szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CÖF-CÖKA szerint azzal, hogy kilátogatott a Keleti pályaudvarra és a II. János Pál pápa térre és segített a menekültekkel foglalkozó szervezeteknek, a volt államfő szembement a kormányzat törekvéseivel, amelynek célja, hogy a menekültáradat ne okozzon szükségtelenül nagy kárt Magyarországnak. Olyat is írtak, hogy Sólyom Lászlónak szelektív az érzékenysége.

Nem igazán nyerte el a békemeneteket is szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) tetszését, hogy a volt köztársasági elnök, Sólyom László múlt héten beállt segíteni a menekültekkel foglalkozó szervezeteknek, ételt osztott és megnézte a Keleti pályaudvar mellett a II. János Pál pápa téri helyzetet is.

A CÖF-CÖKA csütörtöki közleményében azt írja, hogy Sólyom László lépése "nyilvánvalóan politikai tartalmú és ellentétes a kormányzat azon törekvéseivel, amelynek célja, hogy a menekültáradat ne okozzon szükségtelenül nagy kárt Magyarországnak".

©

Szerintük a volt államfő érzékenysége "szelektív", "kevésbé szenzitív azokra kérdésekre, amelyek a magyarság számára jártak hátrányos következményekkel, és nem veszi figyelembe azt, hogy a magyar kormány figyelemfelhívó intézkedései egyre inkább elfogadottá válnak az európai közpolitikában és közgondolkodásban".

A nemrég felújított téren kialakult helyzetről többször is beszámoltunk: Kocsis Máté józsefvárosi polgármester egy Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a "népvándorlók sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak", ennyi emberi ürülék pedig "még soha nem volt közterületen".

Kijelentéseiért a Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert indított a polgármester és az önkormányzat ellen, és azt követelik, nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!