szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Török Gábor és Mráz Ágoston Sámuel egyetértett abban, hogy a Fideszben elbizonytalanodtak, Mráz szerint a jobboldalnak új célokat kell találnia, Török pedig úgy fogalmazott a Heti Válaszban, hogy a "keményen dolgozó emberek" szlogen ismételgetése nem sztori, a választói félelmekre alapozott ötletelés pedig nem stratégia.

"Most nem látszik valószínűnek, de a Fidesz 2018-ig még vissza is erősödhet" – mondta Török Gábor a Heti Válasznak adott, Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Intézet vezetőjével adott interjújában, melyből szerdán már többször idéztünk. (A politikai elemző ebben az interjúban beszélt arról, hogy ha mindenképpen választania kellene, támogatná a halálbüntetést.)

Török szerint a Jobbik első egyéni mandátumának szimbolikus jelentősége van, a párt "áttörte a feje fölött lévő üvegplafont", attól azonban még messze vannak, hogy váltópárt legyenek.

Mráz Ágoston Sámuel ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ha létezik is a Jobbik-ellenes csodafegyver, azt akkor sem most kell bevetni, mivel választás csak három év múlva lesz, így legalább egy év van "kivárni", hogy mit csinálnak a radikálisok. Szerinte nem biztos, hogy egy év múlva ugyanilyen egységes lesz a párt, és ugyanígy Vona Gábor vezeti majd.

Török Gábor ehhez annyit fűzött hozzá, hogy hiba lenne Orbán Viktoréktól, ha "ütni-vágni" kezdenének egy "feltörekvő, népszerűségében erősödő" alakulatot.

©

A két elemző egyetértett abban, hogy a Fideszben elbizonytalanodtak, Mráz szerint a jobboldalnak új célokat kell találnia, Török pedig úgy fogalmazott, hogy a "keményen dolgozó emberek" szlogen ismételgetése nem sztori, a választói félelmekre alapozott ötletelés pedig nem stratégia.

A Nézőpont Intézet vezetője úgy látja, hogy a Fidesz most körbetáncolja a parkettet: a bevándorlási tematikával a rendpárti, az adócsökkentéssel a középosztálybeli, a sertéshús áfájának csökkentésével vagy a "keményen dolgozó emberek" emlegetésével a bérből és a fizetésből élő szavazókhoz szól, vagyis minden réteget igyekszik megszólítani, de az össszhatás "kicsit kakofonikus".

Török szerint még egy eleme van a Fidesz népszerűségvesztésének, ez pedig Orbán Viktor varázstalanodása, a korábban csodafegyvernek tartott Fidesz-kommunikáció pedig egyre átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá vált, ezért a kormányfő lépései vagy megszólalásai már korántsem váltanak ki annyira heves reakciókat. Mráz pedig úgy látja: Orbánnak az adhat új erőt, ha előlép egy veszélyes ellenfél, ugyanis amit most látunk, az "nem a gigászok harca".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő