szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A moszkvai nagykövetség volt mezőgazdasági attaséja, a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős egykori miniszteri biztos most előzetesben ül, az Index azonban megszerezte a lehallgatási jegyzőkönyveket, amikből kiderül, hogyan "tüntetik el" Kiss Szilárd egyik érdekeltségének azt a 700 millió forintos adósságát, amivel a cég az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnek tartozott.

Mint arról az Index január végén beszámolt: letartóztatták a kormány egyik moszkvai lobbistáját, Kiss Szilárdot, aki a moszkvai nagykövetség mezőgazdasági attaséja volt, de a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztosként is tevékenykedett. A felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet körüli mutyi miatt került előzetesbe. A rendőrség 2013 nyarán lehallgatta Kiss üzletfeleinek ezzel kapcsolatos telefonbeszélgetéseit és bár már a lehallgatáskor nyilvánvaló volt, mit művelnek, Kiss Szilárdot és társait csak másfél évvel később vonta felelősségre a rendőrség ebben az ügyben – írta most a lehallgatási dokumentumokhoz hozzájutó Index.

A lap által közölt beszélgetések résztvevői Kiss Szilárd és Sziky Gyula vállalkozó, aki a beszélgetéskor Gellért Imrével, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőjével ült egy helyiségben. Az ügy lényege a lap szerint az volt, hogy Kiss egyik érdekeltsége, a Winexport Kft. 700 millióval tartozott az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnek, ezt a tartozást pedig a Sziky érdekeltségébe tartozó cég, az Ingatlan Pro Kft. százmillió forintért megvásárolta a takarékszövetkezettől. A százmilliót Kiss utalta el Moszkvából az Ingatlan Pro Kft.-nek "kölcsönként", a kft. pedig ebből a pénzből megvette az adósságot, amit természetesen nem hajtott be Kiss Szilárdon. A takarékszövetkezet vezetője, Gellért Imre sem járt rosszul, neki 40 millió forintot adott zsebbe Kiss – írja az Index.

Kiss Szilárd moszkvai mezőgazdasági attasé, Ilja Sesztakov, Szijjártó Péter a Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett magyar-orosz mezőgazdasági üzleti fórum megnyitóján 2013. szeptember 17-én
©

Sziky, Kiss és Gellért az "adósságrendezés" minden apró részletét telefonon egyeztette le, az Index által közölt lehallgatási dokumentumok pedig betekintést nyújtanak egy százmilliós lenyúlás gyakorlati problémáiba.

Kiss egyébként két nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett, a titkosszolgálatok mindkétszer kockázatokat tártak fel vele kapcsolatban, mégis pozícióban maradhatott. Majd hazahívatta saját magát, ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter múlt hétfőn közölte: "Kiss Szilárd Miklós visszahívására 2013. szeptember 23-i hatállyal saját kérésére került sor". Az attasé, aki a szűk egy hónappal korábbi lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága szerint óriási tervekkel rendelkezett Moszkvában és esze ágában nem volt hazajönni, egyszer csak meggondolta magát.

Az Index forrásai szerint az attasé hirtelen hazahívása mögött valójában az állt, hogy a Külügyminisztérium számára ekkor derült ki: az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági átvilágítása kockázatokat tárt fel Kiss Szilárddal kapcsolatban. Kiss addig hiába gyűjtögette a rosszpontokat a külügynél, a köztisztviselők tartós külszolgálatáról szóló kormányrendelet szerint a szakdiplomaták kiküldésére és visszahívására a szaktárca tehetett javaslatot. Kiss Szilárd hátországa pedig az FM-ben végig stabil maradt, sőt a keleti nyitáson való munkálkodásának köszönhetően más befolyásos kormányzati szereplők, illetve velük kapcsolatban álló üzleti körök jóindulatát is elnyerte – olvasható a lapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását