szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt a parlament megszavazta, hogy a jövőben költségtérítést kérhetnek a közérdekű adatok nyilvánosságáért az állami szervek, kormánypárti képviselőket kérdeztünk a törvényről. Arra voltunk egyebek mellett kíváncsiak, akkor is jó ötletnek tartják-e majd, hogy az állampolgárok csak pénzért tudhatják meg, mire költi a kormány a befizetett adóikat, amikor már ellenzékben lesznek. Pócs János válasza erre az volt, hogy nem lesznek ellenzékben.

Előzetes költségtérítést állapíthat meg a közfeladatot ellátó szerv a közérdekűadat-igénylés teljesítéséért egy hétfői törvénymódosítás alapján. A képviselők 123 igen szavazattal, 66 nem ellenében fogadták el az igazságügyi miniszter által benyújtott előterjesztést, ami az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt, továbbá egyes más törvényeket ír át.

Az adatigénylőnek 30 napja van nyilatkozni arról, hogy az igénylést fenntartja-e. Ha fenntartja, akkor a költségtérítést az adatkezelő által megállapított, legalább 15 napos határidőben köteles az adatkezelő részére megfizetni – szól az új szabály.

A szavazás előtt arról kérdeztük a képviselőket, egyetértenek-e a törvénnyel. Mint mindig, most is tanulságos válaszokat kaptunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!