szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

A hétvégén a "krisztusi magyarságért és az életvédő Európáért" kiálló Alfa Szövetség fehér kereszteket vert le a határ mentén Ásotthalomnál, hogy elriasszák a zöld határon érkező menekülteket. A viszonylag ártalmatlan akciónak durvább leágazásai is vannak: önkéntes határvadászok várnak újabb csatlakozókat a migránsok feltartóztatására, miközben az ásotthalmi polgármester egy gumilövedékes fegyvereket forgalmazó cég videóját reklámozza a helyzet kezelése érdekében.

„Most, hogy végre elkezdődött itt Ásotthalomnál (is) a fizikai határzár építése, íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót. Kiváló objektumvédelmi eszköz, természetesen nem nők és gyermekek ellen, de csoportokban érkező katonakorú férfiak esetében kiválóan alkalmazható.” Ezekkel a mondatokkal zárta keddi napját Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, aki egy gumilövedékes fegyvereket forgalmazó cég videóját osztotta meg és kommentálta a Facebook-oldalán. (Ez persze nem a polgármesterként vezetett oldala, hanem egy másik.)

Ami a „reklámnál” is dermesztőbb, az a hozzászólók között elindult polémia, amely nem a használat körül folyik, hanem azon vitatkoznak, hogy gyerekekre, asszonyokra kilőhető-e gumilövedék. A többség őket kímélné, de van olyan is, aki válogatás nélkül lőne:

"ha nők és gyerekek is rongálják a kerítést, természetesen simán lelkiismeret-furdalás nélkül odapörkölnék vele" – írta az állítása szerint hivatásos katonaként dolgozó kommentelő.

Még jó, hogy nem túl liberális a szabályozás

A 2012-es fegyvertartási törvény nem tágítja azok körét, akik fegyvertartási engedélyhez juthatnak, és nem is teszi olcsóbbá, bár nemileg egyszerűsödött a fegyverhez jutás procedúrája. Ugyanakkor a 2013-as Btk.-módosítás nyomán az önvédelem jóval tágabb körben tekinthető ma jogszerűnek, mint korábban. Ha figyelembe vesszük ezeket a hozzászólásokat, akkor örülhetünk, hogy a szabályozást a változtatást követően sem nevezhetjük liberálisnak.

Érzelemittasan: Toroczkai László
©

Ami a közbiztonsági célú szervezetek létrehozását illeti, azt az állam erőszakszervezetein kívül csak az önkormányzatoknak teszi lehetővé a törvény 2011 óta. Ám azt is a rendőrséggel való írásbeli megállapodáshoz és a rendvédelmi szervezet felügyeletéhez köti. Ásotthalmon a polgárőrséget leszámítva háromfős mezőőrség is dolgozik, az ő működésük fölött viszont a polgármester és a jegyző diszponál, ők adják ki számukra a napi feladatokat, ami az utóbbi hónapokban, a híradások tanúsága szerint, a határsértők hajkurászása. Azt azonban le kell szögezni, hogy az Ásotthalmon létrehozott fegyveres mezőőrség is legfeljebb csak a vadak ritkítása céljából használhatja a fegyvereit. Tehát nem túl biztonságos, ha esetleg azzal kajtatnak menekültek után.

Mikortól számít uszításnak?

A hétvégén az Alfa Szövetség a nándorfehérvári diadalra emlékezve 24 órás virrasztást tartott, amely idő alatt önkéntes határvadászok cirkáltak a határban. Az önkéntes vadászok fehér kereszteket szúrtak le a határ mentén, hogy a menekülteket visszariasszák. Mindez főként meghökkentő. Az viszont már felveti az uszítás gyanúját, amit Toroczkai követett el ezzel egy időben a Facebook-oldalán.

©

A határ szerbiai oldalán, Toroczkai ásotthalmi otthonától pár száz méterre, egy migránsok közötti konfliktus gyilkossággal végződött. A polgármester mindezt úgy adta tovább a közösségi oldalon, hogy a lakosokat azzal riogatta, az vezetett késeléshez, hogy az egyik migráns csoport tagjai a másik csoport asszonyait akarták megerőszakolni – és hogy hamarosan majd a magyar asszonyokon lesz a sor. Ezt spékelte meg azzal Toroczkai, hogy posztolta a hazai fegyvereket forgalmazó cég bemutató videóját, a nemzet és Európa védelmére hivatkozva.

Határvadászok

Július 22. óta szerveződik egy önkéntes csapat, szintén a Facebookon, amelynek önként vállalt feladata, hogy a határszakaszban szolgálatot teljesítsen. Egyes hozzászólók értelmezésében: a migránsokkal „megismertessék a magyarok istenét”.

©

Egyelőre 54-en jelentkeztek, a két szervező vasárnapra (dátum megjelölése nélkül) várják a jelentkezőket Kiskundorozsmára, amely Szeged közigazgatási területéhez tartozó lakott övezet. A gyülekezőt reggel 8 órára, a dorozsmai templomhoz hirdették meg, ahol helyszínparancsnoknak Szegedi Attilát nevezték meg.

Szegedivel Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke tartott közös sajtótájékoztatót, ahol a férfi mint az Új Magyar Gárda Csongrád megyei kapitánya szerepelt, amelyről köztudott, hogy a Jobbik támogatásával jött létre. Tóth Péter, a napokban megalakult Hunyadi Önkéntes Határvadász Egységről – állítása szerint – eddig nem tudott, Szegedi Attila pedig hetekkel ezelőtt arról tájékoztatta őt, hogy lemondott megyei kapitányi posztjáról. (Vagyis egy olyan szervezet posztjáról, amely a törvények szerint nem is létezik)

Hatékony gázspray és a többi

Mindenestre a bizonytalan időpontra szervezett akciónak Szegedi Attila lesz – a bejegyzés szerint – a bázisfelelőse. Az oldalon szervezkedő egyik férfit felhívtuk a megadott telefonszámon, ő csupán annyit mondott, hogy keressük a jövő hét elején, akkor majd többet tud mondani az akcióról.

Az oldal bejegyzéseiből annyi kiderül, hogy terepszínű ruhában javasolják a részvételt, és ahogy írják: „Hatékony gázspray, nyolc cm pengehosszúságú kés (övön), gyalogsági ásó (övön), sátorlap, hálózsák, polifom” (sic). Ami az új Magyar Gárda szegedi aktivistáit illeti (melynek megyei kapitányi pozíciójáról Szegedi lemondott), a sajtóban akkor kerültek elő, amikor egy társasház őrizetét kívánták baráti alapon megszervezni. Erről Jovánovics Eszter, a TASZ munkatársa akkor azt nyilatkozta, hogy nyilvánvaló, „nem portaszolgálatot kíván működtetni az Új Magyar Gárda: amennyiben rendfenntartásra irányulna a tevékenységük, amire nem rendelkeznek jogszabályi felhatalmazással, bűncselekményt követnek el. Még akkor is, ha annak csak a látszatát keltik.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melyik most a legjobb vírusirtó Windowsra?

Melyik most a legjobb vírusirtó Windowsra?

Greta Thunberg mindenkit leparancsolna a repülőről, de van ezzel egy kis probléma

Greta Thunberg mindenkit leparancsolna a repülőről, de van ezzel egy kis probléma

Átalakítják a Margit körutat is

Átalakítják a Margit körutat is