szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Debrecenbe indult az vonat, amelyről ötven külföldit szállítottak le kedd éjjel – írja a Dehir. A menekültek hasmenésre panaszkodtak, ezért egy különbusszal kórházba vitték őket. Egy terhes nőt és egy gyermeket tartottak bent, de az utolsó hírek szerint ők sincsenek súlyos állapotban. Az érintett vagonokat fertőtlenítették.

A hasmenésre panaszkodó migránsokat a Nyugati pályaudvaron szállították le nem sokkal 22 óra után arról a vonatról, amely menetrend szerint 22 óra 28-kor indult volna Debrecenbe. A történtek miatt hat perccel később futott ki az éjszakai vonat.

A MÁV közleménye szerint gondoskodtak a járművek fertőtlenítéséről, két kocsit még a Nyugatiban kitisztítottak. A vonat végén lévő három kocsit üresen és lezárva Debrecenbe vitték, ott fertőtlenítették azokat, mert Budapesten már nem akarták tovább húzni az indulást – olvasható a cikkben.

©

A budapesti Egyesített Szent László és Szent István Kórházba vitt ötven külföldi közül kettőt tartottak bent, állapotuk nem volt súlyos a szerdai tájékoztatás szerint. A további 48 ember tünet- és panaszmentes volt, ők végül nem igényeltek kórházi kezelést.

A vizsgálat után őket a rendőrség visszavitte a pályaudvarhoz, valószínűleg felszálltak egy másik vonatra, és azóta már Debrecenben vannak. A Nyugati pályaudvaron az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fertőtlenítette az érintett területeket.

©

A déli határszakasz felől Magyarországra érkező migránsok jelentős része vasúton utazik tovább a kijelölt menekülttáborba. Most három vasútállomáson jelentkeznek a bevándorlók: Kiskunhalasról naponta átlagosan 200-250, a Szegedről 700-800 és Pécsről 50-70 migráns szállításáról gondoskodik a MÁV. Egy részük a debreceni menekülttáborban talál ideiglenes menedéket.

A MÁV-tól közölték azt is, hogy figyelmet fordítanak az előírásokban egyébként is szereplő fertőtlenítési feladatokra azokban a kocsikban, amelyekben menekültek utaznak. A vécéfülke, az előterek, a kapaszkodók és az ajtókilincsek alapos tisztítását is elvégezik. Fertőtlenítik a járművek belső felületét, fertőtlenítőszeres oldattal permetezik be az oldalfalakat, a kisasztalokat, a műbőr felületeket, a kapaszkodókat és kapaszkodásra alkalmas felületeket, a vécéfülke teljes felületét, az utastér padlóját, a külső kapaszkodókat, a kilincseket és a nyomógombokat – sorolták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta