szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyáli közvilágítás korszerűsítését is Orbán Ráhel férjének cége végezheti annak ellenére, hogy nem az övék volt a legolcsóbb ajánlat. A másik cég apróságokon csúszott el.

A fideszes vezetésű Gyálon is Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, az Elios Zrt. nyerte meg a 246 millió forintos uniós pályázatot a közvilágítás korszerűsítésére – írja az Origo.

A régi fényforráok LED-re cserélésére hatan érdeklődtek és végül ketten jelentkeztek, az Elios és a Mezei-Vill Kft., de mégsem a Tiborczéknál mintegy 30 millió forinttal olcsóbb ajánlatot adó másik vállalkozás nyert.

A lap azt írja, a birtokába került jegyzőkönyvek szerint azért, mert a kedvezőbb ajánlatot tevő cég pályázati anyagából hiányzott néhány adat: nem adták meg kamarai névjegyzéki számukat, és nem csatolták a biztosítékról szóló banki nyilatkozatot, és a hiánypótlási felhívásra sem reagáltak.

Az elmúlt egy hónapban három olyan találat is akad a Közbeszerzési Értesítőben, amely az Elios győzelméről ad hírt uniós pénzből megvalósuló világítás-korszerűsítési programokban. Zalaegerszegen 5865 LED-es világítótestet szerelhet fel Tiborcz István cége nettó 850,6 millióért, Keszthelyen 2629-et 318,4 millióért, de a legnagyobb fogás Pécs, ahol 7023 lámpatestet rendeltek nettó 894 millióért az Eliostól, ahol ráadásul az OTP-tól felvett kölcsönből fedeznék a beruházást. Szentesen is pályáztak, de elvitte előlük más a 325 milliós beruházást.

Az Elios egyébként a honlapján is feltünteti a pécsi beruházást, és beszámol a budapesti Tüskecsarnok szintén általa végzett világítási munkáiról. A közvilágítási referenciák közt pedig a fenti városokon kívül felsorolja Hódmezővásárhelyt, Siófokot, Kecskemétet, Balatonfüredet, Hévízt és Tapolcát is.

A megnyert közbeszerzésekkel kapcsolatban korábban az Átlátszó arról írt, hogy a Tiborcz István tulajdonában lévő Elios több olyan közbeszerzésen is nyert, amelyet üzlettársának, Hamar Endrének a cége, a Sistrade Kft. készített elő. Ezzel kapcsolatban több feljelentés is született, az Index pedig azt írta, a rendőrség négy ilyen közbeszerzés ügyében is nyomozást indított. Semjén Zsolt ezt az ügyet Orbán nevében egy írásbeli kérdésre válaszolva úgy kommentálta, valójában nem is vesznek részt külső, piaci szereplők a pályázatok kiírásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén