szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebookon szerveződő "vadászcsoportokkal" kapcsolatban aggódóknak a TASZ azt javasolja, hogy ők is tegyenek felejelentést a rendőrségen.

Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt tesz feljelentést a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, mert a Facebookon menekültek elleni “vadászat” szerveződik. (A "migránsvadászok" szerveződéséről itt is írtunk részletesebben!)

A TASZ egy olyan facebookozó miatt tett feljelentést, aki felhívásában azt írta ki a közösségi oldalra: "Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!". A felhívásra legalább tíz személy reagált, a kommentek alapján a szervezet szerint egyértelművé válik, hogy azt tervezik, hogy augusztus 19-én 8:40 és 9:00 között találkoznak a budapesti Szabadság téren azzal a céllal, hogy onnan „pályaudvar-látogatás”, „parknézegetés”, illetve „parktisztítás” címszó alatt menekültekkel szemben bűncselekményeket kövessenek el.

A kommentek elég egyértelműek: "Navégre megyünk és kinyírunk párat! Viszem az arzenált meg pár géppuskást..." – írja egyikük, mire a felhívást kitévő felhasználó azt írja, hogy "senki ne hozzon fegyvert, azért ülni szerintem senki nem akar. Majd rögtönzünk :)", valamint: "Nyugi ez csak egyelőre annyi lesz, hogy tudják azt hogy innen minél hamarabb menjenek el és vissza ne jöjjenek! Ha ez nem elég jön másodjára a fegyveres bevetés!".

©

A TASZ felhívja a figyelmet, hogy a menekültekkel, migránsokkal szemben, a velük szembeni intoleranciából fakadó bűncselekmények úgynevezett gyűlölet-bűncselekmények, amelyek jellemzően – elkövetési magatartástól függően – a büntető törvénykönyv 216.§ -ában szabályozott közösség tagja elleni erőszak bűntettének különböző alakzatait valósítják meg. A közösség tagja elleni erőszak nemcsak bántalmazással, hanem garázda magatartással, fenyegetéssel is megvalósítható, és annak előkészülete is büntetendő.

A büntető törvénykönyv szerint, ha a  törvény külön elrendeli, előkészület miatt az büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik.

A Facebookon szerveződő "vadászcsoportokkal" kapcsolatban aggódóknak a TASZ azt javasolja, hogy ők tegyen felejelentést a rendőrségen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába