szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folyamatosan szabja újra a hónapok óta tartó menekültellenes kampányát a Fidesz: azt követően, hogy a bevándorlók elleni általános uszítás után az embercsempészek kerültek a célkeresztbe, a kormány ezúttal a büntető törvénykönyv szigorításával csavar még egyet a témán.

A köztévé és rádió napok óta az embercsempészetre fókuszál. A korábbiakkal ellentétben már a migránsok sem arctalan, bűnöző tömegként jelennek meg, akik járványokat terjesztenek vagy elveszik a magyarok megélhetését. A riportokban immár megkérdeznek menedékkérőket is: igaz, leginkább arról, hogy milyen nehézségek közepette jutottak el Magyarországra, és mennyit kellett fizetniük a csempészbandáknak.

Míg a Békemenet szervezői nekimentek Sólyom László volt államfőnek, amiért ételt osztott a migránsoknak, Lázár János a múlt heti kormányinfón megköszönte a menekülteknek segítő civilek munkáját.

Finomhangolás

Szó sincs radikális fordulatról, állítják a hvg.hu forrásai. Csak követik a kommunikációs tankönyvek menetrendjét: újabb és újabb pontokkal egészítik ki az eredeti témakört, hogy folyamatosan fenn lehessen tartani a választópolgárok érdeklődését. „Finomhangolásáról beszélhetünk, újabb frontot nyitottunk: most az embercsempészek ellen” – mondta a párt egyik kommunikációs szakembere. Egy másik forrás szerint csak arról van szó, hogy a szabadságok miatt a kampány visszafogottabb, a pártban úgy is az augusztus 31-i időpontra készülnek. (Orbán erre az időpontra tette Tusnádfürdőn a drótakadály felhúzását.)

A csempészek vannak soron
©

A radikális fordulat elmaradását látszik igazolni a Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatója, ahol most épp a büntető törvénykönyv szigorítása került szóba. Lázár beszélt ugyan arról, hogy az ország „embercsempész-támadásnak van kitéve”, ezért szeretnék módosítani a rájuk vonatkozó büntetési tételeket. Ugyanakkor nem csak emiatt módosítaná a btk-t: büntetőjogi tényállássá tennék az illegális határátlépést (akár 3-4 éves szabadságvesztéssel is sújtanák), valamint a szerb-magyar közös határ 177 km-es szakaszán felépítendő műszaki határzár megsértését. Emellett a kerítés felállításától függetlenül újra határvadász századokat hoznának létre, melyeket korábban egyszer már megszüntettek.

Lázár János sajtótájékoztatót tart
©

A Fidesz számára folyamatosan készülnek újabb és újabb közvélemény-kutatások, melyek azt mutatják, hogy a magyarok félnek a bevándorlóktól, Orbán Viktor pedig képes volt tömegekkel elhitetni, hogy meg tudja védeni őket. Éppen ezért a Fideszben úgy látják, hogy a bevándorlás ellenes kampányban még sok tartalék van, akár évekig lehet „használni” a témát.

Csak azt hiszed, hogy visszafogott

Arra, hogy a kormány migránsellenes, bevándorlókat kriminalizáló kommunikációja enyhülhet, több jel is utalt. Az utóbbi hetekben a kormánypárti kampány fórumai is visszafogottabbak voltak, legalább is május-júliusban a Fidesz politikusai, médiumai még igen kemény kijelentéseket tettek:

 

  • júniusban a Híradó például még arról számolt be, hogy a migránsok egy része „milliomosnak” tekinthető, hiszen képesek voltak több ezer eurót fizetni a csempészeknek
  • míg Orbán egy ideig különbséget tett politikai és gazdasági bevándorlók között, júniusban már arról beszélt, hogy mire Magyarországra érkeznek, már mind gazdasági bevándorlók, tehát nem szabad őket befogadni.
  • Tusnádfürdőn is azt fejtegette a miniszterelnök, hogy ahol megjelennek a migránsok, ott rendszerint nő a bűnözés, nőket erőszakolnak meg, de a mozgó tömegben akár terroristák is eljuthatnak Európába.

 

Emellett érzékelhető volt az is, hogy a kormánynak nem sikerült átcímkéznie a háborús állapotok elől menekülő szerencsétleneket veszélyes idegen hordákká. Széles civil összefogás indult meg az ideérkezők ellátásnak javítására, és noha a nagy segélyszervezetek az elején egyáltalán nem mozdultak meg a migránsok megsegítésére, a kormány idővel nem tehetett mást, minthogy kérje az együttműködésüket. Nagy szerepe volt a sajtónak is abban, hogy az „újkori népvándorlás” szereplői hús-vér emberként, valós történetekkel jelenjenek meg – és ezzel érzékelhetővé váljanak mindazok a borzalmak, amiket át kellett élniük, mire eljutottak Magyarországra.

Menekültkampány: ami a csövön kifér

Mint arról korábban beszámoltunk, a párt szűkebb kommunikációs stábja az őszi amerikai kitiltási ügy, a sorozatos korrupciós botrányok, három elveszített időközi parlamenti választás után és közben folyamatosan kereste azt a témát, amivel a népszerűség-csökkenést meg tudja állítani. Több témát is bedobtak, de végül a menekültellenes kampány bizonyult kellően hatásosnak.

A terv bejött
©

Az Index július végén arról számolt be, hogy a Fidesz – bár a legközelebbi választás három év múlva lesz – a nyár elején kampányüzemmódra kapcsolt, ismét összeállt az a 20-25 fős stáb, amely 2014-ben három győztes választást is levezényelt. Lényegében ismét kiegészült több kommunikációs szakemberrel az a csoport, amelynek egyik meghatározó figurája Habony Árpád, Orbán régi tanácsadója. Így újból felvette a munkát Gyürk András európai parlamenti képviselő is, aki tavaly a Fidesz kampányfőnöke volt.

Az idegenellenes kampány mindenesetre olyan jól sikerült – legalábbis a pártvezetés álláspontja szerint –, hogy a miniszterelnök lecsendesítette a házon belüli fanyalgókat, és a sokak által vágyott konszolidáció ismét elmaradt. Pedig az év első hónapjaiban még leghűségesebb harcostársánál, Kövér Lászlónál is betelt a pohár, aki szerette volna, ha a kormány visszavesz a tempóból és konszolidálja a 2010 után elindított folyamatokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több száz újságíró tiltakozik a szlovák miniszterelnök kijelentése ellen, aki bohócoknak nevezte őket

Több száz újságíró tiltakozik a szlovák miniszterelnök kijelentése ellen, aki bohócoknak nevezte őket

Az EU magához láncolta a briteket: megvan, milyen lesz a Brexit

Az EU magához láncolta a briteket: megvan, milyen lesz a Brexit

“A férjem kivitt az erdőbe, és baltával levágta a kezeimet"

“A férjem kivitt az erdőbe, és baltával levágta a kezeimet"

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Finta mehet, jön más - egymilliárd forintot fizetett az állam, most kidobja a terveket

Finta mehet, jön más - egymilliárd forintot fizetett az állam, most kidobja a terveket

"Toronyház" a szentendrei Duna-partra? Összecsaptak a civilek a városvezetéssel

"Toronyház" a szentendrei Duna-partra? Összecsaptak a civilek a városvezetéssel