szerző:
hvg.hu

A Tiborcz István 50 százalékos tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. négy közbeszerzése ügyében indított eljárást a rendőrség "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett gyanújával. Az Elios a négy tenderen úgy nyert, hogy Orbán vejének üzlettársa is közreműködött a pályázat kiírásában. Tiborczék cégének egyébként jól megy, tavaly 2,9 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el, idén pedig már februárban 2,1 millárdra rúgott ez az összeg.

Nyomoz a rendőrség a Tiborcz István 50 százalékos tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. által elnyert négy közbeszerzés ügyében - értesült az Index.

Az LMP tavaly év végén tett feljelentést a cég közbeszerzései ügyében, mert úgy vélték, lejtett a pálya az Eliosnak. Négy tender esetében ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök vejének üzlettársa is közreműködött a kiírásban. Az illetőnek ráadásul érdekeltsége volt az Elios Zrt.-ben is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette az Index értesülését. Négy, összesen 1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytatnak eljárást "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával. Az LMP tavaly egyébként hivatali visszaélés, gazdasági csalás és hűtlen kezelés gyanújával fordult a hatóságokhoz.

©

Az Elios Innovatív Zrt. az ország több településén nyert el közvilágítás-korszerűsítési tendereket.

2014-ben 2,9 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a cég, 2015-ben már februárban 2,1 milliárd forint volt ez az összeg. Zalaegerszeg 1,08 milliárd forintos szerződést kötött az Elios Zrt.-vel, Pécs pedig hitelt vett fel a világítás LED-es cseréjére, így két ütemben 1,04 milliárd forintos megrendelést tud adni Tiborcz István cégének.

A cég jogelődje Tiborczék családi cége volt, de 2010-ben beszállt a Közgép is, majd ez után néhány év alatt százszorosára nőtt a bevétel. 2013. júnoisban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó E-os Energiakereskedő Kft. kivonult, átadva a teljes irányítást és a részvényeit. Ekkor nevezték el a céget Eliosnak.

A Sistrade által előkészített pályázatokon is nyertek

Több önkormányzat, amelynél Tiborczék ajánlata győztesként futott be, a Sistrade Kft.-t bízta meg a pályázatok előkészítésével és kiírásával. A Sistrade tulajdonos-ügyvezetője, Hamar Endre ugyanakkor egy másik cégen keresztül érdekelt volt az Elios Zrt. sikerében, mert Tiborcz üzlettársaként 2013.januártól 2014.áprilisig tagja volt a Green Investments Kft.-nek, amely egy ideig az Elios részvényeinek ötödét birtokolta. A kérdéses időszakban - legalábbis az LMP feljelentése szerint - Hévizen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Kalocsán összesen 1,2 milliárd forintos megbízásokat nyert el az Elios úgy, hogy a Sistrade készítette elő a pályázatokat. További négy városban fordult elő még, hogy Tiborczék a Sistrade által előkészített pályázaton futottak be győztesként, ekkora azonban már nem volt formális kapcsolat a két cég között.

A szekszárdi közbeszerzés ügyében a volt fideszes, jelenleg LMP-s Hadházy Ákos tanúskodott a rendőrségen. Szerinte a városvezetés 2012 nyarán nehezen megmagyarázható gyorsasággal ismerte fel, hogy le kell cserélni a város utcalámpáit, bár a 100 millió forintos önrésszel készülő beruházás csak 20-30 év alatt hozza be az árát. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket