szabadpiaci nézeteit az LMP nem tudta elfogadni, így végül ők is és a Jobbik is önálló jelöltet indított. A jelöltek nyilvántartásba vételekor derült ki, hogy Simicska mégsem gyűjtött aláírásokat. A hvg.hu-nak korábban a milliárdos vállalkozó környezetéből azt mondták, Simicska azzal számolt, nem lenne képes győzni, viszont szavazatokat vehetett volna el a Fidesztől, amivel a kormánypárt sikerét kockáztatta volna. Mivel a vállalkozó nem akarta, hogy Orbán ezt ellene használhassa fel és „árulónak” állítsa be a pártban, ezért mondott le az indulásról.

Ilyen sms-sel mozgosít a Fidesz.
©

Aláírásokat gyűjtött viszont egy, a parlament előtt Fedél nélkült árusító hajléktalan, Sütő Kálmán is. Ő rendszerint azzal árusítja a lapot, hogy „ezt még nem Simicska adja ki”, de meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy az aláírásgyűjtő ívét a Fidesz jelöltje is aláírta. Végül Sütő nem kérte a nyilvántartásba vételét.

Nem válogatnak az eszközökben

A cikk elején szereplő mondat nem véletlen: a Fidesznek jelenleg nincs meg a kétharmada a parlamentben. Ennek az az oka, hogy Navracsics helye betöltetlen, illetve január 8-án elhunyt a másik Veszprém megyei választókerület képviselője, Lasztovicza Jenő. Tapolcán április 12-én tartják a választásokat. (A kormánypárt nem is bízott semmit a véletlenre: bár Paczolay Péter elnök csak két nap múlva távozik az Alkotmánybíróság éléről, már december 1-én megválasztották az utódját, amikor még megvolt a kétharmadjuk.)

Durva kampány Veszprémben II. (Összefirkálták Kész plakátját is)
©

A kampányban keményen támadták egymást a jelöltek. választás előtt egy nappal, a Fidesz sms-hadjáratot indított az ellenzéki jelölt ellen. „Ma ellepték a várasunkat a szocialista aktivisták, akik visszakövetelik a Gyurcsány-korszakot. Ne hagyjuk, holnap szavazzunk Némedire! Add tovább!” – szövegű üznetet küldte ki a párt. Készt többször is felnyomták a választási bizottságnál a kampányban elhangzott beszédei miatt, a jelöltet el is marasztalták. Az LMP Fabebook-csoportja megosztott egy „Schiffer: Egy ellenzéki szavazó nem szavazhat Kész Zoltánra!” című cikket. Egy olvasónk azt írta a hvg.hu-nak, hogy ezt a bejegyzést azzal kommentálta, hogy Schiffer András az akadálya az összefogásnak, de az olvasónk szerint a bejegyzése percekkel később eltűnt, kitiltották az oldalról. Kész - aki leginkább az egykori SZDSZ által vallott nézeteket vallja - kampányában a Fidesz-ellenességre játszott rá, nem igazán beszélt nézeteiről vagy arról, hogy mely pártok állnak mögötte (Kész korábban a Fidelitas helyi elnöke volt).

A kerület évtizedek óta a jobboldal erős bástyája. Bár az MSZP-ben gyakran hivatkoznak arra, hogy 2002-ben és 2006-ban győzni tudott az akkori jelöltjük, Pál Béla – nyolc éve még Navracsicsot is megverte –, elfelejtik hozzátenni, hogy a választási rendszer átalakítása során a kormánypártok lényegében összevontak két kerületet. A másik veszprémi kerületben pedig 1998 óta verhetetlen a Fidesz. Tavaly tavasszal az ötpárti baloldali összefogás a város 54 szavazóköréből mindössze 7-ben tudott győzni, és csak 3-ban volt képes megszorongatni Navracsicsot, a többiben tetemes volt a különbség.

A veszprémi időközi választásra nyilvántartásba vett jelöltek:

Jelölt neve Jelőlő szervezet
Kásler Árpád A HAZA NEM ELADÓ
Gertsmár Ferenc LMP
Némedi Lajos István Fidesz-KDNP
Kész Zoltán független, a baloldali pártok támogatottja
Bősze Ferenc Imre független
Varga Péter Miklósné AQP
Szentpáli Kolos Munkáspárt
Varga-Damm Andrea Jobbik
Szepessy Zsolt Összefogás Párt
Horváth Lajos független
Karancsi Tibor József független
Papp András Pál független

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia